Medicina românescă a pierdut o mare valoare: Academicianul Adrian Restian a trecut la cele sfinte

19 aprilie 2022 | 0 comentarii |

O nouă veste tristă în lumea medicală academică. Academician Profesor Doctor ADRIAN RESTIAN, președintele Societății Academice de Medicina Familiei (SAMF) și membru titular al Academiei de Științe Medicale, unul dintre cei mai apreciați și mai respectați specialiști în Medicina de Familie din România, a încetat din viață, la 83 de ani.

Cu profundă mâhnire am luat cunoștință de dispariția dintre noi a domnului Academician Profesor Doctor ADRIAN RESTIAN, Președinte Societatea Academică de Medicină a Familiei (SAMF) și Membru titular al Academiei de Științe Medicale.

Contribuția remarcabilă a domniei sale de-a lungul anilor – cercetări, publicații, cărți, interviuri, prezentări, prima curriculă de pregătire pentru rezidenți în specialitatea medicină de familie… – a contribuit la dezvoltarea medicinei generale și de familie din România.

Exprim pe această cale condoleanțe familiei și îi urez un drum lin către lumea de dincolo”, a scris dr. Marinela Olăroiu, fondator și redactor șef Revista Română de Medicina Familiei, pe pagina de Facebook a Revistei.

 

Renumitul neurochirurg Vlad Ciurea își ia adio de la bunul său prieten evocând personalitatea impresionantă a profesorului ADRIAN RESTIAN:

Sunt profund îndurerat de o veste pe care am primit-o astăzi: bunul meu prieten, academicianul profesor doctor ADRIAN RESTIAN, ne-a părăsit…

Este o pierdere pe care, personal, o consider ireparabilă pentru medicina românească!

Adrian era un geniu al genelor. Era fascinat de genetică, de „povestea noastră umană” care începe cu informațiile genetice primite de la părinți…

A fost un suflet nobil, un om modest, despre care prea puțini știu că a contribuit major la dezvoltarea medicinei generale și de familie în România. Era, de altfel, președinte al Societății Academice de Medicină a Familiei.

Am colaborat cu el recent la cartea „România fără mască. Fals tratat de pandemie”. Avea un fel unic de a privi societatea, condiția umană și structura statului: vedea totul „în secțiune”, în profunzime, în concepte.

Îmi amintesc, de exemplu, că vorbea deseori despre „sindromul de agresiune informațională, în care informația poate deveni un factor patogen”. Sau despre „patimile minții”… Sau despre „bolile omului aparent sănătos” – spunea mereu cât de important este prevenția și sublinia faptul că nu banii vor rezolva problemele sistemului medical – nu doar la noi, ci global – ci noi înșine, oamenii, prin schimbarea stilului de viață. Și multe, multe altele! Era o enciclopedie.

Un om cu principii, cu tărie de caracter, un partener de dialog spiritual, cum greu mai găsești. Îmi va lipsi!

Dumnezeu să îl odihnească!”, a scris profesorul Vlad Ciurea.

 

IN MEMORIAM PROF. UNIV. DR. 𝐀𝐃𝐑𝐈𝐀𝐍 𝐑𝐄𝐒𝐓𝐈𝐀𝐍

A plecat dintre noi, însoțit de îngerii pe care întotdeauna i-a iubit, Prof. univ. dr. ADRIAN RESTIAN.

A fost una dintre mințile cele mai strălucite ale medicinei, unică în interpretarea informațională a sănătății și a patologiei umane.

Oamenii ca Adrian Restian se nasc rar.

Scrierile sale sunt de o claritate remarcabilă. Avea harul de a face inteligibile, ușor de înțeles, marile teme ale științei, inclusiv ale medicinei.

A fost original în tot ce a scris. A vorbit de un destin genetic și de unul epigenetic. Considera tradițiile și istoria unui neam ca fiind înscrise în destinul său epigenetic, iar ignorarea din neștiință a acestui aspect o vedea ca o pierdere pentru sănătatea ființei umane.

Să-ți fie somnul lin, genialul meu prieten!” este mesajul renumitului profesor Dumitru Constantin Dulcan

 

Profesorul ADRIAN RESTIAN a fost unul dintre cei mai cunoscți specialiști în Medicina Familiei din România, cercetător de renume, profesor universitar și autor al multor volume în domeniul medical, președintele Societății Academice de Medicină a Familiei (SAMF) și membru titular al Academiei de Științe Medicale. 

S-a născut la Brașov în anul 1936, unde a și activat ca medic în primii ani de carieră, după care s-a mutat în Capitală. A fost cercetător principal la Institutul de Sănătate Publică (1995), dar și director al Institutul de Formare Postuniversitară din București în perioada (1990—1995), iar începând cu anul 1998 a fost conferențiar universitat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Era mereu disponibil și nu refuza nicio invitație la conferințele și congresele organizate în țară, încercând astfel să împărtășească și colegilor săi mai tineri ultimele descoperiri în domeniu și din experiența sa remarcabilă. 

La Buzău, a participat la toate cele 14 ediții ale Școlii de Vară „Vasile Voiculescu” organizată de regretatul medic buzoian Valeriu Bistriceanu. De fiecare dată, expunerile sale erau ascultate „cu sufletul la gură” de participanți, iar în pauze, îndrăgitul profesor era  înconjurat de foștii studenți. 

Pe lângă erudiție, clam, răbdare și o modestie rar întâlnită, profesorul ADRIAN RESTIAN insira o credință puternică în Divinitate. La nicio conferință nu uita să sublinieze că „medicul este un instrument prin care Dumnezeu vindecă trupuri și suflete!”…

Dumnezeu să-l odihnească în pace și lumină veșnică!

Condoleanțe familiei și prietenilor apropiați… 

 


Categorii: Medici, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*