Știi și câștigi sănătate: Grupele de sânge și alimentația

23 iulie 2021 | 0 comentarii |

Cercetările efectuate de oamenii de știință confirmă că dacă am ține seama de alimentația recomandată grupei noastre sanguine, am putea evita mult mai ușor virozele, bolile cronice, cardiovasculare, obezitatea și chiar cancerul.

 

Cu toții ne-am întrebat, la un moment dat, de ce unii oameni au o constituție firavă și sunt predispuși infecțiilor, în timp ce altii par să fie rezistenți în mod natural, ori de ce unii oameni slăbesc urmând un anumit regim în timp ce alții esuează sau de ce unii oameni îmbătrânesc rapid și prezintă de timpuriu semnele deteriorării, în timp ce alții sunt plini de viață chiar la vârste înaintate.

Oamenii de știință spun că răspunsul stă în picătura de sânge, care contine o semnătura biologică unică pentru fiecare persoană, la fel ca și amprentele digitale. Adică, multe dintre diferențele biologice care ne individualizează pot fi explicate prin grupa sanguină, care influențează fiecare aspect al fiziologiei la nivel celular. Grupa sanguină este cea care dezvoltă sistemul imunitar al organismului, influențând acțiunea virusurilor, a bacteriilor sau a altor factori asupra sănătății. Este vorba metabolismul alimentelor, de capacitatea de a răspunde la stres, de starea mentală, de puterea sistemului imunitar.

 

În cazul transfuziilor de sânge s-a constatat că incompatibilitățile dintre diverși donatori și receptori sunt cauzate de antigenele conținute în sângele fiecăruia. Astfel, grupa O, pentru că nu conține nici un antigen real, poate fi folosită ca bază de transfuzie pentru toate grupele, dar nu primește sânge decât din grupa sa. În schimb, grupele A, B, sau AB pot fi folosite numai pentru transfuzia în cadrul aceleași grupe, fiind respinse de celelalte grupe sanguine.

Cunoscând caracteristicile grupelor sanguine se pot prescrie tratamente și diete personalizate, cu efecte maxime în procesul de vindecare, întrucât necesarul de nutrienți poate diferi semnificativ de la o persană la alta. Auzim  tot mai des despre terapii personalizate cu rezultate spectaculoase pentru sănătate, pentru că fiecare persoană fiind unică, problemele personale nu pot fi rezolvate cu „soluții universale”, ci trebuie ținut cont de caracteristicile individuale.

La fel este și cu alimentația. Prin cunoașterea gruperi sanguine și încorporarea strategiilor dietei și stilului de viață specific grupei de sânge se pot îmbunătăți astfel starea de sanatate, vitalitatea și echilibrul emoțional.

 

Numeroase studii susțin că fiecare grupă de sânge are o anumită predispoziție spre anumite boli. Caracteristicile hematologice ale fiecarei grupe de sânge determină acționarea diferită a sistemului imunitar față de virusuri, bacterii sau boli.

Persoanele cu grupa „0” au un sistem imunitar foarte puternic, secreții bogate ale acizilor în stomac și, în general, trăiesc cel mai mult, aceasta fiind considerată cea mai bună grupă de sânge. Bolile la sunt predispuse adeseori sunt cele digestive, cauzate de hiperaciditate, artrite și afecțiuni tiroidiene provocate de un sistem imunitar hiperactiv. De asemenea, persoanele cu grupa „0” sunt mai predispuse la inflamații sau reacții alergice care pot declanșa dezechilibre ale imunității. Persoanele cu această grupă prezintă însă cu 37% mai puține riscuri de a suferi de cancer la pancreas decât cei cu alte grupe de sânge.

Sistemul imunitar al celor cu grupa „A” este foarte eficient împotriva infecțiilor de tip bacterian (otita, tuberculoza, infecția cu E.coli), dar sunt des afectate de probleme respiratorii (astm, infecții ale sinusurilor), de aceea este recomandată evitarea produselor bogate în probiotice, întrucat acestea pot provoca inflamații ale tractului respirator. Totodata, persoanele cu grupa de sânge A au un nivel mai mare de cortizol, hormonul stresului, de aceea este posibil să prezinte des stări de anxietate. Pe de alta parte, aceasta grupă prezintă și un risc crescut de apariție a cancerului gastric, însa unul dintre avantaje este acela că femeile sunt mult mai fertile.

 

Persoanele cu grupa „B”sunt mult mai rezistente la infecțiile sau dezechilibrele digestive, astfel că alimentația celor din această categorie este mai permisivă, fiind recomandate în special tipurile de carne cu valori proteice consistente: vită, pește și miel. Cei care au grupa de sânge B sunt predispuși la apariția bolilor de inimă, întrucât aceștia prezintă o frecvență mai mare a inflamațiilor în organism, asociate cu afecțiunile cardiace. De asemenea, cei care au grupa aceasta de sânge sunt predispuși la lupus sau scleroză multiplă, precum și la cancer ovarian.

