Vești bune de la CNAS pentru pacienții cu amiotrofie spinală

23 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Conducerea instituției dă asigurări că în urma rectificării bugetare dispune de fondurile necesare pentru asigurarea tratamentului tuturor pacienților eligibili.

 

Protestele repetate ale pacienților și aparținătorilor bolnavilor cu amiotrofie spinală au dat rezultate. Conduceres Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) transmite că în urma rectificării bugetare din noiembrie 2019, a primit fondurile necesare pentru includerea în tratament a pacienților cu amiotrofie musculară spinală (AMS) înscriși de medicii specialiști pe listele de așteptare. Mai exact, este vorba despre 86 de pacienți, dintre care 38 copii și 48 de adulți care au nevoie de tratament cu nusinersen, conform evaluărilor medicilor specialiști. De asemenea, fondurile suplimentare asigură continuitatea tratamentului inițiat până în prezent la 66 de copii cu AMS, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Este un efort financiar foarte mare pe care statul român îl face pentru a asigura tratamentele extrem de scumpe de care pacienții cu amiotrofie musculară spinală au atât de multă nevoie. Din fericire, tratamentul pe care îl punem la dispoziția pacientilor are rezultate foarte bune. În urma negocierilor cu firma care asigură acest tratament pe piața din România, căreia îi mulțumesc pe această cale pentru implicare și sprijin, am reușit să planificăm costurile cu acest tratament astfel încât cheltuielile generate în sistem să nu afecteze finanțarea celorlaltor terapii din programele de sănătate”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

 

Conducerea CNAS menționează că centrele nominalizate prin Ordinul președintelui, care vor derula tratamentul AMS din cadrul programului național de boli rare sunt:

* Centrul naţional medical clinic de recuperare neuropsihomotorie pentru copii „Dr. Nicolae Robănescu” Bucureşti;

* Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă pentru Copii Cluj;

* Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” Bucureşti;

* Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” Bucureşti;

* Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara;

* Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu;

* Institutul Clinic Fundeni;

* Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa;

* Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” Bucureşti;

* Spitalul Clinic Căi Ferate Timişoara;

* Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca;

* Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

 

Lista centrelor în care se acordă acest tip de tratament poate fi suplimentată în funcție de solicitările unităților sanitare care îndeplinesc criteriile de includere din chestionarele de evaluare prevăzute în actele normative în vigoare, mai spun reprezentanții CNAS.

Amiotrofiile spinale reprezintă un grup de afecțiuni degenerative cu transmitere genetică autozomal recesivă care afectează neuronii din măduva spinării, adesea și pe cei din trunchiul cerebral, ducând la moartea acestora, cu pierdere de masă musculară și scădere a forței.

Este a doua cea mai frecventă boală neuromusculară ereditară după distrofia musculară progresiva de tip Duchenne.

Severitatea bolii este influențată de vârsta de debut a afecțiunii: cu cât boala debutează mai precoce cu atât este mai severă.

Tratamentul se administrează prin puncție lombară (intratecală) efectuată de medici cu pregătire specială (anesteziști, neurologi).

 


Adaugati un comentariu


 

*