Știi și câștigi sănătate: Psoriazisul crește riscul de boli cardiovasculare

21 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Psoriazisul, o afecțiune care acum 10 ani se regăsea cu greu pe agendele internaționale, este astăzi, alături de bolile cardiovasculare, cancer, boli respiratorii cronice și diabet, pe lista oficială de Boli netransmisibile (NCDs – non-communicable diseases) a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care determină peste 70% din mortalitatea înregistrată global, însemnând aproximativ 38 de milioane de decese anual.

Psoriazisul afectează 125 milioane de oameni în întreaga lume, adică 3% din populație. În România 400 000 milioane de persoane (2% din populație) se confruntă cu această boală.

Diabetul și bolile cardiovasculare sunt cele mai severe comorbidități înregistrate în rândul pacienților cu psoriazis, dar reprezintă și două dintre cele mai importante boli netransmisibile conform OMS.

Includerea psoriazisului pe lista de priorități ale OMS înseamnă un pas înainte către conștientizarea și controlul bolilor cronice netransmisibile, sunt de părere specialiștii. Deși nu se vindecă, psoriazisul poate fi controlat prin mijloacele de tratament actuale.

 

Psoriazisul a fost recunoscut de statele membre OMS drept o boală cronică netransmisibilă severă  în 2014, când s-a emis o rezoluție care include boala în categoria afecțiunilor care determină o mare povară la nivel global. Peste 190 de țări au început implementarea diverselor acțiuni care să reducă impactul bolii și să lupte împotriva stigmatizării pacienților.  Societatea Română de Dermatologie atrage atenția cu privire la implicațiile bolii de la nivel individual până la nivel social și economic și transmite mesajul că psoriazisul nu este o boală contagioasă, iar înțelegerea profundă a bolii și managementul potrivit pot crește calitatea vieţii pacientului. Semnele cutanate ale bolii sunt probabil cele mai cunoscute, însă psoriazisul presupune o afectare a întregului organism. Deși impactul vizual este puternic, psoriazisul nu este contagios și nici nu e cauzat de igiena precară, ci de elemente complexe, care țin de factori genetici sau imuni.

Cercetătorii au descoperit că psoriazisul este responsabil și de creșterea riscului de boli cardiovasculare, prezența sindromului metabolic, o afecțiune care include obezitate, diabet, colesterol ridicat și hipertensiune fiind foarte răspândită în rândul pacienților cu psoriazis. Constatările lor, care ar putea duce la noi modalități de a ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare în rândul persoanelor cu psoriazis, au apărut online în Jurnalul Asociației Americane de Dermatologie (JAAD). Studiul a fost finanțat de Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui (NHLBI), parte a Institutului Național de Sănătate.

Sindromul metabolic, atât de frecvent în rândul pacienților cu psoriazis, determină creșterea bolii arterelor coronare la această categorie de populație, prin creșterea acumulării de placă ce înfundă arterele inimii”, a spus Nehal N. Mehta, cardiolog, șef al laboratorului NHLBI pentru inflamație și boli cardiometabolice.

 

Întrucât înrăutățește inflamația vasculară și sistemică, psoriazisul, o boală comună a pielii care afectează 2-3% dintre adulți, nu numai că mărește, dar și accelerează ateroscleroza, acumularea plăcii care înfundă arterele și poate duce la infarct și accident vascular cerebral, mai spun cercetătorii americani.

Sindromul metabolic afectează aproximativ 25% dintre adulți și este în creștere, iar prevalența acestuia este chiar mai mare în rândul pacienților cu psoriazis. „Studiul nostru arată că, dintre componentele sindromului metabolic, hipertensiunea și obezitatea contribuie cel mai mult la acumularea plăcii coronare și, prin urmare, pot fi ținte bune pentru intervenție”, a mai spus Metha.

Pentru a ajunge la concluziile lor, Mehta și echipa sa au realizat un studiu observațional pe 260 de pacienți cu psoriazis, dintre care 80 îndeplineau criteriile pentru sindromul metabolic. Toți participanții au fost supuși scanării CT pentru a face fotografii ale arterelor coronare folosind o tehnică numită angiografie CT.

 

Studiul a constatat că inflamația sistemică, rezistența la insulină și colesterolul din sânge au fost semnificativ mai mari la participanții care au avut atât psoriazis, cât și sindrom metabolic. Și cei cu sindrom metabolic au avut o acumulare mai mare a plăcii arterelor coronare, evaluată prin angriografie CT, care este un factor de risc pentru atacurile de cord.

Dovezile arată că persoanele cu psoriazis moderat spre sever au un risc mai mare de sindrom metabolic- grup de factori de risc pentru bolile cardiovasculare și alte afecțiuni grave. Acești factori de risc includ obezitatea, surplusul de grăsime în jurul taliei, hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și rezistența la insulină. Cu cât o persoană are mai mulți factori de risc metabolici, cu atât este mai mare riscul de a face infarct sau accident vascular-cerebral, ori de apariție a diabetului care, necontrolat, crește riscul de boală cronică renală, anumite infecții sau boli letale.

O analiză efectuată între 1988 și 2012 a arătat că incidența sindromului metabolic era dublă la persoanele cu psoriazis față de cele fără psoriazis.

Un alt studiu a dezvăluit că un copil cu psoriazis are un risc mult mai mare de a dezvolta boli metabolice, mai ales dacă este obez, și că tinerii cu psoriazis au un nivel crescut de colesterol, indiferent de greutate. Colesterolul mare poate duce la blocarea arterelor și, mai departe, la infarct și accident vascular-cerebral.

 

Psoriazisul eritrodermic, cea mai severă formă a bolii, poate afecta inima prin creșterea fluxului sanguin către piele. Cel puțin 80% din suprafața pielii este afectată de roșeață, inflamație și plăci psoriazice, dând impresia de arsuri severe. Poate apărea subit sau poate evolua de la plăcile psoriazice, cea mai des întâlnită formă de psoriazis. Deși este destul de rar, psoriazisul eritrodermic poate fi letal, din cauza sporirii fluxului sanguin către piele.

Pentru a ține psoriazisul sub control și pentru a misșora riscul de boli cardiovasculare, este necesar să se discute permanent cu medicul și să se respecte tratamentul prescris. Indiferent că este vorba de psoriazis moderat spre sever, menținerea unei greutăți sănătoase și a unui nivel normal de colesterol va reduce riscul de boli cardiovasculare și diabet.

O cale eficientă de a aborda bolile non-transmisibile este controlul riguros al principalilor factorilor de risc. Fumatul, alimentația nesănătoasă, lipsa activității fizice și abuzul de alcool sunt factori care frecvent determină decese premature, deși sunt complet evitabili. Fumatul, de exemplu, determină 7.2 milioane de decese anual iar 4,1 milioane sunt atribuite consumului excesiv de sare. Așasar, o alimentație sănătoasă, evitarea fumatului, reducerea consumului de sare și mișcarea, precum și dialogul permanent cu medicul sunt de ajutor în gestionarea psoriazisului și prevenirea bolilor cardiovasculare.

 

 

* Informațiile din acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical sau recomandările medicului specialist. 

 


Adaugati un comentariu


 

*