Chirurgul Marius Anastasiu a „bifat” un nou succes european

22 octombrie 2018 | 7 comentarii |

Lucrarea prezentată de medicul buzoian la Congresul Societății Italiene de Chirurgie de Urgență și Trauma 2018 a suscitat un interes deosebit între chirurgii prezenți la eveniment și a generat ample dezbateri academice.

 

Medicina, această știință considerată artă deopotrivă, se spune că este o profesie de vocație, iar tehnologia ultramodernă este doar un instrument, un ajutor, care nu poate substitui adevăratul profesionist şi clinician din domeniul medical. Cu alte cuvinte, un „doctor mare” trebuie să fie nu doar bine informat, ci să aibă și „har”, acea calitate umană atât de necesară vindecării pacientului.

Un astfel de medic este și dr. Marius Anastasiu, șeful Secției Chirurgie generală – Spitalul Județean de Urgență Buzău, care a promovat, în secția pe care o coordonează, o nouă medodă de închidere a unor astfel de intervenții – Vacuum Assisted Closure (VAC System), o tehnică ce utilizează presiunea negativă și care permite o închidere precoce a abdomenului, cu reducerea morbidității post-operatorii. Despre cazurile rezolvate în acest fel a realizat un studiu pe care l-a prezentat la Congresul Societății Italiene de Chirurgie și Trauma (SICUT), care a avut loc recent, la Roma, demonstrând, încă o dată că „se poate face performanță și într-un spital de provincie”.

Nu mai este de mult o noutate faptul că lucrările prezentate de doctorul Anastasiu la evenimentele științifice internaționale la care participă sunt apreciate și suscită interesul participanților. De altfel, nici nu-i de mirare, având în vedere că, așa cum spunea la un moment dat, crezul său profesional este un citat din W. Churchill: „Succesul nu este final, eșecul nu este fatal, curajul de a continua este ceea ce contează”.

 

Lucrarea „Tehnici de închidere precoce a laparostomei în abdomenul septic”, prezentată la Roma, a fost un succes, iar dezbaterile academice care au urmat, între chirurgii de top din Europa și din lume confirmă asta. Studiul se referă, așa cum a precizat medicul buzoian, la modalitățile moderne de închidere precoce a abdomenului după ce laparostomia și-a epuizat acțiunea terapeutică, așa cum este Vacuum Assisted Closure. „Laparostomia reprezintă o tehnică chirurgicală ce abandonează premeditat abdomenul deschis după intervențiile pentru politrauma viscerală gravă sau patologiile acute septice (peritonite, pancreatite, infarct entero-mezenteric etc.). Este vorba de o atitudine integrată actual în strategia «damage control» (controlul daunelor) ce previne instalarea sindromului de «compartiment abdominal», o entitate clinico-patologică ce poate conduce, în absența acestei proceduri, la valori ridicate ale mortalitatății post-operatorii (85-90%)”, explică dr. Marius Anastasiu.

Medicul subliniază că „precocitatea, dar mai ales selecția tehnicii de închidere, previn instalarea complicațiilor inerente, asociate abdomenului «open»: eventrațiile voluminoase și fistula intestinală”.

 

Analiza realizată de medicul chirurg buzoian a fost rezultatul unei serii personale de 72 cazuri, cu o rată de supraviețuire de peste 85%. „Tehnica prezintă avantajul de a permite re-vizitarea câmpului operator în următoarele 3-4 zile (planned re-laparotomy), atât în scop terapeutic, pentru îndepărtarea colecțiilor septice reziduale, dar și de apreciere diagnostică a evolutivității procesului lezional. Astfel, se poate spune că ventilația mecanică nu a fost necesară în postoperator, durerile postoperatorii au fost de intensitate mult redusă, tranzitul intestinal s-a reluat rapid, iar laparostomia protezată a permis mobilizarea precoce a pacientului”, a detaliat medicul, menționând că deși este o metodă cu bune rezultate finale, poate genera anumite emoții asupra pacientului. De aceea este necesar ca acesta să fie foarte bine informat și pregătit psihologic, iar postoperator, până la vindecare, consiliat și sprijinit permanent.

În redactarea lucrării, autorul a realizat, pe lângă studiul pe cele 72 de cazuri pe care le-a operat el însuși, o revizie bibliografică a literaturii medicale internaționale din ultimii 10 ani (520 titluri cu mare valoare factuală: trialuri clinice randomizate, meta-analize, conferințe de consens și serii prospective).

 

Iată însă cum percep pacienții o astfel de intervenție. Am avut norocul să găsesc disponibilitate la un fost pacient al dr. Anastasiu, și, în plus, ca acesta să fie, la rândul său, medic. Este o doamnă plină de viață, foarte dedicată la rândul său pacienților proprii (este medic de familie) și a spus, din start, că oricât ar fi părut de complicat, a avut o încredere „totală” în dr. Marius Anastasiu, așa că „orice decizie a considerat el că este benefică, am acceptat fără vreo rezervă, cu convingerea că este cea mai bună din cele care ar fi putut fi luate, chiar dacă m-aș fi aflat în cea mai mare clinică din lume”.

