Un ONG solicită facilitarea accesului tuturor femeilor la întreruperile de sarcină efectuate la cerere

16 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Solicitarea vine în urma unei analize efectuate la nivelul tuturor spitalelor cu secții de ginecologie, din care a reieșit că în unele județe nu există nici un spital care efectuează astfel de proceduri.

 

Centrul FILIA, o organizație non-guvernamentală care militează pentru drepturile femeilor, readuce în prim-plan problema întreruperilor de sarcină efectuate la cerere, solicitând Ministerului Sănătății să faciliteze accesul „universal și sigur” la astfel de intervenții pentru femeile din toată țara. Solicitarea vine ca urmare a unui studiu național făcut la nivelul tuturor spitalelor care au și secție de Ginecologie, efectuat în perioada februarie-mai 2021. Reprezentanții organizației au luat legătura cu fiecare spital, întrebând dacă în cadrul secțiilor de Ginecologie se fac întreruperi de sarcină la cerere. Astfel, în cazul a 59 de spitale, răspunsul a fost afirmativ, în timp ce 69 de spitale au transmis că nu fac astfel de intervenții, iar 9 fac doar avort medicamentos. Ca principale motive de refuz al medicilor de a efectua avorturi la cerere, 51 de spitale au invocat motive religioase, 20 au menționat motive care țin de etică și morală, în timp ce 9 au invocat contextul epidemiologic generat de pandemie. În raport se mai arară că din cei 802 medici specialiști în Obstetrică-Ginecologie din secțiile spitalelor, doar 275 fac întreruperi de sarcină la cerere. Ceea ce omit să menționeze însă reprezentanții ONG-ului este faptul că unii dintre medicii care nu efectuează astfel la intervenții în spital, fie din cauza politicii unități medicale fie din alte motive, efectuează avorturi la cerere în cabinetele personale sau la clinicile private cu care unii din ei au contract, caz în care tariful perceput este mai mare și mai puțin accesibil pentru pacientele cu situație materială precară.

 

Centrul FILIA a întocmit chiar și o hartă cu județele și unitățile medicale de stat în care se efectuează întreruperi de sarcină la cerere. Pe această hartă figurează și Spitalul Județean de Urgență Buzău printre unitățile care fac astfel de intervenții, menționându-se că există 11 medici cărora pacientele li se pot adresa în acest sens iar prețul unui avort este de 400 de lei cu anestezie locală și 600 de lei cu anestezie generală. Există însă județe în care femeile nu se pot adresa unui spital de stat pentru o astfel de intervenție, situație care le pune în pericol pe paciente.

În primul rând, deplasarea acestora către cel mai apropiat spital le creşte acestora riscul de infectare cu noul coronavirus. În al doilea rând, femeile se află în imposibilitatea de a beneficia de întrerupere de sarcină în condiţii de siguranţă, fapt care duce la situaţii în care îşi induc singure avortul sau apelează la persoane neautorizate, aşa cum s-a şi întâmplat în 2020. Această situaţie nu este străină pentru România. Pe perioada în care decretul 770/1966, a fost în vigoare, aproximativ 10.000 de femei şi-au pierdut viaţa şi circa 100.000 de femei s-au automutilat” spun reprezentanții ONG-ului.

 

De altfel, de la începutul anului în cel puțin 5 orașe din țară s-au înregistrat cazuri de avorturi empirice, realizate în afara unei unităţi medicale, fără personal medical şi în lipsa unui mediu steril.

În aceste condiții, Centrul FILIA a solicitat Ministerului Sănătății o serie de măsuri pentru a facilita accesul tuturor femeilor la astfel de intervenții în unitățile sanitare de stat. Reprezentanților autorităților li se cere să nu impună introducerea consilierii pre-avort obligatorie, „ce poate duce la transmiterea de informaţii eronate în unităţile medicale de stat, care să le descurajeze pe femei să apeleze la o întrerupere de sarcină la cerere fără a fi informate corect şi nepărtinitor”. Totodată, se solicită stabilirea unui protocol pentru managerii de spitale, care să includă paşii necesari pentru asigurarea accesului neîngrădit la întrerupere de sarcină la cerere pe tot parcursul anului, în toate judeţele ţării, precum și introducerea acordării de servicii de avort la cerere în procedura de acreditare a spitalelor cu secţii de Obstetrică-Ginecologie. Centrul FILIA mai sugerează să se impună gratuitatea întreruperii de sarcină la cerere dacă sarcina este rezultatul unui viol sau a unui incest.

Nu în ultimul rând, se solicită ministerului să stabilească la nivel naţional un protocol privind întreruperile de sarcină – la cerere, medicamentoase şi terapeutice – care să conţină specificaţii clare privind situaţiile în care se poate refuza o pacientă.


Adaugati un comentariu


 

*