Noul coronavirus poate afecta creierul și sistemul neurologic

24 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Semnalul de alarmă vine din partea medicilor americani, care au constatat o stare de confuzie în cazul unora dintre pacienți, în timp ce în China au fost semnalate și cazuri ce prezentau și probleme neurologice.

 

Medicii din New York care tratează pacienţi diagnosticaţi cu Covid-19 au observat tot mai des apariţia unui alt simptom al bolii, pe lângă febră, tuse şi respiraţie îngreunată. Mai exact, aceștia au notat că unii dintre pacienţi sunt afectaţi de o stare de confuzie importantă, care îi face să nu mai ştie unde se află şi nici în ce an suntem. Inițial, această pierdere a reperelor a fost asociată cu lipsa oxigenului în sânge, dar medicii au constatat că, la anumiţi bolnavi, nivelul de confuzie pare să fie disproporţionat de mare, în raport cu nivelul de afectare a plămânilor.

Astfel, neurologii din spitalele în care sunt tratați acești pacienți, consideră că aceste manifestări ridică întrebări legate de impactul noului coronavirus asupra creierului şi sistemului nervos, ceea ce ar însemna că nu mai putem vorbi doar despre o infecție respiratorie.

 

Totodată, într-un număr recent al revistei de specialitate publicate de Asociaţia Medicală Americană, medicii au raportat că 36%dintr-un grup de 214 pacienţi chinezi prezentau simptome neurologice, care mergeau de la pierderea mirosului, la dureri de natură nervoasă şi până la accidente vasculare cerebrale. În acest timp, virusologii nu sunt complet surprinşi de faptul că noul coronavirus poate să afecteze creierul şi sistemul neurologic, deoarece această legătură a fost observată şi în cazul altor virusuri, mai ales în cazul HIV, care provoacă SIDA.

Aceștia spun că virusurile pot afecta creierul prin două căi principale. Astfel, prima apare prin declanşarea unui răspuns imunitar anormal, denumit furtună de citokine, care provoacă o inflamare a creierului – proces cunoscut ca „encefalită autoimună” – iar cea de-a doua constă într-o infectare directă a creierului – „encefalită virală”.

Anterior, anumiţi cercetători au emis ipoteza potrivit căreia nasul ar putea fi o cale de acces spre creier, întrucât pierderea mirosului este un simptom comun pentru numeroşi bolnavi de Covid-19, însă teoria nu este verificată, iar mulţi dintre pacienţii care îşi pierd mirosul nu au probleme neurologice serioase.

 


Adaugati un comentariu


 

*