Au trecut trei ani de la intervenție, dar fosta pacientă a medicului buzoian spune că își amintește totul, ca și când a fost ieri. „În spital m-am simțit în siguranță totală și s-a dovedit că am avut dreptate. Operația a durat peste șase ore, a fost nevoie să-mi taie din instestin, dar eram obișnuită de la cabinet să văd tot felul de cazuri, unele dintre cele mai complicate, așa că nu mi-a fost teamă de operația în sine, nici de tehnica aplicată, nici de faptul că s-a impus anus contra naturii. Pentru mine era important să rămân în viață. Am avut un suport extraordinar din partea domnului doctor Marius Anastasiu, a domnului doctor Victor Ioniță care mi-a dat anestezia și a soțului meu. De altfel, întregul personal din spital a fost extraordinar de atent și am avut o îngrijire care nu cred că ar fi fost mai bună niciunde în lume”, povestește medicul care a suferit o astfel de intervenție.

 

A urmat o reintervenție, totul a mers bine, iar după a treia intervenție, când a avut certitudinea că se va vindeca și totul va reveni la normal, a avut chiar curajul să accepte să meargă cu soțul în deltă, unde a stat câteva zile și s-a bucurat de peisaj, de natură, de viață. „M-am speriat puțin când mi-a zis că voi fi externată, pentru o perioadă, cu «burta deschisă» și cu sacul după mine, dar am avut noroc, a venit cineva de la Crucea Alb-Galbenă care m-a ajutat. După vreo trei săptămâni am mers, chiar, la serviciu, cu stoma după mine, iar asistentele și pacienții mi-au făcut o primire atât de emoționantă, că am căpătat și mai multă încredere”, a relatat acum, cu zâmbetul pe buze, fosta pacientă.

Acum, că totul este doar o amintire, doamna doctor a vrut să dea și un sfat celor care se neglijează, nu merg la medic și mai ales care nu respectă recomadările specialiștilor și ar putea ajunge la situția în care s-a aflat ea, acum trei ani: „Aveam dureri mai demult, am suportat ani întregi, dar am tot amânat să merg la un control, să-mi fac investigații și analize, mă calmam cu pastile. Mă gândeam mai mult la faptul că o am pe mama în vârstă de 82 de ani și are nevoie de mine, că aveam băiatul necăsătorit și îi duceam grija, m-am neglijat și am ajuns la peritonită, ocluzie intestinală, eram la limită… Am mers însă cu toată încrederea la doctorul Anastasiu, pe Ioniță îl cunoșteam din facultate, am avut convingerea că voi fi bine și iată că așa a fost, dar spun acum, oricui, că e bine să faci ce zice doctorul, nu ce face el…”.

 

În concluzie, Dr. Marius Anastasiu spune că noua metodă, pe care el o practică de zece ani,  după un stagiu de specializare în Franța, dar care a fost promovată la nivelul întregii secții de Chirurgie generală a Spitalului Județean de Urgență Buzău  în ultimii trei ani, aduce, pe lângă creșterea ratei de supraviețuire și vindecare a pacientului, și un impact pozitiv asupra resurselor financiare ale unității medicale, prin reducerea duratei de spitalizare și a duratei de staționare a pacientului în Secția Terapie Intensivă.

Omul s-a îmbolnăvit dintotdeauna, dar bazele medicinei moderne s-au pus în Grecia antică, atunci când Hipocrate și-a dat seama că fiecare boală are propriile ei cauze și a început să trateze pacienții pe baza unui diagnostic. Tot atunci a încetat asimilarea medicinei cu magia și practicile supranaturale.

Intervențiile chirurgicale datează de circa patru mii de ani, când babilonienii extirpau tumorile, dar operațiile erau foarte dureroase, întrucât chirurgii aveau puține cunoștințe de anatomie, nu exista anestezie și nu se știa despre necesitatea aplicării unor tratamente postoperatorii, necesare pentru protejarea de infecții.

În zilele noastre, medicina este una dintre cele mai avansate științe, are avantajul accesului la tehnologii de ultimă generație, la medicamente și materiale sanitare moderne și sigure, intervențiile chirurgicale sunt mai mult sau mai puțin invazive, dar în continuare se crede că „medicul este prelungirea mâinilor lui Dumnezeu”, așa că pe lângă știință și bunăvoință, este necesar ca acesta să aibă și vocație.

 Comentarii (7)

 1. Ion Stamate spune:

  Nu știu ce a făcut pentru alții, dar mie acest medic mi-a salvat viața, iar asta fără ca eu sau cineva din familie să-l cunoaștem, iar singura „recunoștință” pe care a acceptat-o a fost un sincer MULȚUMESC. RESPECT, domnule doctor, să vă dea Dumnezeu sănătate!

 2. Gabriela Neagu spune:

  RESPECT!

 3. Gela Camelia Dragan spune:

  Felicitări, d-le doctor!!

 4. Ionel Ciuca spune:

  Mare doctor.

 5. Elena Popescu spune:

  Felicitări domnule Doctor!

 6. Mariana Stoica spune:

  Stima și respect pentru Domnul Doctor Anastasiu!

 7. Ioana Andra spune:

  Felicitari, sper sa fie tara noastra mereu reprezentata la congresele internationale!

Adaugati un comentariu


 

*