S-a relaut tratamentul fără interferon pentru pacienții cu hepatita C

8 februarie 2020 | 0 comentarii |

Începând de săptămâna viitoare, 17.500 de pacienți adulți și 100 de copii și adolescenți ci Hepatită C vor primi tratament fără interferon de la medicii gastroenterologi și infecționiști aflați în contract cu CNAS, din centrele acreditate.

 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță că, începând cu data de 5 februarie, s-a reluat prescrierea tratamentelor fără interferon pentru pacienții cu hepatita virală cronică C, în baza noilor contracte cost-volum-rezultat încheiate de instituție.

După cinci luni în care pacienții noi nu au avut acces la acest tratament, CNAS menționează, într-un comunicat remis redacției Sănătatea Buzoiană, că „în baza acestor contracte, 17.500 de pacienți adulți cu hepatita C vor beneficia de tratament, indiferent de stadiul de fibroză și ciroză compensată, pentru genotipul 1b, cel mai des întâlnit în România, dar și pentru genotipurile 1a și 4, care înregistrează o incidență mai scăzută în țara noastră”.

Odată cu derularea actualelor contracte, tratamentul fără interferon va fi acordat și în încă trei județe care au fost incluse în lusta centrelor care acordă tratamente fără interferon pacienților cu hepatită virală C (VHC). „Astfel, tratamentul va fi asigurat adulților de medici din specialitățile gastroenterologie și boli infecțioase aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate din Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Bihor, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Suceava, Mureş, Timiş, precum și cu CAS AOPSNAJ”, se menționează în comunicatul CNAS.

 

Adela Cojan

Totodată, pentru prima oară se acordă tratament fără interferon și pentru 100 de copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani. Oficialii CNAS menționează că tratamentul copiilor și adolescenților va fi asigurat de medicii cu specialitățile gastroenterologie pediatrică și boli infecțioase aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate din Bucureşti, Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mureş, Sibiu, Timiş, precum și cu CAS AOPSNAJ.

Pe măsură ce unități sanitare din alte județe vor îndeplini condițiile necesare, acestea vor fi introduse în lista centrelor care acordă tratament fără interferon pentru pacienții cu hepatita virală C”, promite președintele CNAS, Adela Cojan.

În luna decembrie, șefa CNAS declara că s-au finalizat negocierile privind contractele cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon, iar până la finalul anului, acestea vor fi semnate, astfel ca accesul pacienților cu hepatita C la tratamentele fără interferon să fie reluat, considerând că „Hepatita C este o problemă de sănătate publică, pe care trebuie să o tratăm cu maxim interes, în concordanță cu recomandările OMS privind eradicarea acestei afecțiuni până în anul 2030”. Promisiunea s-a materializt însă abia acum, iar pentru prima dată, de acest tratament beneficiază toți pacienții cu VHC, indiferent de stadiul de fibroză și ciroză compensată, dar și copii.

 

Tratamentul fără interferon pentru pacienții cu hepatita C a fost introdus în România începând cu anul 2015, în baza contractelor cost-volum-rezultat încheiate de CNAS. În fiecare an, a crescut numărul pacienților care au beneficiat de aceste tratamente, astfel: în 2015/2016 – 5800 pacienți; în 2016/2017 – 12.000 pacienți; în 2018/2019 – 13.000 pacienți. Tratamentul fără interferon are o rată de vindecare a hepatitei C de peste 95%.

În ceea ce privește investigațiile de laborator specifice pacienților cu infecție cronică cu VHC, acestea se pot efectua doar în laboratoarele agreate în acest scop și aflate în contract cu CNAS, iar la Buzău, pacienții își pot efectua investigațiile specifice în laboratoarele „Regina Maria” – Centrul de recoltare din Str. Stadionului, nr. 7A, „Bioclinica” – Centrul de recoltare din Strada Unirii, Bl 3C, „Synevo” – str. Al. Marghiloman – Cartier Obor, Bl. 2B și „MedLife” – Str. Unirii, Nr 163, Bl 18F.

Mai multe amănunte despre tratamentul fără interferon se pot afla accesând linkul: http://www.cnas.ro/page/tratament-fara-interferon-2020-2.html.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*