Regal științific și premii la Congresul Societății Române de Diabet

7 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Timp de patru zile, medicii diabetologi și din specialiăți conexe s-au reunit la Poiana Brașov, unde au adus în prim plan ultimele noutăți în managementul clinic al diabetului zaharat și cercetarea științifică în domeniu, la cel de-al 48-lea Congres Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. 

 

Diabetul zaharat afectează 463 de milioane de persoane din lume, dintre care peste 1 milion sunt copii și tineri sub 20 de ani. Peste 352 de milioane de oameni cu toleranță scăzută la glucoză sunt expuși unui risc ridicat de diabet. Potrivit datelor Federației Internaționale a Diabetului (FDI), se estimează că în 2045 vor fi 700 de milioane de diabetici în lume, dacă nu se intervine cu măsuri eficente de prevenție, depistare precoce și tratament eficient.

Diabetul de tip 2 este incredibil de răspândit, dar vestea bună este că poate fi prevenit (și prediabetul poate fi inversat ). Cel mai bun mod de a-l ține la distanță este de a trăi un stil de viață sănătos, ceea ce înseamnă un regim alimentar sănătos, completat cu mișcare, hidratare corectă și un somn suficient, sunt fundamentale pentru orice schimbare pe termen lung în controlul diabetului, spun specialiștii în domeniu.

În România sunt peste 900.000 de pacienți cu diabet zaharat tip 2 care se tratează prin Programul Național de Diabet Zaharat și de trei ori mai mulți cu prediabet. Diabetul nu este o boală debilitantă. Multe persoane cu diabet pot face în continuare toate activitățile lor preferate, atâta timp cât își mențin un stil de viață sănătos. Din păcate, 7 din 10 români se adresează medicului pentru prima dată abia atunci când boala a ajuns într-un stadiu avansat. Jumătate dintre persoanele cu diabet zaharat sunt spitalizate din cauza complicațiilor: risc de orbire, complicații cardiovasculare, insuficiență cardiacă, complicații renale, amputări la nivelul membrelor inferioare etc.

 

Prof. dr Romulus Timar

În acest context, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) a organizat, în perioada 4-7 septembrie, la Poiana Brașov, cel de-al 48-lea Congres Național, pentru prima dată cu prezență fizică după doi ani în care evenimentul științific s-a desfășurat exclusiv virtual.

Pe lângă bucuria revederii și comunicării directe între specialiști, conceptul din acest an al Congresului Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice – „Din nou împreună, împreună cu dumneavoastă”, a adus o nouă viziune a programului științific, îmbinând „ultimele noutăți în managementul clinic al acestei afecțiuni cu cercetarea științifică, un element-cheie în progresul și inovația în diabetul zaharat”, așa cum a subliniat președintele SRDNBM, prof. dr. Romulus Timar, care în deschiderea evenimentului a subliniat că speră ca medicii din toate specialitățile să colaboreze din ce în ce mai bine între ei și cu pacienții.

În deschiderea evenimentului au mai vorbit prof. dr. Cristian Guja, prof. dr. Bogdan Mihai, prof. dr. Cornelia Bala, prof. dr. Adrian Vlad, prof. dr. Doina Catrinoiu, prof. dr. Alexandra Sima, dr. Anca Cerghizan- reprezentanții actualei conduceri a SRDNBM, iar în calitate de invitați au susținut alocuțiuni conf. dr. Diana Loreta Păun – consilier prezidențial, Departamentul de Sănătate Publică, prof. dr. Viorel Jinga – Rector UMF „Carol Davila” București, prof. dr. Cătălina Poiană – UMF „Carol Davila”, președinte Colegiul Medicilor București, prof. dr. Maria Moța – UMF „Carol Davila”, fost președinte SRDNBM.

 

Nume de rezonanță ale diabetologiei românești sau internaționale și din specialități conexe, alături de tineri medici cu rezultate de excepție au participat la un adevărat „regal științific”, iar tematicile abordate pe parcursul celor patru zile ale Congresului au adus în prim-plan provocările în managementul clinic al diabetului zaharat, una dintre cele mai acute probleme de sănătate publică existentă la nivel global, dezbătută în cadrul conferințelor, simpozioanelor, prezentărilor de caz și workshop-urilor programate.

