Întreruperea sarcinii la cerere, recunoscută ca urgență medicală

23 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Precizarea vine din partea Departamentului pentru Situații de Urgență, în contextul Ordinului care prevede suspendarea internărilor și intervențiilor chirurgicale care nu reprezintă urgențe.

 

În cursul lunii trecute, când România urca vertiginos către vârful valului 4 al pandemiei, internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezentau urgențe au fost suspendate pentru 30 de zile, termen care a expirat, însă autoritățile nu au anunțat până acum în mod oficial că se renunță la această prevedere. Printre numeroasele semnale venite din partea mai multor organizații privind faptul că o astfel de decizie pune în pericol viața multor pacienți au alte probleme de sănătate în afară de Covid-19,  s-a numărat și o scrisoare deschisă adresată autorităților de Coaliţia pentru Egalitate de Gen şi alte organizaţii neguvernamentale care luptă pentru drepturi egale. În acest document, organizaţiile au cerut să fie clarificată situaţia accesului femeilor la serviciile de întrerupere de sarcină în spitalele publice şi să nu rămână la latitudinea medicilor decizia de a considera aceste intervenţii o urgenţă.

Scrisoarea a fost adresată la finele lunii trecute, iar un răspuns oficial a venit recent din partea Departamentului pentru Situații de Urgență, purtând semnătura coordonatorului acestuia, dr. Raed Arafat. Acesta transmite că întreruperea sarcinii la cererea pacientei constituie o intervenţie medicală ce nu suportă amânare, întrucât dreptul femeii de a hotărî să aibă sau nu copii este un drept garantat.

 

Astfel, pacientele care se adresează în acest sens unităților medicale de stat în perioade în care restricții similare vor fi impuse de autorități, nu pot fi refuzate pe motiv că avortul la cerere  nu este urgență medicală.

Un ordin asemănător a fost în vigoare și pe parcursul anului trecut, odată cu decretarea stării de urgență, perioadă în care doar 12 spitale publice din țară au mai efectuat întreruperi de sarcină la cerere. Semnatarii scrisorii deschise mai arată că accesul la astfel de servicii a fost îngreunat și de faptul că multe spitale au devenit unități de suport Covid-19, fără a avea circuite separate pentru pacienții cu această boală și cei cu alte patologii, astfel că aceștia din urmă nu au mai putut avea acces în acele spitale, chiar dacă erau cazuri urgente.

La jumătatea lunii septembrie, un alt ONG care militează pentru drepturile femeilor, solicita facilitatea accesului tuturor femeilor la întreruperile de sarcină la cerere, în urma unui studiu efectuat la nivel național.

 

Centrul Filia arăta la acel moment că, deși întreruperea sarcinii la cerere este un drept garantat prin lege, tot mai multe spitale publice refuză să acorde astfel de servicii, fie pe considerente religioase, fie din motive de natură medicală sau administrativă. Odată cu impunerea măsurilor în contextul pandemiei, accesul la astfel de servicii s-a restrâns și mai mult, iar semnatarii scrisorii deschise spun că acest fapt pune în pericol viața femeilor care au dreptul să decidă dacă vor sau nu să devină mame.

În baza răspunsului primit de la Departamentul pentru Situații de Urgență, ONG-urile care au inițiat acest demers transmit autorităților că au obligația de a asigura accesul femeilor la astfel de servicii în spitalele publice, în termenul legal în care poate fi făcută o întrerupere de sarcină la cerere, fie pe cale chirurgicală, fie medicamentos. E drept că există și alternativa cabinetelor private, însă acestea nu sunt accesibile pentru multe femei, din cauza tarifelor practicate dar și a distanțelor mari pe care trebuie să le parcurgă.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*