Știi și câștigi sănătate: Dovleacul, vedeta toamnei, doldora de beneficii pentru organism

17 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Pe măsură ce temperaturile se schimbă odată cu toamna, câteva modificări simple în ritualul zilnic pot aduce îmbunătățiri semnificative pentru starea noastră de sănătate, iar bogăția de legume, fructe și rădăcinoase ne oferă coniții ideale pentru a ve răsfăța cu mese apetisante și reconfortante și să-i oferim organismului un plus de nutrienți.

Dovleacul este una dintre vedetele toamnei și vine de pe continentul american, unde a fost cultivat încă de acum 3000 de ani, și a fost adus în Europa de Cristofor Columb. Mai ales în Balcani, el a avut un succes fantastic. La români, la greci, la turci… la toate populațiile din Balcani. Iar numele îi vine din greacă, unde se numea „pepon”, adică un fel de pepene mare. Această denumire a fost preluată în franceză și i s-a spus „pampion”, mai apoi în engleză a ajuns „pumpkin”. Noi folosim cuvantul dovleac, din turcescul „devlek”. Cercetătorii au descoperit că amerindienii, pe lângă faptul că utilizau dovleacul în alimentație și utilizau semințele de dovleac atât ca aliment cât și ca medicament, utilizau dovleacul și ca… farfurie. Mai mult, îl uscau la soare și din acele fibre ale dovleacului împleteau rogojini, pe care le prețuiau foarte mult. 

 

Nutriționiștii ne spun că dovleacul este doldora de vitamine, minerale și fitonutrienți. În plus, este foarte gustos, iar în aceste zile de toamnă este greu să-i reziști unei felii de dovleac copt pe jar, mâncat cu… tot cu coajă. Cum să nu poftești la o bucată de plăcintă bine coaptă în care-a fost pus un pumn de miez de nucă și scorțișoară? Sau la un pahar de suc de dovleac, aromat cu câteva frunze de mentă? Dovleacul este un aliment care se valorifică de la coajă, până la semințe, ne confirmă experții. Este un aliment deosebit de complex și extrem de gustos.

Există peste 100 de soiuri de dovleac, fiecare utilizat în diferite scopuri – pentru gătit, pentru decorat, pentru cioplitul de Halloween sau pentru a oferi un miros plăcut în cameră. Dovleacul poate fi verde ori portocaliu, oval, sferic ori cu o formă neregulată. Soiurile de dovleac se împart în 2 categorii, de iarnă și de vară, fiecare cu trăsături diferite. Dintre atâtea soiuri de dovleac pe care le găsești la tarabe, care mai de care mai frumos colorate, poate fi greu să alegi dovleacul potrivit. Unii sunt mai dulci, alții au gust mai puternic, unii sunt comestibili și alții sunt doar pentru decor. Poți găsi oricând o întrebuințare pentru orice dovleac, important este să alegi unul copt, proaspăt și bine îngrijit, fără să aibă crăpături sau să fie lovit.

 

Așadar, cea mai cunoscută întrebuințare a dovleacului este în bucătărie. Rețetele de care auzim cel mai des sunt faimoasa plăcintă cu dovleac și dovleacul copt, însă există numeroase feluri de mâncare cu dovleac. Știm cu toții de plăcinta cu dovleac, dar prima placintă cu dovleac a existat la amerindieni și apoi la misionarii creștini care au plecat în Americi șu era diferită de cea pe care o știm noi astazi! Dovleacului i se scoteau semințele, se umplea apoi cu lapte, cu miere și cu mirodenii și se cocea în cenușă cu jar…

Odată ajuns în Europa, mai ales în Balcani, dovleacul a fost ingredientul principal în celebra plăcintă cu dovleac, dar și în alte rețete, cum ar fi supa-cremă de dovleac, pâinea cu dovleac ori sarmale în dovleac, cu un gust de-a dreptul fabulos! Sarmalele, așa cum le știm noi, în foi de varză, cu slaninuță afumată, se pun într-un dovleac mare din care s-au scos semințele și se pun la cuptor, unde toate acele gusturi se întrepătrund și… îti plouă în gură, nu alta!

Apoi, clătitele cu dovleac pot constitui un mic dejun delicios, iar dovleacul cu unt, copt la cuptor, face ca asocierea dintre gustul lui dulce și aroma condimentelor precum rozmarin și busuioc să reprezinte o masă inedită, cu o savoare aparte. Pentru un dulce ceva mai sofisticat, putem să luăm un dovleac, îl curățăm, îl tăiem cubulețe, le dăm prin zahar tos și le punem într-o tavă la cuptor. După ce s-au copt le punem în farfurie, punem niște miere pe deasupra și… gata desertul! Delicioasă este și dulceața din dovleac, dar se poate prepara și un cocktail (alcoolic sau non-alcoolic, după preferință), aromat cu scorțișoară, vanilie sau ghimbir cu care se armonizează perfect.