Grupa AB. Este cea mai rară grupă sanguină și combină atât caracteristicile benefice, cât și punctele slabe ale tipurilor de sânge A și B și este cea mai vulnerabilă în fața bolilor. Persoanele care au această grupă sunt predispuse la boli respiratorii, otite, paraziți intestinali, anemie, dar și la cancer și la boli cardiovasculare. Avantajul celor cu grupa AB este însă acela că sunt primitori universalo de sânge, așa că pentru ei, în cazul unei nevoi de transfuzie este mult mai ușor de găsit donatori.

 

Plecând de la considerentele de mai sus, medicul american Peter J. D’Adamo a efectuat o serie de cercetări care au evidențiat că  între grupele de sânge și alimentație există o strânsă legătură, pentru că între organism și alimente are loc o reacție chimică ce face parte din moștenirea genetică. Astfel, necesarul de nutrienți al organismului diferă în funcție de grupa sanguină, fiecare având o anumită sensibilitate față de anumite alimente. De aceea, același produs poate fi benefic pentru o persoană iar alteia îi poate face rău.

Toxicitatea organismului poate fi însă mult diminuată dacă se vor consuma alimentele indicate pentru grupa de sânge respectivă, iar eventualele boli se vor vindeca mult mai rapid. Medicul american spune că dacă fiecare om ar ține seama de alimentația recomandată grupei sale sanguine, ar evita mult mai ușor gripele și virozele, bolile cronice, cardiovasculare, obezitatea și chiar cancerul, ar avea o viață mai placută și lipsită de suferințe.

Astfel, el a concluzionat că diferenţa dintre grupele sanguine reflectă în ultimă instanţă capacitatea de adaptare a omului la diferite solicitări din partea mediului exterior.

 

Grupa 0 semnifică „vechimea”. Primii oameni erau vânători iscusiţi, deci carnea (proteinele) reprezentau principala sursă de energie. Astfel s-au definitivat atributele digestive ale grupei 0, iar omul cu grupa 0 și-a format un sistem imunitar puternic, este viguros şi rezistent, de aceea, grupa 0 este predominantă şi „donator universal”.

Persoanelor cu grupa 0 li se recomandă o alimentaţie bazată pe proteine: carne slabă de peşte, pui, vită, cât mai proaspătă, fără adaos de conservanţi şi alţi aditivi (se vor evita mezelurile preparate industrial). Foarte benefice sunt alimentele marine  – raci, alge, scoici, care sunt surse ogate de calciu și de iod (reglează funcţia tiroidiană). Este indicat să se reducă însă produsele lactate, în special laptele dulce. Se recomandă de asemenea uleiul de măsline, nucile şi seminţele crude de dovleac. Legume sunt deosebit de benefice: toate legumele verzi, hrean, ceapă, usturoi, gulii. Fasolea uscată trebuie consumată cu moderaţie. Nu se recomandă pâine, paste făinoase şi dulciuri realizate pe bază de făină de grâu, deoarece glutenul din cereale încetineşte metabolismul şi transformă hrana în depozite de grăsimi. Fructele sunt recomandate în cantităţi cât mai mari, fiind o importantă sursă de fibre, vitamine şi minerale. Deosebit de benefice sunt prunele, smochinele și ananasul, dar este bine să se reducă consumul de pepene galben, banane, căpşuni, portocale, mure. Trebuie evitate oţetul, piperul, muştarul. Se recomandă să se bea în cantităţi moderate bere şi vin roşu. Trebuie evitate sau reduse: cafeaua, băuturile alcoolice distilate, băuturile răcoritoare sintetice, ceaiul negru și cafeaua. Exerciţiul fizic, munca fizică reprezintă cel mai bun antidot pentru cei din grupa 0 împotriva stresului, depresiei, oboselii şi insomniei.

 

Persoanele cu grupa A au un sistem imunitar foarte sensibil şi trebuie să elimine alimentele excesiv preparate şi rafinate şi să consume alimente cât mai naturale, care cresc imunitatea şi previn factorii de risc care generează bolile cardiace şi diabetul. Alimentaţia vegetariană este benefică pentru grupa A, întrucât sistemul lor digestiv prelucrează mai greu carnea roşie şi grăsimile animale (pot consuma pește și carne de pasăre). Produsele lactate, fiind bogate în grăsimi saturate, sunt contraindicate, deoarece predispun la obezitate şi diabet. Se va evita laptele integral, dar se recomandă consumul de iaurt, chefir, sana, lapte și brânză de soia. Uleiul de măsline virgin este benefic pentru sistemul cardiovascular, contribuind la scăderea colesterolului. Produsele pe bază de grâu vor fi consumate cu moderaţie. Legumele sunt vitale pentru grupa A, dar este bine să se consume cu moderație roşiile, cartofii şi varza. Fructele ar trebui consumate de 3-4 ori pe zi. Majoritatea fructelor sunt admisibile (de evitat portocalele, bananele, mango şi nuca de cocos). Băuturile benefice sunt: ceaiul verde alternativ cu cafeaua şi vinul roşu (o jumătate de pahar pe zi). Vor fi evitate berea, ceaiul negru, băuturile alcoolice distilate, băuturile răcoritoare sintetice. Odată cu înaintarea în vârstă se recomandă suplimentarea hranei cu betacaroten, pentru creşterea imunităţii şi adaptarea la stres. Este contraindicat consumul imunostimulatoarelor puternice (aloe, echinaceea, polen) care pot declanșa unele afecțiuni autoimune.

