APAH-RO dă startul activităților ce vor marca Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor

21 iulie 2020 | 0 comentarii |

Agenda activităților planificate se întinde pe o perioadă de 10 zile, și va debuta cu o conferință susținută on-line.

 

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) va marca și în acest an Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor, stabilită pentru data de 28 iulie. În acest sens, organizația reprezentativă a pacienților care suferă de afecțiuni hepatice a pregătit o serie de activități care se vor derula pe durata a 10 zile, atât în perioada premergătoare datei de 28 iulie, cât și ulterior acestei date. Spre deosebire de anii anteriori, activitățile se vor desfășura în condiții speciale, ținând cont de regulile și restricțiile impuse de pandemia de Covid-19, însă chiar și așa, agenda este una bogată.

Seria manifestărilor va debuta joi, 23 iulie cu o conferință on-line, ce va marca lansarea oficială, și va continua până pe data de 2 august cu diferite activități, care vor fi anunțate în cadrul acestei conferințe. Evenimentul va fi transmis live pe internet, putând fi accesat pe platforma Zoom, cât și pe pagina de Facebook a APAH-RO.

Pe lângă anunțarea agendei manifestărilor organizate în acest an pentru marcarea Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor, conferința va include și o dezbatere la care au fost invitați să participe reprezentanți ai autorităților, medici specialiști și pacienți.

 

Marinela Debu

Astfel, organizatorii îți propun să facă o analiză a noilor baiere pe care România le întâlnește în atingerea obiectivului de eliminare a hepatitelor până în anul 2030.  Vor fi analizați pașii făcuți până acum în Planul naţional pentru controlul hepatitelor virale, precum și relaţia medic-pacient, accesul la tratament în contextul pandemiei Covid-19 şi reducerea canalelor de comunicare şi campaniilor de informare.

De asemenea, discuțiile se vor axa și pe cauzele care au dus la scăderea semnificativă a cazurilor nou diagnosticate și vor fi prezentate   ultimele date în ceea ce priveşte programul fără interferon destinat pacienţilor cu hepatita C.

Marinela Debu, președintele APAH-RO, a declarat că prin această serie de evenimente ce va debuta joi, se dorește să se atragă o dată în plus atenţia asupra problemelor cu care se confruntă pacienții români.

 

Hepatita virala reprezintă una din principalele cauze de deces la nivel global, cu 1,34 de milioane de decese pe an – la fel de multe ca în cazul HIV/SIDA, tuberculozei sau malariei. Cumulat, virusul hepatitei B si virusul hepatitei C provoacă 80% dintre cazurile de cancer hepatic înregistrate la nivel mondial. În prezent, 90% dintre persoanele cu hepatita B și 80% dintre cele cu hepatita C nu știu că au boala, ceea ce înseamnă că există posibilitatea reală de a dezvolta boala hepatică fatală la un moment dat in viață și, în anumite cazuri, pot transmite infecția către alte persoane, fără ca persoanele infectate sa știe acest lucru.

La nivel mondial, circa 300 de milioane de persoane trăiesc cu hepatita virală, fără să cunoască acest lucru. „Daca aceste persoane nu sunt diagnosticate și nu primesc tratamentul potrivit, pot transmite boala, vor continua sa sufere, și multe vieți vor fi pierdute”. Acesta este mesajul principal transmis cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor, an de an făcându-se un apel către oamenii din întreaga lume să contribuie la descoperirea „milioanelor lipsă”, adică a acelor pacienți care suferă de această boală fără să știe și care o pot transmite inconștient și altora.


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*