 

Mulți consumăm dovleacul de plăcere, dar știm câte beneficii aduce el sănătății? Dovleacul conține carbohidrați, aminoacizi, vitaminele B, C, D, E, K și PP, minerale precum calciu, potasiu, fosfor și fier. Dovleacul conține și vitamina T, care este foarte rară și stimulează procesele metabolice din organism, ajută la digestia alimentelor nesănătoase, previne depunerea grăsimilor. Fosforul este prezent în dovleac și are efect asupra libidoului, crește potența. Vitamina E din dovleac previne îmbătrânirea prematură a organismului, ajută la eliminarea pigmentației și petelor de pe piele, la îmbunătățirea circulației și eliminarea simptomelor sindromului premenstrual la femei.

De asemenea, un aminoacid denumit cucurbitină, este folosit cu succes în parazitoze. Dovleacul are un conţinut foarte mare de betacaroten, care are grijă de sănătatea ochilor, a sistemului nervos, a inimii şi de cea a pielii. Consumul de carotenoizi scade riscul apariţiei hiperglicemiei, dar şi al cancerului pulmonar.

Miezul de dovleac conține zinc, calciu, potasiu, magneziu si glucide. Vitamina D din pulpa de dovleac contribuie la procesul de creștere a copiilor, fixează calciul în oase și oferă vitalitate organismului. Potasiul din dovleac energizează organismul şi ţine tensiunea sub control, iar conţinutul bogat în fibre asigură buna funcţionare a digestiei şi previne apariţia bolilor cardiovasculare și a asteniei. De altfel, toate soiurile de dovleac au efecte uşor sedative și acționează asupra sistemului nervos, fiind recomandate în dieta astenicilor.

 

Dovleacul are proprietăți antiinflamatoare și antiparazitare, este un antiseptic urinar, diuretic și sedativ natural. Un un pahar cu suc de dovleac e cel mai bun remediu pentru insomnie. Dovleacul este de asemenea indicat în afecțiuni ca cistita, probleme ale prostatei, chiar și în cancerul de prostată, în insomnii, infecții urinare și parazitoze. Este un bun remediu pentru arsuri, atunci când se amestecă pulpa cu apă și se aplică local.

Pulpa dovleacului are proprietăţi diuretice, laxative şi sedative. Pentru eliminarea retenţiei de apă, tratamentul durează cinci zile şi, în acest interval, trebuie să se consume un terci gros de dovleac, preparat din 1,5-2,5 kg de pulpă care se fierbe în lapte. Leacul se poate aromatiza cu cimbru, miere sau cu tarhon. 100 g de dovleac conţin doar 30 de calorii, deci este un aliment bun și în cura de slăbire, cu condiţia să fie pregătit dietetic.

Dovleacul și-a dovedit efectele benefice și în timpul epidemiei de holeră din oraşul Mantua, Italia unde se foloseau dietele şi fierturile de dovleac. Posibil că elementele active prezente în dovleac – magneziul şi potasiul – susțineau rehidratarea organismului, iar efectul emolient al miezului de dovleac asupra tractului digestiv conducea la o stare mai bună a bolnavilor. În medicina tradițională chineză sunt recunoscute proprietățile diuretice şi antiinflamatorii ale dovleacului, precum şi efectul calmant asupra celor care suferă de tuse şi astm bronhic.

 

Importante sunt și semințele de dovleasc, despre care se spune că au puteri vindecătoare miraculoase. Acestea conțin fier și combat anemia, iar în același timp sunt renumite ca un vermifug natural. Conțin 50% ulei, format din acid oleic și acid linoleic. De asemenea, aceste seminţe sunt recomandate şi pentru prevenirea formării calculilor renali. În astfel de probleme se pot consuma zilnic până la 100 g de seminţe sau se poate face o cură cu capsule cu ulei din semnințe de dovleac (între una şi trei comprimate pe zi, între mese, timp de 20 de zile).

În plus, zincul din seminţele de dovleac ajută la întărirea sistemului imunitar şi are valoare antioxidantă, protejând organismul de acţiunea radicalilor liberi, fiind totodată un nutrient important pentru sănătatea sistemului osos, foarte eficient în prevenirea osteoporozei.

Prin conţinutul de magneziu, seminţele de dovleac combat anxietatea, durerile de cap şi crampele musculare. O substanţă din aceste seminţe (L-triptofan) acţionează ca antidepresiv. În plus, pentru că au proprietăți anti-inflamatoare, seminţele de dovleac reduc simptomele artritei. Uleiul de seminţe de dovleac conţine de şase ori mai mult acid linoleic decât uleiul de măsline. Prin consumul a 50 g de seminţe prăjite pe zi se asigură doza zilnică necesară de magneziu.

