ANSVSA infirmă un fake news legat de transmiterea noului coronavirus
Întrucât în spațiul public au început să circule din nou informații legate de riscul de contaminare pe care îl prezintă alimentele, specialiștii sanitar veterinari vin cu lămuriri în acest sens.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) revine cu informații legate de riscul de transmitere a infecției cu noul coronavirus prin intermediul alimentelor contaminate, ca urmare a unor fake news-uri care au început să circule în spațiul public, legat de acest subiect.
Specialiștii sanitar-veterinari au făcut precizări pe aceeași temă și la începutul stării de urgență, într-un context asemănător, când mediul virtual era „bombardat” cu tot felul de informații false venite din surse obscure. La acea vreme, ANSVSA preciza că nu există riscul ca noul coronavirus să se regăsească în alimentele de origine animală sau non-animală, același lucru susținându-l și în prezent, în urma mai studiilor efectuate între timp de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor.
În contextul în care ne confruntăm cu o creștere de la o zi la alta a numărului de cazuri de Covid-19, informațiile false pot induce o stare de panică nejustificată în rândul populației, ANSVSA infirmă din nou aceste fake news-uri referitoare la transmiterea bolii prin intermediul alimentelor. „În prezent, nu există informaţii disponibile privind prezenţa pe alimente a virusului responsabil de Covid-19 şi supravieţuirea acestuia în alimente, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor. De asemenea, până în prezent nu există nicio dovadă a faptului că produsele alimentare au fost sursa sau vectorul care au contribuit la răspândirea virusului” se arată într-un comunicat al instituției.
Același punct de vedere îl are și Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, ai cărei specialiști au transmis că nu există dovezi ştiinţifice că alimentele de origine animală – carne, lapte, peşte, produse din carne etc. – sau cele de origine non-animală – legume, fructe, pâine, produse de patiserie etc. – sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului.
În comunicatul ANSVSA se mai arată că reglementările legislative europene şi naţionale în domeniul siguranţei alimentelor se aplica la fel ca şi până în prezent, iar implementarea adecvată a procedurilor şi bunelor practici de fabricaţie şi igienă de către operatorii economici în toate etapele de producţie, manipulare, transport şi comercializare a alimentelor către consumatorul final, garantează punerea pe piaţă a unor alimente sigure. Personalul implicat în procesul de producție a alimentelor și cei care manipulează alimentele sunt la curent cu cerinţele de igienă pe care trebuie să le respecte când desfăşoară astfel de activităţi în actualul context epidemic, la fel și comercianții. Regulile de igienă sunt respectate, iar acest lucru este verificat permanent de prin controalele efectuate de inspectori ANSVSA pe întregul lanț alimentar.
Pentru a evita riscul contaminării alimentelor de către o persoană infectată, care e posibil să nu știe acest lucru, este necesar ca și consumatorii să respecte o serie de reguli și să fie conștienți de faptul că au și eu un rol important în limitarea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus. „Ca o practică generală de igienă, clienţii din magazine nu trebuie să atingă alimentele, altele decât cele pe care intenţionează să le cumpere, pentru a evita contaminarea acestora cu diferiţi agenţi patogeni, care ar putea fi prezenţi pe mâinile lor” este recomandarea adresată de specialiștii ANSVSA.
Totodată, pentru ca populaţia şi operatorii din sectorul alimentar să aibă acces la informaţii corecte, ANSVSA a publicat pe site-ul propriu o serie de ghiduri, printre care Ghidul pentru industria alimentară elaborat în contextul evoluţiei pandemiei de Covid-19, care a fost tradus şi adaptat după ghidul provizoriu al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură şi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.