Dr. Marius Anastasiu, desemnat „Membru de Onoare” al Societății Române de Chirurgie de Urgență și Trauma

13 iunie 2022 | 5 comentarii |

Diploma și placheta i-au fost dăruite în cadrul regalului științific al Congresului Național de Chirurgie care a avut loc la Sinaia, la care au participat nume de referință ale chirurgiei românești și internaționale. 

 

Felicitări, aplauze, bucurie și multă emoție! Astfel ar putea fi descris cadrul festiv de excepție în care, în prezența a peste o mie de chirurgi de top din România și din lume, chirurgul buzoian Marius Anastasiu a fost aplaudat din nou, la scenă deschisă. Pentru cariera de succes pe care și-a construit-o cu dăruire și uneori cu sacrificii, prin multă muncă, cu pasiune și respect pentru profesie, pentru pacient și pentru știința medicală, reușind să fie apreciat de pacienți și de colegi și având o reputație de invidiat în breaslă, chirurgul buzoian a fost omagiat la Congresul Național de Chirurgie 2022, la care au fost prezenți nu mai puțin de 1.200 de participanți, peste 200 de lectori naționali și 20 internaționali.

În semn de „recunoaștere și apreciere” a serviciilor aduse Societății Române de Chirurgie de Urgență și Trauma (SRCUT) „în cei 17 ani de la înființare, în calitate de secretar general, a remarcabilei activități de promovare a acestei societăți pe plan național și internațional, atașamentului neclintit, devotamentului și prețuirii pentru această societate și pentru chirurgia de urgență”, medicului MARIUS ANASTASIU i s-a conferit calitatea de „Membru de Onoare” al SRCUT.

Diploma și placheta i-au fost înmânate odată cu felicitările pentru întreaga carieră.

 

Distincția acordată de breasla din care face parte se adaugă astfel zecilor de diplome, premii și recunoașteri naționale și internaționale de care medicul chirurg buzoian Marius Anastasiu s-a bucurat de-a lungul celor câteva zeci de ani în care a demonstrat că medicina este una dintre cele mai nobile profesii, iar chirurgia este pentru cei cu inimă mare și puternică, cu mâini sigure și minte deschisă.

Evenimentul a fost unul cu o mare încărcătură emoțională și datorită faptului că dr. Anastasiu și-a anunțat colegii, cu acest prilej, că de anul viitor se va retrage din activitate, după 40 de ani în care a slujit cu credință pe altarul lui Hipocrate. „A fost un moment emoționant. În primul rând pentru că nu m-am așteptat să mi se facă această cinste, iar în al doilea rând, pentru că în curând voi pune punct unui capitol pe cât de frumos și de încărcat de satisfații, pe atât de solicitant, din viața mea. Eu cred că în orice profesie, dar mai ales în medicină și în special în chirurgie, vine un moment în care trebuie să te retragi, să conștientizezi că vârsta biologică își spune cuvântul, dar și să speri îți rămâne timp și pentru viața personală, pentru familie și pentru hobby-urile pe care le-ai sacrificat pentru carieră. Și nu în ultimul rând, pentru a lăsa locul celor tineri…”, a declarat în exclusivitate pentru Sănătatea Buzoiană, dr. Marius Anastasiu.

 

Reputatul chirurg buzoian le-a promis însă colegilor, în Adunarea Generală a SRCUT, căînainte a de mă retrage din activitate, voi  avea grijă să împărtășesc cât mai mult din ceea ce știu celor mai tineri, să mă asigur că activitatea din secția de Chirurgie Generală a Spitalului Județean de Urgență Buzău și cea a Societății de Chirurgie de Urgență și Traumatologie rămân pe mâini bune și că ștafeta va fi dusă mai departe cu succes. Mă încearcă un singur regret, acela că odată cu plecarea mea din SJU Buzău, sediul asociației profesionale va fi, probabil, mutat într-o altă locație…”, a mai spus dr. Anastasiu.

Se consideră că pentru a fi un medic bun, chirurgul trebuie să aibă numai o inteligență ieșită din comun ci și har, tenacitate și perseverență, o curiozitate permanentă care să-l ajute să fie permanent la curent cu progresul, cu noile proceduri, tratamente și tehnici medicale inovative, dar și să aibă capacitatea de a ști să-și asculte pacenții și să insufle încredere. Iar dr. Marius Anastasiu se pare că indeplinește toate aceste criterii. Și n-o spun eu, care-l cunosc de vreo 30 de ani, ci o spun nenumărații pacienți pe care i-a salvat, chirurgii de top din România și din lume cu care a interacționat, numeroasele lucrări publicate și recunoașterile internaționale care i-au încununat cariera.

