Schimbare de paradigmă în Strategia pentru Controlul Tuberculozei

7 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Noua strategie vizează propune o schimbare radicală a modului în care sunt organizate, furnizate și decontate serviciile de tratament al tuberculozei în perioada 2022-2030 și pune accent pe cercetare și inovație.

 

Lansată în transparență decizională încă din februarie, Strategia Națională pentru Controlul Tuberculozei în România pentru perioada 2022-2030 a fost aprobată astăzi, 7 septembrie, printr-o Hotărâre de Guvern.

Documentul stabilește obiective care continuă eforturile pentru controlul și eradicarea tuberculozei și oferă un cadru pentru schimbări profunde, care să accelereze progresul și să răspundă în mod profesionist nevoilor pacienților. La fel ca în Strategia Națională TB 2015-2020, și în Strategia Națională TB 2022-2030, una dintre prioritățile strategice râmâne reducerea morbidității și mortalității TB prin menținerea unor rate adecvate de detectare și succes al tratamentului. Noua strategie propune o schimbare radicală a modului în care sunt organizate, furnizate și decontate serviciile de tratament al tuberculozei (guvernanță, furnizarea serviciilor, finanțare), pentru atingerea obiectivelor de sănătate publică”, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

 

Actul normativ propune schimbarea modelului de îngrijiri și asimilarea tot mai mare a inovațiilor din domeniu (noi medicamente, servicii, teste de diagnostic, vaccin, protocoale etc.), esențiale pentru progresul spre eliminarea tuberculozei în România, subliniază MS. Coordonare la nivel național și județean și colaborare cu societatea civilă și sectorul privat reprezintă un factor important în implementarea strategiei TB.

De asemenea, strategia aduce o schimbare de paradigmă, de la acțiuni focalizate, cu impact asupra reducerii treptate a incidenței TB, la acțiuni multisectoriale. Intervențiile trebuie să se concentreze nu numai pe aspecte biomedicale și pe ținte de sănătate publică ori intervenții socio-economice, ci și pe cercetări și inovații”, se precizează în comunicatul MS.

Strategia Națională pentru Controlul Tuberculozei în România pentru perioada 2022-2030 va ghida acțiunile naționale pentru eliminarea acestei boli până cel târziu în anul 2035 și a fost elaborată ca răspuns la solicitarea Institutului Național de Sănătate Publică din România (INSP). Documentul a fost pregătit cu sprijinul financiar al Fondului Global și sub îndrumarea tehnică a personalului și consultanților OMS, pe baza contribuțiilor experților naționali.

În perioada 29.09-01.10.2022, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” organizează Simpozionul Internațional „ScreeningTB and migration in Europe”, eveniment dedicat exclusiv profesioniștilor din sănătate implicați în diagnosticul, tratamentul și supravegherea epidemiologică a tuberculozei.

 

Potrivit datelor de supraveghere ale ECDC din 2018, România are cea mai mare incidență a tuberculozei în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, de 17,4 la 100.000 de locuitori în 2018. Alături de Lituania, țara noastră furnizează peste 55% din totalul cazurilor de tuberculoză rezistentă la medicamente din UE, România fiind sursa a 25% din totalul cazurilor de tuberculoză raportate în UE.

Din totalul celor 11.633 cazuri notificate în România în anul 2019, 3,4% sunt înregistrate la copii 0-14 ani și 80,2% între 15-64 ani. Cele mai multe cazuri notificate se înregistrează la grupa de vârstă 45-49 ani – 1.350, iar rata de notificare este maximă la grupa de vârstă 50-54 ani (102,4 la 100.000 de locuitori). S-a constatat o tendință de creștere a vârstei medii a pacienților cu TB notificați în perioada 2009-2018, de la 43,0 ani la 45,6 ani. În mod obișnuit, cele mai multe cazuri se înregistrează la bărbați și în mediul rural (8.263, respectiv 6.494 în anul 2019)”, conform aceleiași surse.

 

Ministerul Sănătății derulează, din anul 2018, Grantul de tranzitie ROU-T-MOHAbordarea provocarilor sistemului de sanatate privind controlul tuberculozei in Romania” în parteneriat cu Romanian Angel Appeal (RAA), OMS –Biroul Regional pentru Europa și Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) București. Valoarea totală a programului este de peste 6,7 milioane euro, iar durata de implementare este până în 31.03.2023.

Proiectul are ca scop reducerea incidenței tuberculozei printr-un nou model de îngrijire a pacientului cu TB, cu servicii ambulatorii accesibile și securizarea accesului la medicamente și metode de diagnostic pentru TB prin achizitionarea de medicamente, kituri de testare si echipamente de laborator.

Grantul are un rol esențial în implementarea Strategiei Naționale pentru Controlul Tuberculozei 2022-2030.

Tuberculoza reprezintă o prioritate de sănătate publică pentru Ministerul Sănătății și Guvernul României. Rezultatele ultimilor ani demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici specifici bolii în țara noastră, urmare a derulării mai multor programe naționale și de internaționale de combatere a acestei afecțiuni.


Adaugati un comentariu


 

*