Ministerul Apărării Naționale ridică un spital de campanie în curtea institutului Ana Aslan

19 martie 2020 | 0 comentarii |

Structura medicală a mai fost utilizată, pentru combaterea virusului Ebola, dar și  cu ocazia unor exerciții militare multinaționale sub egida NATO.

 

Armata României se implică activ în eforturile de limitare a răspândirii infecțiilor provocate de noul coronavirus, iar asta nu prin scoaterea tancurilor în stradă – așa cum s-au grăbit unii să speculeze atunci când a fost decretată starea de urgență, ci prin punerea la dispoziție a forțelor proprii și a experienței în situații dificile, precum și prin construirea unui spital de campanie folosit până acum în teatrele de operații.

Este vorba de o formațiune medicală de tip ROL 2, care funcționa în curtea Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie Ana Aslan și va fi operațională administrativ la începutul săptămânii viitoare, adică la cinci zile de la începerea lucrărilor. Spitalul de campanie a mai fost folosit ca secție externă de boli infecțioase și în acțiunile pentru combaterea virusului Ebola, la care armata română a participat, precum și în cadrul a două exerciții militare multinaționale organizate anul trecut sub egida NATO.

 

Și dacă ne-am mirat că în China s-au putut ridica două spitale de campanie pentru tratarea COVID-19 în câteva zile, iată că și în România se poate și tot cu ajutorul Armatei, ca și la ei. Spitalul de campanie va funcționa ca unitate medicală adaptată patologiei infecțioase, aici urmând a fi tratate cazurile ușoare și medii de infecție cu noul coronavirus, suplimentându-se astfel numărul de locuri existente în Capitală pentru această patologie.

Formațiunea medicală va fi constituită din corturi medicale și containere, în care vor funcționa unități de triaj, un laborator, un compartiment de radiologie, unul de sterilizare, fiind prevăzută și o  zonă de decontaminare.

Lucrările pentru ridicarea unității medicale au demarat ieri, fiind executate de militari specializați, prima etapă fiind pregătirea terenului din curtea institutului Ana Aslan, în vederea amplasării containerelor și celorlalte echipamente.

Cum spuneam, spitalul va fi ridicat și va deveni operațional în cinci zile, după care urmează o etapă de autorizare și acreditare, pentru ca unitatea să îndeplinească toate condițiile necesare derulării actului medical, care este de așteptat să se realizaze în timp record, având în vedere situația care reclamă funcționarea acesteia.

 

Dat fiind faptul că suntem încă în stare de urgență, este de așteptat ca aceste proceduri să nu dureze foarte mult, astfel că spitalul și-ar putea primi primii pacienți săptămâna viitoare.

Din cadrul Ministerului Apărării Naționale, activitatea este sprijinită de Direcția Medicală, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central, Statul Major al Forţelor Terestre, Statul Major al Forțelor Aeriene, Comandamentul Logistic Întrunit și Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii.

Într-un comunicat pe această temă se mai precizează că MApN continuă să sprijine autoritățile centrale și locale în acţiuni destinate limitării răspândirii coronavirusului, având pregătite forțe și mijloace gata sa intervină în orice moment, precum și personal și mijloace tehnice menținute în rezerva acțională.

 


Adaugati un comentariu


 

*