 

Prof. Dr. Abe Fingerhut

Deși a avut nenumărate oferte de a profesa în clinici universitare din țară și din străinătate și ar fi putut să îmbrățișeze o carieră didactică, Dr. Marius Anstasiu s-a ambiționat să demonstreze că „se poate face performanță și la Buzău, într-un spital de provincie”. Și a reușit, iar dovadă stau numeroasele premiere medicale naționale și chiar internaționale realizate. Este unul dintre primii chirurgi din România care a operat laparscopic, în anul 2004 devenea unul dintre primii „fellow” români ai American College of Surgeons (FACS), iar în 2006, American Biographical Institute l-a desemnat „Omul anului“, dintre sute de medici de top din întreaga lume.

La Congresul Național de Chirugie de Urgență din acest an, Dr. Marius Anastasiu a făcut parte din Comitetul Științific al evenimentului, alături de nume „grele” ale chirurgiei românești, între care profesorii universitari Traian Pătrașcu (președintele Congresului), Mircea Beuran, Irinel Popescu, Eugen Brătucu, Silviu Constantinoiu, Viorel Jinga, Viorel Scripcariu, Cristian Lupașcu, Valeriu Șurlin, Eugen Târcoveanu, Iusuf Timurlenc, Adrian Marius Maghiar, Cornel Iancu, Constantin Copotoiu, Dan Sabău, Florian Popa etc.

Alături de aceștia au conferențiat nume reprezentative ale chirurgiei internaționale, precum Prof. Dr. Abe Fingerhut – Austria, Prof. Dr. Thierry Bege și Prof. Dr. Marc Pocard – Franța, Prof. Dr. Marcello Deraco, Prof. Dr. Riccardo Rosati și Prof. Dr. Guido Torzilli  – Italia, Prof. Dr. Jan Kukleta  – Elveția, Prof. Dr. Philip Quirke – Marea Britanie, Prof. Dr. Timothy M. Pawlik  -SUA, Prof. Dr. Takeyuki Wada – Japonia etc.

 

La două dintre Sesiunile Științifice ale evenimentului – „Abdomenul deschis” și „Hematomul retroperitoneal”, Dr. Marius Anastasiu a avut și calitatea de moderator, iar cele trei lucrări științifice prezentate s-au bucurat de un real succes și au generet numeroase întrebări, discuții și analize din partea profesioniștilor prezenți.

În Sesiunea Open Abdomen” (Abdomenul deschis) a prezentat cel mai recent studiu al său, realizat împreună cu Prof. Univ. Dr. Valeriu Șurlin (UMF Craiova) și Prof. Univ. Dr. Mircea Beuran (UMF București) – „Open abdomen – What is new in surgical management?”, publicat și în ediția internațională a revistei „Chirurgia”.

În Sesiunea „Traumatismele ficatului”, dr. Marius Anastasiu a prezentat lucrarea „Cauze de eşec în managementul non-operator al traumei contuzive hepatice”, realizată în colaborare cu medicii buzoieni Victor Ioniță (ATI) și Olimpia Sandu (Radiologie).

În cadrul sesiunii „Hematomul retroperitoneal traumatic”, organizată sub forma unei mese rotunde, medicul buzoian a prezentat lucrarea „Hematomul retroperitoneal – algoritm diagnostic şi terapeutic corelat topografiei lezionale”, realizată individual.

 

De la lucrările Congresului n-au lipsit nici medicii chirurgi buzoieni din generația tânără: Dr. Ștefania Manolescu (medic chirurg și director medical al SJU Buzău), Dr. Roxana Boloagă (medic chirurg pediatru), dr. Razvan Dedu (medic chirurg și fost director medical) și Dr. Ovidiu Ungureanu (medic chirurg și fost director medical), unii dintre ei fiind coautori ai unor lucrări prezentate de Dr. Marius Anastasiu la Congrese internaționale anterioare.

Congresul a fost organizat în perioada 8-11 iunie, la Sinaia, în sălile Centrului Internațional de Conferințe „Casino” şi sala „Enescu” a Hotelului „Palace”, de Societatea Română de Chirurgie (SRC) și Societatea Română de Chirurgie de Urgenţă şi Traumă (SRCUT), în parteneriat cu Asociaţia Română de Chirurgie Endoscopică şi alte Tehnici Intervenţionale (ARCE), Asociaţia Română de Chirurgie Hepatobiliopancreatică şi Transplant Hepatic (ARCHBPTH), Societatea Română de Chirurgie şi Ginecologie Oncologică (SRCGO), Hernia Training Center, Hellenic-Romanian Society of Surgery (HEROES) și a fost creditat cu 18 puncte EMC de Colegiul Medicilor din România și cu 15 puncte EMC de către O.A.M.G.M.A.M.R.

