Testările pentru Covid-19, însoțite de teste pentru hepatita C

Este propunerea adresată autorităților de președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), in condițiile în care pandemia a făcut să scadă îngrijorător numărul de pacienți diagnosticați cu hepatita C.

 

Marinela Debu

APAH-RO a dat ieri startul activităților organizate pentru a marca Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor, primul eveniment fiind o conferință on-line, la care au participat reprezentanți ai autorităților din Sănătate, medici specialiști și reprezentanți ai pacienților.

Principalul mesaj pe care APAH-RO dorește să îl transmită cu această ocazie, este, de fapt, un avertisment legat de faptul că a scăzut considerabil numărul pacienților diagnosticați cu hepatite și incluși în tratament, cu toate că noile contracte cost-volum-rezultat intrate în vigoare din luna februarie permit accesul la tratament mai multor categorii de pacienți cu hepatita C, decât până acum. Deși programul era reluat după cinci luni de pauză și se adresa unui număr de 17.500 de adulți și 100 de copii, numărul persoanelor incluse în tratament până acum este de doar 3.558. În luna februarie au fost incluși 883 de pacienți, în martie 1.279, pentru ca în aprilie, numărul acestora să scadă la 181, din cauza pandemiei și a restricțiilor din starea de urgență. În mai au fost incluși în tratament 402 pacienți, iar luna trecută 813, în timp ce în cazul  hepatitei B, studiile clinice, întrerupte pentru o perioadă din cauza accesului dificil în spitale, au fost reluate recent.

Cea mai mare problemă a pacienţilor cu afecţiuni hepatice în acest moment este legată de accesul la tratament şi la medicul specialist. Situaţia devine critică! Avem din ce în ce mai multe plângeri de la bolnavi, în special cei cronici, care nu ştiu cum să acţioneze în lipsa unor informaţii constante şi clare din partea autorităţilor. Încurajăm pacienţii să-şi contacteze medicul curant – infecţionist sau gastroenterolog – şi să stabilească cea mai bună soluţie pentru a avea acces la tratament în condiţii de siguranţă, mai ales în cazul investigaţiilor ce trebuie realizate în spital”, precizat în cadrul conferinței Marinela Debu, președintele APAH-RO.

 

Aceasta a prezentat și un set de măsuri propuse de asociația pe care o reprezintă pentru a veni în sprijinul pacienților deja diagnosticați și intrați în tratament, dar și pentru diagnosticarea celor care încă nu știu că suferă de această boală. Principala piedică în contextul epidemiologic actual o constituie pandemia de Covid, care a îngreunat mult activitatea de screening pentru hepatita C, iar rezultatele se văd în numărul mic de pacienți care au fost incluși în tratament de la intrarea în vigoare a noului contract.

Dat fiind faptul că toată atenția se concentrează în prezent pe testările pentru Covid-19, președintele APAH-RO a propus ca persoanele testate pentru identificarea infecției cu noul coronavirus să fie testați și pentru hepatită. În acest mod, cresc șansele de a fi depistate persoanele infectate, fiind acoperiți și pacienții neasigurați, pentru care nu există încă soluții la acest moment. Totodată, Marinela Debu a mai cerut  să se ofere posibilitatea de a prescrie terapia antivirala şi altor medicilor din alte specialităţi, de exemplu medicina internă, iar medicii de familie să fie încurajaţi şi sprijiniţi să facă testări. În acest sens, markerii virali ar trebui să fie introduşi în evaluarea anuală a fiecărui pacient.

Nu în ultimul rând, președintele APAH-RO a solicitat înființarea unei pagini sau a unui site dedicat, unde Ministerul Sănătăţii să anunţe săptămânal spitalele care primesc pacienţii cu boli cronice.

 

Adla Cojan

În cadrul aceleiași conferințe, președintele CNAS, Adela Cojan, a admis că numărul de pacienți diagnosticați cu hepatita C a scăzut considerabil în ultimele luni, din cauza pandemiei, precizând până în luna septembrie mai este reglementată legislativ posibilitatea pacienţilor pentru care s-a iniţiat tratamentul fără interferon şi care au domiciliul în alt judeţ decât cel pentru care se derulează contractele cost-volum, să-şi ridice prescripţiile din judeţul în care domiciliază, decizie luată în perioada stării de urgență.

Din februarie a fost introdus tratamentul cu medicamente fără interferon, numărul cazurilor noi care au fost depistate, deci formularele specifice transmise în ultimele 4 luni sunt în număr de numai 3.558 de formulare. Am făcut tot posibilul să mărim numărul centrelor din ţară care să iniţieze tratamentul,  anul acesta am introdus trei noi judeţe pentru iniţierea tratamentului pentru adulţi – Suceava, Vâlcea şi Arad – şi sunt 11 judeţe care asigură iniţierea tratamentului pentru copii. Punem foarte mult accent pe partea de prevenţie, tocmai de aceea, în reglementările specifice sistemului asigurărilor sociale de sănătate am dat posibilitatea medicului de familie să poată recomanda investigaţii pentru antigenul HBs pentru anticorpii pentru hepatita virală cronică şi, de asemenea, în cazul supravegherii gravidei, se poate face recomandare pentru testare pentru hepatitele de etiologie virală B şi C”, a declarat președintele CNAS.

 

Dr. Adrian Streinu Cercel

La rândul său, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, dr. Adrian Streinu Cercel, a declarat că în România s-a ajuns la o rată de vindecare de 99,3% a hepatitei C, odată cu introducerea noului tratament fără interferon, iar asta va însemna și o reducere a cancerelor hepatice generate de virusul hepatitic C. „La virusul hepatitic C, lucrurile stau cât se poate de bine în momentul de faţă, pentru că vorbim de zeci de mii de pacienţi care au fost trataţi şi vindecaţi. Ca atare, ne aşteptăm ca incidenţa cancerului hepatic, respectiv a celor hepatice induse de virusul hepatitic C să scadă considerabil în următorii ani. Dacă medicul de familie se foloseşte de acest cadru, îşi testează persoanele de pe listă într-un interval de timp rezonabil, 2 – 3 – 4 ani, atunci, evident că în următorii 6 ani, dacă toată lumea face acest lucru, noi putem să rezolvăm problema infecţiei cu virusul hepatitic B şi, respectiv, virusul hepatitic C”, a precizat acesta în cadrul conferinței.

În perioada 27 iulie – 2 august, APAH-RO va împărţi pacienţilor cu afecţiuni hepatice pliante şi kit-uri de igienă conţinând pastă de dinţi, săpun şi dezinfectant, prin intermediul cabinetelor medicilor de familie din Bucureşti, Braşov, Turda, Giurgiu şi Iaşi. De asemenea, asociaţia va desfăşura campanii de informare on-line pentru a încuraja testarea şi a susţine accesul la investigaţii şi tratament. Totodată, asociația semnat scrisoarea deschisă iniţiată de World Hepatitis Alliance prin care să se facă presiuni asupra guvernelor de a respecta termenul de eliminare a hepatitelor, stabilit pentru 2030, iar pe 28 iulie, de Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor, scrisoarea va fi trimisă fiecărui ministru al Sănătăţii din lume.


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*