Prof. Dr. Irinel Popescu: Peste 1000 de transplanturi hepatice realizate la I.C. Fundeni arată că viața triumfă prin transplant

15 aprilie 2022 | 0 comentarii |

Părintele transplantului de ficat din România” a prezentat, succint, momente de referință și rezultatele obținute în transplantul românesc, de Ziua Națională a Transplantului 2022

 

Prof. Dr. Irinel Popescu

Ziua Națională a Transplantului este în primul rând sărbătoarea pacienților transplantați, la care participă ei și familiile lor, echipele medicale care i-au îngrijit, autoritățile sanitare din România, care asigură cadrul organizatoric și finanțarea Programului Național și, nu în ultimul rând, mass-media.

Este o sărbătoare a triumfului vieții, la care ne bucurăm împreună, cu toții!

În acest an aniversăm 25 de ani de la primele prelevări multiorgan de la donatorul în moarte cerebrală, unul din momentele importante în evoluția transplantului românesc modern, efectuate la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul de Urgență «Floreasca» și Spitalul Județean Târgu-Mureș.

În aprilie-mai 2000 au fost efectuate primele transplanturi hepatice reușite la Institutul Clinic «Fundeni» de către echipa pe care am coordonat-o împreună cu regreatul profesor Dan Tulbure.

Cei doi Gheorghe (Gheorghe Penea și Gheorghe Badea) transplantați la foarte scurt timp unul de altul, au astăzi 22 de ani de la operația care le-a salvat viața”, a subliniat prof. dr. Irinel Popescu, la conferința de presă organizată de Ziua Națională a Transplantului.

 

Peste 1000 de pacienți salvați la Institul Clinic Fundeni

 

„Iar dacă Paștele care se apropie este Sărbătoarea Învierii, gândurile noastre de recunoștință se îndreaptă, în același timp, către aceia care astăzi nu mai sunt printre noi dar datorită cărora pacienții transplantați trăiesc: donatorii de organe. Și nu putem să nu remarcăm semnificația profund creștină a donării, gestul de supremă generozitate prin care unii oameni, plecînd din această lume, înțeleg, ei și familiile lor, să-și ajute semenii aflați în suferință.

Tot în anul 2000 au mai fost efectuate alte 6 transplanturi hepatice. Unul dintre pacienți, dl Gavril Paraschiv s-a întors de la moarte la viață, și-a dat ulterior doctoratul în drept și a construit o fântână pe care a denumit-o «Fântâna sănătății».

Iar Timeea Balogh care atunci când a fost transplantată abia împlinise un an de viață are astăzi 21 de ani, este studentă și partenera tatălui ei într-o firmă care construiește case modulare.

De atunci și pînă astăzi peste 1000 de pacienți au fost transplantați la Institutul Clinic Fundeni”, a mai spus cel care este o legendă vie a profesionalismului în realizarea transplantului în România.

 

Așa dascăl, așa discipoli!

 

Vlad Brasoveanu, Irinel Popescu, Doina Hrehoret

„Pionieratul a fost o perioadă dificilă, pe alocuri dramatică și pe care am reușit să o depășim prin munca de echipă desfășurată zi și noapte, cu sprijinul conducerii Institutului și autorităților sanitare din România. O mențiune specială pentru presă, care nu s-a lăsat indusă în eroare de neadevărurile colportate de inamicii transplantului și, investigînd cu profesionalism, a aflat adevărul și l-a transmis în mod corect populației.

Ca și atunci, la început, și astăzi șimțim aceeași nevoie de informare corectă și de promovare a donării de organe și a transplantului că procedeu medical care salvează vieți.

În prezent, în România funcționează trei programe de transplant hepatic (Institutul Clinic Fundeni, Spitalul «Sfânta Maria» din București, Spitalul «Sfântul Spiridon» din Iași).

Mai mult decît atât, s-a format o școală de transplant hepatic, cu elevi străluciți  – prof. Vlad Brașoveanu, prof. Cristian Lupașcu, dr. Doina Hrehoreț -, care astăzi preiau ștafeta de la cei care i-au format și care au fost deschizătorii de drumuri”, și-a prezentat discipolii, părintele transplantului hepatic.

 

Programul de transplant, la maturitate

 

 

Irinel Popescu, Crina Stefanescu

Pacienții transplantați au format asociații puternice care să le apere drepturile și care să promoveze ideea de transplant; dintre acestea aș cita, fără îndoială, în primul asociația LiverTrans, condusă de dna dr. Crina Ștefănescu.

Se poate spune că Programul Național de Transplant a ajuns într-o fază de maturitate. Pe lângă cele trei programe principale de transplant de organe (rinichi, ficat și cord) a apărut și transplantul pulmonar la «Spitalul Sf. Maria» din București.

S-a dezvoltat transplantul medular la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Județean Târgu-Mureș și Spitalul de Pediatrie «Louis Țurcanu» din Timișoara precum și transplantul de țestuturi (cornee, piele, os și tendon).

România are astazi o bună inserție internațională, tradusă prin parteneriatele pe care Agenția Natională de Transplant le are cu organizația «Eurotransplant» sau cu agențiile de transplant din Italia, Bulgaria și Republica Moldova”, a arătat prof. dr. Irinel Popescu.

 

Sărbătoarea vieții

 

„Asociația profesională «Romtransplant» a jucat, de asemenea, un rol important în dezvoltarea transplantului românesc. Înființată în anul 1998, organizează în acest an cel de-al 12-lea Congres (Iași, 15-16 septembrie, Președinte Congres – Prof.dr. Adrian Covic), cu participare națională și internațională, la care vor fi prezentate rezultatele obținute și ultimele noutăți în transplantul de organe și țesuturi.

Am reușit să traversăm cu bine perioada foarte dificilă a pandemiei, deși numărul de transplanturi a scăzut mai ales datorită reducerii activității unor spitale de la care proveneau donatorii. De remarcat că nici un organ nu a fost pierdut în această perioadă și că echipele de transplant au fost prezente la datorie ori de câte ori a fost nevoie.

În cursul acestei săptămâni au fost finalizate ghidurile Ministerului Sănătății, ceea ce reprezintă un important progres în activitatea de transplant, pe care o reglementează mai riguros și mai precis.

Să ne bucurăm încă o dată că suntem împreună și aniversăm, la fel ca fiecare an, trimuful vieții cu ajutorul transplantului! Și pentru că suntem înainte de Sărbătorile de Paști dați-mi voie să vă spun de pe acum «Hristos a Înviat!»”

 

* Prof. dr. Irinel Popescu este medic chirurg, Doctor în medicină, Președinte al Academiei de Științe Medicale, membru corespondent al Academiei Române, profesor universitar la UMF „Carol Davila”, Directorul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic „Dan Setlacec” de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti.

Pentru istoria medicinei românești este și va rămâne însă „Părintele transplantului de ficat” din România, cel care a realizat primul transplant de ficat reușit din țara noastră și mai multe premiere medicale, precum și formatorul unei echipe românești de elită în transplant.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*