Eficient este și uleiul din semințe de dovleac. Acesta diferă de majoritatea celorlalte uleiuri comestibile, prin compoziția minerală bogată în zinc, magneziu, fier şi seleniu. Uleiul din semințe de dovleac este recomandat pentru masaj, dar și în cazul unor probleme ale pielii sau a ulcerațiilor. Totodată, acesta reface elasticitatea prostatei, fiind eficient în creșterea potenței la bărbați.

 

Legende și istorioare despre dovleac

* De-a lungul timpul au apărut numeroase legende și istorioare despre dovleac, iar dacă luăm în considerare formele și culorile sale atât de variate, putem spune că nu este de mirare că această legumă a fost atât de iubită de povestitori. În basme, găsim dovleacul transformat în caleașca cenușăresei, iar vrejul de dovleac reprezintă calea pe care o urmează un erou ce urcă la cer și apoi revine pe pământ.

* Creștinii asociază dovleacul cu învierea și cred în proprietățile vindecătoare ale acestei legume. Conform unei legende biblice, prorocul Iona a fost aruncat în mare și a fost înghițit de o balenă. A reușit cumva să iasă după ce a stat trei zile în burta acestuia, iar rănile și le-a vindecat sub umbrarul de curcubete.

* În Nigeria, o veche legendă spune că în vremuri demult apuse exista un conducător care dorea să fie cel mai înțelept și mai bogat om din lume, așa că a adunat toate gândurile înțelepte și ideile ingenioase ale omenirii și le-a închis într-un dovleac. A pus dovleacul într-un copac înalt al regatului, dar la un moment dat, dovleacul a căzut și s-a spart, iar toată înțelepciunea s-a răspândit din nou în lume.

* În țările din sud-estul Asiei, dovleacul este considerat sacru. În Cambodgia și Laos era folosit în ritualuri magice, iar în Thailanda era numit ,,dovleacul de aur”.

* Se spune că dovleacul ar avea puteri magice de protecție împotriva vrăjilor și dacă ții semințe de dovleac în buzunar, ești protejat împotriva forțelor răului, iar dacă ții un dovleac în fața ușii, sperii spiritele rele.

* Dovleacul este un simbol tradițional al festivalului celtic vechi. Dovleacul este cioplit, apoi se fixează o lumânare înăuntru și astfel devine un simbol al sărbătorii de Halloween. Se spune că felinarul din dovleac protejează recolta și casele de spiritele rele. Se spune că druizii, preoți și profeți ai vechilor celți, s-au folosit de dovleac pentru a se proteja de spiritele rele.

 

* În România se spune că lujerul lung de dovleac agățat la gospodării sau într-un pom aprope de casă apără de spiritele rele. De asemenea, dovleacul simbolizează prosperitatea.

* În orașul medieval italian Venzone din provincia Udine se sărbătorește, în ultimele trei zile din luna octombrie, Festivalul dovleacului numit Festa della Zucca. Personajul principal al sărbătorii este dovleacul, care poate fi observat peste tot, la ferestrele caselor, pe tarabe, iar pe străzi apar localnici costumați în personaje de poveste, în mari doamne și cavaleri, muzicienii cântă, jonglerii și fachirii fac spectacol. Sunt gătite rețete variate pe bază de dovleac pentru toate gusturile. O legendă care se povestește frecvent în acest oraș spune că în vremuri de demult în Venzone existau numeroase palate minunate. Însă în momentul când arhitectul orașului a trebuit să fie plătit, el a primit doar o treime din banii promiși. Pentru a se răzbuna, a înlocuit globurile de aur de la palate cu dovleci și apoi a părăsit definitiv orașul. Inițial, locuitorii nu fost afectați de schimbare, însă treptat, fiecare dovleac a început să-și schimbe culoarea și să cadă, rupându-se în bucăți. Atunci ei au înțeles răzbunarea arhitectului dar nu și-au pierdut simțul umorului, ci au hotărât să țină în fiecare an Festivalul dovleacului.

* În prezent, tărtăcuță care excelează în varietatea de forme și culori este folosită pentru decorarea grădinilor și a teraselor, dar și a meselor festive. Există foarte multe opțiuni pentru utilizarea acestor fructe minunate, totul depinde de imaginația fiecăruia. În Franța, dovleacul este folosit până și la decorarea grădinilor de la castelul Villandry de pe Valea Loirei.

* În Feng Shui, dovleacul este cconsiderat simbol aducător de sănătate și longevitate, un talisman care restabilește armonia dintre soți. Chinezii consideră dovleacul un puternic talisman care absoarbe energia negativă.

 

* Informațiile din acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical sau recomandările medicului specialist. 

 


Adaugati un comentariu


 

*