Printre temele abordate în cadrul celui de-al 48-lea Congres Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice s-au aflat „Viitorul în diabetul zaharat”, „Importanța senzorilor de monitorizare continuă a glicemiei”, „Hormonii și metabolismul glucidic”, „Hiper-Uricemia – Valențe multiple dincolo de gută”, „Sindromul de apnee în somn – un element al sindromului metabolic”, „Evaluarea nutrițională a pacientului cu obezitate”, „Obezitatea – factor de risc în boala arterială periferică”, „Boala cardiovasculară atero-sclerotică la pacienții cu diabet zaharat recent versus preexistent”, „Diabetul zaharat și long-COVID”, „Focus pe diabetul gestațional”, „Prevenția diabetului zaharat”, „Diabetul saharat și obezitatea la copii”, „Modificările homeostatului glicemic în patologia tiroidiană”, „Diabetul zaharat secundar din Acro-megalie – aspecte clinice și terapeutice”, „Managementul modern al diabetului zaharat la pacienții cu boală cardiovasculară atero-sclerotică”, „Progrese terapeutice în boala cronică de rinichi la pacienții cu diabet zaharat”, „Complicații urologice în diabetul zaharat”, „Diabetul post-transplant – de la prevenție la clasele noi de antidiabetice”. 

 

Premiile SRDNBM

 

Un moment special în caddrul Congresului a fost acordarea unor premii speciale, diabetologilor care s-au remarcat în ultimii doi ani prin activitate științifică și profesională de excepție. Președintele în funcție al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabiloce, prof. univ. dr. Romulus Timar, a spus că deși „evenimentul este didicat diabetologiei și numărul premiilor este limitat”, în viziunea sa, ar trebui premiați toți medicii diabetologi și din alte specialități, „din țara asta, pentru întregul efort depus în cei doi ani și jumătate de pandemie”, iar celor prezenți la eveniment „doresc să vă aplaud și vă mulțumesc încă o dată, pentru tot”.

Marele Premiu – a fost acordat prof. dr. Bogdan Mihai de la UMF Iași, despre care președintele SRD, care i l-a înmânat, a spus că este „un coleg pe care ne putem baza și la care putem apela și care, deși a ajuns profesor, a rămas același om cu bun simț, rațional”. Președintele SRD, a declarat că din punctul său de vedere, „Marele Premiu trebuie acordat tuturor medicilor din țara asta, pentru întregul efort depus în cei doi ani și jumătate de pandemie, dar aici fiind vorba despre un eveniment dedicat diabetologiei, „dumneavoastră, celor prezenți aici, doresc să vă aplaud și să vă mulțumesc încă o dată, pentru tot”.

 

Premiul pentru tineret a fost acordat lector dr. Roxana Stoica – UMF „Carol Davila”, Institutul „N. Paulescu” București;

Premiul anual a revenit conf. univ. dr. Mihaela Vladu, UMF Craiova, Spitalul Județean și Spitalul „Filantropia” din Craiova;

Premiul anual s-a acordat conf. dr. Cristina Mihaela Lăcătușu, UMF „Carol Davila”, care a dedicat premiul „tuturor colegilor care practică această specialitate”;

Premiul special a revenit medicului Delia Reurean Pintilei din Iași „pentru implicarea deosebită în proiecte de educație din domeniul nutriției și diabetului”;

Premiul „Profesiunea de medic” a fost acordat medicilor Roxana Ștefan din Iași și Mihaela Vlăiculescu din București;

Membru de Onoare al SRDNBM a fost desemnată prof. dr. Cătălina Poiană, care a anunțat că în această toamnă organizează primul simpozion EndoDiab.

Premiul pentru întreaga activitate a fost acordat post-mortem prof. univ. dr. Pop Amorin Remus, care în 2010 a primit Marele Premiu al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice pentru „contribuţia valoroasă adusă la dezvoltarea diabetologiei româneşti”, trecut la cele sfinte pe 4 martie 2022, la vârsta de 64 de ani.

S-a ținut un  moment de reculegere pentru toți medicii care au pierdut viața în ultimii doi ani din cauza pandemiei sau din alte cauze.

 


Adaugati un comentariu


 

*