Primul tratament cu imunoterapie, disponibil pentru pacienţii cu carcinom hepatocelular

7 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Este prima şi singura soluţie terapeutică pe bază de imunoterapie aprobată în Uniunea Europeană pentru cea mai frecventă formă de cancer de ficat.

 

Pacienţii români diagnosticaţi cu carcinom hepatocelular (CHC), cea mai întâlnită formă de cancer de ficat, au acces, începând cu luna iulie a acestui an, la un tratament inovator pe bază de imunoterapie, disponibil în regim compensat integral, prin Programul Naţional de Oncologie.

CHC este tumora malignă primară a ficatului și apare în principal la persoane cu ciroză provocată de viruşi hepatitici (B sau C) sau de consumul de alcool. Riscul de apariţie al cancerului hepatic este de 3 ori mai mare în caz de infecţie simultană virusul hepatitei B + C. Este, de regulă, diagnosticat în stadii avansate și are evoluţie rapidă spre deces, motiv pentru care este denumit şi „ucigaşul tăcut”. Un alt factor de risc, mai puțin cunoscut, este aflatoxina, un mucegai carcinogen prezent în alimente contaminate, în special în orez.

În multe situații, cancerul de ficat nu dă simptome decât atunci când se ajunge în stadii avansate de boală, dar dacă apar dureri abdominale, vânătăi și sângerări neobișnuite, balonare, scădere inexplicabilă în greutate, îngălbenirea pielii și a ochilor este indicat să solicităm ajutor de specialitate.

 

Imunoterapia pentru cancer de ficat

 

Prof. dr. Adina Coitoru

Noua terapiae, introdusă pe piaţa românească de compania Roche, este indicată pentru tratamentul pacienților adulți cu CHC avansat sau nerezecabil, care nu au avut anterior alte tratamente sistemice. Aceasta este prima şi singura soluţie terapeutică pe bază de imunoterapie aprobată în Uniunea Europeană pentru această formă de cancer de ficat în stadiu avansat. Imunoterapia acționează prin întărirea sistemul imunitar, care poate astfel lupta mai eficient împotriva cancerului.

În arsenalul terapeutic al acestei boli, tratamentele disponibile în stadii inițiale sunt limitate, în timp  ce în stadii avansate, soluţiile sunt şi mai puţine. Având în vedere creşterea incidenţei în Europa, dar şi în România a acestui tip de cancer, ne bucurăm că pacienţii noştri pot avea acces la un tratament inovator care poate îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii şi supravieţuirea” a declarat Conf. Dr. Adina Croitoru, Institutul Clinic Fundeni, Bucureşti.

 

Prevalență și mortalitate ridicate

 

Cancerul de ficat a devenit o problemă majoră de sănătate publică, fiind al şaselea cel mai frecvent tip de cancer din lume. CHC apare în peste 90% dintre cazurile de pacienți cu boli hepatice preexistente înregistrate.

Este un cancer agresiv, cu opţiuni limitate de tratament şi reprezintă una dintre principalele cauze de deces prin cancer la nivel mondial (este cea mai frecventă neoplazie abdominală cu mortalitatea cea mai mare din lume) și apare mai frecvent la bărbaţi, raportul masculin/feminin fiind de 3,7/1.

Vârsta medie de apariţie este de aproximativ 40 de ani în zonele cu risc crescut şi 70 de ani în zonele cu risc scăzut. O formă particulară de carcinom hepatocelular este carcinomul fibrolamelar, care apare în special la persoane tinere (20 – 40 ani), neasociat cu ciroză hepatică sau alţi factori de risc. Acesta are un prognostic mai bun și este asociat o rată de rezecabilitate mai mare.

În Europa, incidenţa cancerului de ficat este în creştere, cu peste 80.000 pacienţi diagnosticaţi şi aproximativ 77.000 de decese pe an.

În România, potrivit estimărilor, în 2020 au fost înregistrate peste 3.600 de cazuri noi de cancer de ficat şi aproape 3.400 de decese prin CHC, ceea ce reprezintă a patra cauză de deces prin cancer din ţara noastră.

 

Tratamente disponibile 

 

În pofida prevalenţei ridicate, persoanele care suferă de această boală au în continuare puţine opţiuni de tratament şi supravieţuire scăzută.

Persoanele cu risc ridicat de a dezvolta cancer de ficat pot efectua examinări cu ultrasunete, care pot fi suficient de sensibile pentru a detecta mici mase pe ficat, sau analize de sânge pentru nivelul proteinelor (AFP). În cazul unei suspiciuni de cancer de ficat, pentru un diagnostic cert se recomandă și investigații CT sau RMN abdominal și biopsie hepatică. Prognosticul pentru CHC nerezecabil rămâne rezervat, cu puţine tratamente sistemice disponibile şi o rată a supravieţuirii la 1 an mai mică de 50% .

Tratamentele disponibile în prezent, pentru toate stadiile bolii, includ: chirurgie, radiații, transplant hepatic, chimioembolizare transarterială, chimioterapie, inhibitori de tirozinokinază, imunoterapii.

Recent, inhibitorii de puncte de control, care ţintesc proteinele PD-L1 şi PD-1, au fost aprobate, iar mai multe astfel de tratamente sunt explorate pentru persoanele cu CHC.

 


Adaugati un comentariu


 

*