 

Societatea Română de Chirurgie de Urgență și Trauma (SRCUT) a fost înființată în octombrie 2005, când împreună cu Prof. Dr. Nicolae Angelescu și Prof. Univ. Dr. Mircea Beuran, Dr. Marius Anastasiu, medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale, supraspecializat în Chirurgie cancerologică digestivă și având competențe în Chirurgie laparoscopică și în Traumatologie viscerală obținute în Franța, șef Secție Chirurgie Generală a Spitalului Județean de Urgență Buzău, a organizat la la Poiana Pinului – Buzău, primul Simpozion Național de Traumatologie Viscerală – Traumatologia viscerală – Noi concepte terapeutice”. 

Actul constitutiv a fost elaborat și semnat de 53 membri fondatori, reprezentând centrele universitare istorice ale învățământului medical și serviciile de chirurgie din 23 Spitale Județene de Urgență, iar Sediul SRCUT a fost stabilit și înregistrat la Spitalul Județean de Urgență Buzău, unde funcționează de 17 ani.

Dr. Marius Anastasiu, care a reprezentat SJU Buzău, a fost ales secretar general al SRCUT, funcție pe care o ocupă neîntrerupt, de 17 ani, în timp ce președinții, vicepreședinții și ceilalți membri ai echipei care conduce SRCUT sunt schimbați din doi în doi ani. Primul președinte ales a fost Prof. Univ. Dr. Mircea Beuran.

În ultimii ani, Dr. Răzvan Dedu, unul dintre chirurgii din noua generație a Spitalului Județean de Urgență Buzău, a fost desemnat trezorier al SRCUT.

 

E. Tarcoveanu, F. Stagnitti, M. Anastasiu

În anul 2006, ca un prim pas către recunoașterea internațională, SRCUT semnează la Lyon Protocolul de colaborare profesională cu Societatea Franceză de Chirurgie de Urgență (SFCU) împreună cu care organizează mai multe sesiuni tematice la nivelul congreselor naționale, dar și proiecte educaționale în cadrul ESTES.

În 2008, la Bari, se semnează un alt Protocol de colaborare, cu Societatea Italiană de Chirurgie de Urgență și Trauma (Prof. M. Nacchiero și Prof. F. Stagnitti), protocol ce a pus bazele unei conlucrari colegiale pe termen lung, concretizata în numeroasele lucrări prezentate la congresele de la Roma, Napoli, Messina sau Sinaia. Cu ocazia participării la Congresul Societății Europene de Chirurgie de Urgență și Trauma (ESTES) din același an, la Budapesta, SRCUT devine afiliată la forul european.

În luna mai 2014, cu ocazia CNC de la Sinaia, SRCUT organizează în parteneriat cu ESTES primul Curs MUSEC (Modular Ultrasound ESTES Course) în România. Directorul cursului, Dr. Mauro Zago, apreciază elogios, în paginile Jurnalului European de Chirurgie de Urgență, organizarea și interesul participanților români.

 

În 2017, SRCUT trece cu brio proba maturității și recunoașterii internaționale, odată cu organizarea la București (Palatul Parlamentului) a Congresului European (ESTES), prezidat de Prof. Univ. Dr. Mircea Beuran, una dintre sesiunile congresului fiind prezidată de Dr. Marius Anastasiu. Prin ținuta și calitatea lucrărilor (mese rotunde, simpozioane satelit și sesiuni tematice), participanții au apreciat unanim că a fost una din cele mai reușite ediții.

În anul 2018, a fost finalizat, în format digital, Registrul Național de Traumă, care a fost înaintat Ministerului Sănătății pentru implementare națională. Acesta este un instrument indispensabil în formarea profesională, elaborarea studiilor și lucrărilor științifice, dar și în obținerea resurselor necesare acestui tip de activitate specifică.

În anii 2017 și 2018, Comisia Științifică a SRCUT, împreună cu o serie de colective multidisciplinare din centrele universitare și unele spitale județene de urgență între care și SJU Buzău au finalizat un număr de 18 Ghiduri Naționale de Practică medicală, ca instrumente de lucru în organizarea și standardizarea activității chirurgicale.

Începând cu 2019, activitatea SRCUT s-a centrat pe realizarea Primului Audit Național privind situația chirurgiei de urgență, privind dotarea și resursa umană specializată, cu scopul de a integra și alinia practicile curente din sistemul românesc de sănătate în conceptul european al chirurgiei de urgență și de a derula împreună cu universitățile de medicină și Ministerul Sănătății, programe de formare sau atestate profesională pentru pentru cei ce lucrează preponderent în serviciile cu profil de uregnță.

 



Comentarii (5)

  1. Moroianu Ovidiu spune:

    Felicitări !
    Un profesionist desăvârșit !
    Respect maxim !

  2. Grigore Tania spune:

    Felicitari !
    Merita din plin aceasta distinctie !

  3. Dobrita Maria spune:

    Tot respectul pentru dumneavoastra domnule doctor!Felicitari!

  4. Mary Simona spune:

    Felicitari! Pentru mine ati fost un erou…

  5. Marioara Topor spune:

    Respect și aleasa prețuire dl Doctor!

Adaugati un comentariu


 

*