Trei noi scheme de tratament interferon free, de la 1 septembrie

30 august 2018 | 0 comentarii |

Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunță că pacienții cu hepatită cronică virală C vor avea astfel acces la terapie cu o lună mai devreme.

 

De la 1 septembrie, în mai puțin de două zile, asigurații vor avea acces cu 30 de zile mai devreme, decât termenul prevăzut inițial, la trei scheme de tratament, altfel spus o abordare mult mai personalizată a tratamentului, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), printr-un comunicat remis presei.

Cu aproape o lună în urmă, instituția anunța că a finalizat și a încheiat noi contracte cost-volum-rezultat cu trei deținători de autorizații de punere pe piață a tratamentelor fără interferon. „Tot atunci au fost inițiate și demersurile necesare pentru includerea condiționată a noilor tratamente fără interferon în lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală (HG720/2008 cu modificările și completările ulterioare)”, subliniază conducerea CNAS.

 

Având în vedere decizia de miercuri a guvernului, prin care aceste tratamente au fost introduse în lista medicamentelor, noile contracte vor intra în vigoare de la data de 1 septembrie, punctează oficialii CNAS. Astfel, medicii gastroenterologi și infecționiști vor avea acces la trei molecule, dintre care una complet nouă, ceea ce va duce la o mai mare varietate a tratamentului la care au acces asigurații, cu 30 de zile mai devreme față de termenul stabilit inițial.

Potrivit CNAS, pentru cele trei variante de tratament sunt eligibili 13.000 pacienți, din care 12.100 pacienţi cu fibroză F1, F2, F3 şi F4 (ciroză compensată); 750 de pacienţi cu fibroză F4 şi ciroză decompensată, 100 de pacienţi cu insuficienţă renală cronică aflaţi în dializă, indiferent de gradul de fibroză și 50 pacienţi cu transplant hepatic, indiferent de gradul de fibroză.

Odată cu creșterea numărului de pacienți eligibili, față de precedentele etape de tratament fără interferon, a crescut și numărul centrelor pentru tratarea acestor pacienți, la 13.

 

Razvan Vulcanescu

CNAS susține că prin acțiunuile și măsurile întreprinse are în vedere atingerea obiectivelor OMS și UE care urmăresc eradicarea totală a virusul hepatitei C până în anul 2030, deși specialiștii și pacienții au mari îndoieli că se va realiza acest obiectiv.

Deja se observă că facem pași spre momentul în care nu va mai trebui să ţinem cont de stadiul fibrozei în acordarea tratamentului fără interferon. România este considerată la ora actuală un exemplu de bună practică pe plan continental în privinţa acţiunilor vizând combaterea infecţiei cu virusul hepatitic C şi reducerea prevalenţei bolii, în acord cu obiectivele OMS şi ale UE. Am reușit să finalizăm aceste noi contracte în condiții mai avantajoase pentru CNAS și implicit pentru pacienți, într-un timp mult mai scurt decât în contractele anterioare”, a declarat președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

Potrivit datelor CNAS, în 2015-2016 au fost tratați 5.860 de pacienți, cu o rată de succes de aproape 99%. Etapa a doua a inclus 12.000 de pacienți eligibili, iar actuala etapă vizează 13.000 de pacienți eligibili, cu un spectru mai larg – fibroză, tip F1 – F4.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*