 

Grupa sanguină B se aseamănă în multe privinţe cu grupa sanguină 0. Oamenii cu grupa B sunt în  general ageri și capabili să reziste la multe dintre cele mai severe boli ale epocii moderne cum ar fi cardiopatiile şi cancerul. Chiar şi atunci când se confruntă cu aceste boli, ei le vor supravieţui aproape sigur. Persoanele cu grupa B sunt predispuse mai degrabă la tulburări rare, cum ar fi scleroza multiplă sau sindromul de oboseală cronică. Dieta grupei B este bine să fie echilibrată şi complexă, incluzând o mare varietate de alimente. Reprezintă cea mai bună combinaţie dintre regnul animal şi cel vegetal. Alimentaţia sănătoasă pentru grupa B trebuie să includă carne (mai ales miel și iepure), peşte, lactate, legume şi fructe, dar se recomandă evitarea cărnii de pui. Carnea de vită sau de curcan poate fi consumată în cantităţi moderate, iar carnea de porc e bine să fie evitată. Alimentele marine sunt foarte benefice, în  special peştii oceanici de apă adâncă (cod şi somon) precum şi peştii cu carne albă. Alimentele marine reprezintă surse excelente de proteine de calitate şi uleiuri nutritive. Se vor evita însă crustaceele: crabi, homari, creveţi. Grupa B este singura grupă sanguină pentru care produsele lactate sunt benefice. Uleiul de măsline se recomandă pentru digestie şi eliminarea deşeurilor din organism. Cerealele care trebuie evitate sunt grâul, porumbul şi secara, deoarece încetinesc metabolismul şi favorizează retenţia apei, depozitarea grăsimilor şi oboseala. O alternativă o reprezintă orezul. Legumele (în special cele cu frunze verzi) sunt nutritive şi benefice, dar roșiile este bine să fie evitate. Grupa B tolerează aproape toate fructele, în special ananasul, strugurii, bananele şi prunele. Ginseng, ginkgo biloba, mentă, ghimbir şi măceşe, ceaiul verde, ceaiurile de plante, apa şi sucurile naturale sunt deosebit de benefice. Este bine să se consume în cantităţi foarte mici cafea, vin sau bere. Băuturile alcoolice distilate sunt interzise. Personalitatea oamenilor cu grupa B se caracterizează prin echilibru şi armonie, de aceea accentul se pune pe echilibrarea stărilor fiziologice şi emoţionale.

 

Grupa sanguină AB are mai puţin de 1000 de ani vechime, este foarte rară (5% din populaţie) şi complexă din punct de vedere biologic, reprezentând o fuziune a caracteristicilor grupelor A şi B. Organismul celor cu grupa AB nu produce suficient acid gastric pentru a digera cantităţi mari de proteine animale. Se recomandă reducerea cantităţii de carne de pui şi vită și produsele din carne afumată și/sau conservată, dar se va consuma carne de miel, curcan, oaie, iepure. Alimentele marine se pot consuma cât mai des, reprezentând o sursă excelentă de proteine. Foarte benefice sunt: cod, macrou, ştiucă, sturion, sardine, păstrăv, scrumbie, melci. Produsele lactate sunt foarte bine tolerate, în special iaurt, chefir, smântână degresată. Se recomandă uleiul de măsline în locul grăsimilor animale şi al uleiurilor rafinate, iar nucile şi seminţele vor fi consumate în cantităţi mici, cu precauţie. Arahidele, consumate în cantităţi moderate, oferă suport sistemului imunitar. Produsele pe bază de soia sunt deosebit de benefice, iar cerealele sunt bine tolerate, în special orezul, secara şi soia. Legumele și fructele trebuie consumate, zilnic, deoarece sunt o sursă importantă de substanţe nutritive, având un rol esenţial în  prevenirea cancerului, afecţiunilor cardiace şi îmbunătăţirea sistemului imunitar. Se vor evita totuşi măslinele, ardeii, porumbul, avocado, anghinarea, portocala, mango şi bananele. Mirodeniile şi condimentele benefice sunt sarea de mare, usturoiul, hreanul, pătrunjelul şi sosul de soia. Nu sunt recomandate oţetul, piperul, murăturile şi ketchup-ul. Ceaiurile de plante contribuie la întărirea sistemului imunitar şi asigură protecţie împotriva bolilor cardiovasculare şi a cancerului. Se vor evita băuturile alcoolice distilate, sifonul, răcoritoarele sintetice şi acidulate, ceaiul negru. Cei care au grupa AB reacţionează la stres la nivel intelectual şi se simt epuizaţi după perioade lungi de tensiuni şi suprasolicitări, de aceea este bine să facă  plimbări, înot, ciclism, dans, golf, aerobic.

 


Adaugati un comentariu


 

*