Soluția medicului buzoian Ema Raluca Pîrvu pentru reducerea presiunii pe ATI în cazurile Covid-19

24 iulie 2020 | 0 comentarii |

Tratamentul propus este ieftin, nu are efecte secundare dacă este administrat în cantități mici, iar cel mai mare câștig este că ar putea împiedica agravarea bolii și efectele secundare, ajutând organismul să lupte împotriva virusului, susține medicul.

 

Asistăm, în ultimele zile, la o creștere exponențială a numărului de îmbolnăviri de Covid-19, iar secțiile ATI destinate tratării pacienților grav afectați de acest virus au devenit neîncăpătoare și numărul pacienților care-și pierd viața crește pe zi ce trece. Nu există, deocamdată, un tratament omologat pentru tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2, iar șansele ca un vaccin eficient să fie disponibil curând sunt destul de reduse.

În aceste condiții, statele dezvoltate și giganții farma finanțează „armate” de cercetători, care se străduiesc să obțină fie un tratament cu rezultate foarte bune, fie un vaccin. În lupta cu Covid-19 sunt însă implicați și mulți medici obișnuiți, care vor să dea o mână de ajutor colegilor lor implicați în tratarea pacienților infectați.

Între timp, în România și în lume se folosesc, în funcție de simptomatologie, tratamente care includ antivirale folosite în tratarea HIV, tratamente folosite în malarie, antibiotice, anticoagulante, corticoizi, plasmă de convalescent și alte imunosupresoare, dar nu există un protocol terapeutic unitar.

 

Ema Raluca Pirvu (Neagu)

Medicul Ema Raluca Pîrvu (Neagu), buzoiancă de origine, deși stomatolog, s-a gândit la un astfel de tratament și, cu sprijinul șef lucrări dr. Ioanina Părlătescu (catedra de Patologie Orală a UMF „Carol Davila”) și a altor medici tineri (infecționiști) – Raluca Constantinescu Moroti și Cătălin Tiliscan de la Spitalul „Matei Balș” și a Oanei Alexandra Ciobanu de la Elias, a realizat un articol de specialitate, prin care propune un tratament care ar putea preveni complicațiile date de infecția cu SARS-CoV-2 și ar reduce presiunea de pe secțiile de Terapie Intensivă.

Spune că ideea i-a venit când „abia intrasem în stare de urgență și toată lumea era preocupată de posibilitățile de a lupta cu acest nou virus. Citisem cam tot ce apăruse despre virusul SARS-CoV-2 și tratamentul Covid-19, despre ce se folosește și cum acționează virusul asupra organismului. Spitalele din Italia erau toate pe ventilație mecanică și nu era de ajuns. La un moment dat, uitându-mă la un serial medical, am avut o revelație. Nu știam dacă tratamentul pe care l-am intuit ar fi eficient, dar am început să citesc toate studiile din ultimii ani despre acest subiect. Am început să concep un articol. În jur de 4 aprilie am început să-l trimit la reviste de specialitatedin țară și din străinătate și la toți medicii pe care îi știam, pentru a putea să-l folosească”, povestește medicul Ema Raluca Pîrvu, pentru SănătateaBuzoiană.ro.

 

Despre tratamentul propus (ce medicamente conține) și cum se aplică pacienților, medicul buzoian spune că „este unul relativ banal. Este vorba despre Eritropoietina (Epo) sintetică, administrată în general în cazul pacienților cu anemii severe, cu insuficiență renală sau cu boli de inimă, pentru rolul ei de protecție asupra organelor. Pe lângă asta, este cunoscut faptul că sportivii de performanță se dopează cu Epo de ceva timp, pentru rolul ei în creșterea volumului de oxigen tisular. Practic, eritropoietina se secretă natural în organism în lipsă de oxigen, iar mai departe dă comandă măduvei să producă mai multe hematii noi, pe care se prinde hemoglobina. S-a demonstrat că la administrarea ei înainte de a produce ischemie, adică preventiv, crește oxigenarea venoasă cu 35-37% și reduce inflamația leucocitară cu 75%. De asemenea, la sportivii de performanță care au utilizat Epo sintetic, nivelul de hematocrit a crescut cu 10 – 15%. Toate aceste dovezi se încadrează perfect în problema covid”, susține dr. Ema Pîrvu, subliniind că acest tratament este eficient dacă se administrează înainte de agravarea bolii, prin rolul lui hematopoietic și de protecție al organelor putând fi evitate atât complicațiile bolii, cât și sechelele despre care medicii care tratează pacienți Covid spun că sunt îngrijorătoare.

 

Desigur, am vrut să aflăm ce rezultate se obțin și dacă există efecte secundare sau precauții speciale pe care medicii ar trebui să le aibă în vedere. Dr. Pîrvu spune că acest tratament crește oxigenarea tisulară cu minim 10%, ceea ce este un procent semnificativ și are rol de protector al organelor interne, în condițiile cedării lor, receptori de epo găsindu-se chiar și la nivel epithelial.

În furtuna de citokine, cum o numim, scade și producția de epo naturală, deci este foarte bine că suplimentăm, întrucât virusul consumă citokine. Acestea se produc în inflamație, iar dacă virusul nu are ce mânca, nu mai are putere să provoace complicații. În diabet, boli cardiovasculare, obezitate și alte afecțiuni în care virusul a acționat agresiv, există o inflamație cronică. De aici apar complicațiile, pentru că virusul se va replica foarte repede, având teren propice, iar astfel apare furtuna de citokine. În plus, Epo are și efect antiinflamator. A fost administrat chiar și în faza sangvină a malariei, pentru că scade hemoglobina din sânge. Ipotetic, în momentul în care se produce hipoxie, organismul ar trebui să știe și să secrete hematii noi, doar că din cauza inflamației puternice epo este scăzut, deci hematogenesa nu se produce. Probabil din acest motiv a fost implementat tratamentul antimalaric cu hidroxiclorochină”, explică medicul buzoian, subliniind că pe lângă toate acestea, costurile sunt foarte mici (aproximativ 100 de euro/pacient), în comparație cu alte tratamente folosite în lume.

 

Un alt argument adus în sprijinul utilizării acestui tratament este acela că, potrivit studiilor existente, a avut efecte surprinzător de bune în miocardite și boli neuronale, repară leziunile de la nivelul miocardului în ischemie, reduce cu 50 la sută numărul celulelor apoptotice (care se autodistrug, un fel de kamikaze) și îmbunătățește imunitatea umorală, deci răspunsul de apărare al organismului, mai spune medicul.

RhEpo nu își propune să trateze, ci să prevină. Este un tratament adjuvant, fără multe efecte adverse. Ajută fiecare celulă din corp să lupte. Administrarea de Epo sintetică este, dacă vreți, ca un scut natural. Singura problema ar fi că produce trombi la administrarea intravenoasă, dar în protocolul covid apare și tratamentul cu anticoagulante. În plus, s-a dovedit că administrarea în doze mici, o perioadă scurtă de timp, subcutan, are aceleași beneficii, fără efecte adverse. Nu văd de ce nu am încerca, având în vedere că în toată lumea încă se experimentează multe tratamente, din punctul meu de vedere agresive”, concluzionează dr. Ema Pîrvu, sublniind că acest tratament se poate folosi nu doar în tratarea Covid, ci în orice inflamație severă.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*