GreenGroup, exemplu de „bune practici” dat de premierul Nicolae Ciucă

15 aprilie 2022 | 0 comentarii |

Aflat în vizită la Buzău, premierul României s-a declarat încântat de activitatea și investițiile grupului în susținerea economiei circulare și atingerea obiectivelor europene pentru un mediu mai sănătos și mai curat.

 

Constantin Damov, Nicolae Ciuca – GreenGroup

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a vizitat, vinei, la Buzău, platforma industrială Frasinu a grupului integrat de reciclare GreenGroup, unde cel  mai mare grup integrat de reciclare a deșeurilor din Europa de Est desfășoară operațiuni de reciclare a deșeurilor PET și a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Întâmpinat de președintele grupului, Constantin Damov, premierul a dorit să afle care sunt problemele cu care se confruntă industria de reciclare şi ce măsuri pot fi luate la nivelul Guvernului pentru a îmbunătăţi activitatea acestui sector, atât de important, din perspectiva protejării mediului și a stimulării economiei circulare, iar în acest context a declarat că Guvernul are în atenție permanent protecția mediului, printr-o abordare integrată și prin măsuri adecvate pentru creșterea calității aerului, managementul corect al deșeurilor și închiderea depozitelor neconforme, precum și producerea energiei din surse curate, nepoluante”.

 

În cadrul vizitei, premierul Ciucă a afirmat că Guvernul României este angajat în implementarea legislației europene de mediu, promovarea principiilor economiei circulare, în perspectiva implementării Pactului verde european, pachet de inițiative în materie de politici, care urmărește să plaseze UE pe calea către o tranziție verde. În acest context a apreciat investițiile pentru un mediu mai curat și educația tinerilor pentru susținerea eforturilor de tranziție ecologică și de protecția mediului” realizate de Green Grup, menționând că acestea se numără între obiectivele aflate în atenția Guvernului.

Declarându-se încântat de ceea ce a văzut pe platforma industrială Frasinu a grupului integrat de reciclare GreenGroup, premierul a felicitat echipa reciclatorului buzoian și a apreciat că reprezintă „un model de bune practici, pe care Guvernul îl încurajează”.

 

Reprezentanții GreenGroup au subliniat, la rândul lor, rolul important al industriei de reciclare în economia națională și în protejarea mediului, care are un impact major asupra sănătății oamenilor.

Într-un moment în care criza de materii prime afectează piețele globale, industria de reciclare devine una de interes național pentru dezvoltarea unei economii reziliente și sustenabile. Reciclarea generează creștere economică fără consum de resurse naturale, fiind unul dintre pilonii de bază ai economiei circulare. Totodată, industria are un impact semnificativ în zona de schimbări climatice, produsele realizate din material reciclat având o amprentă de CO2 de 50% mai redusă decât cele din material de origine minerală”, a declarat Constantin Damov, Președinte GreenGroup.

 

Conducerea GreenGroup i-au prezentat premierului și planurile de dezvoltare, prin care urmăresc triplarea activității în România și în regiune, prin deschiderea unor noi fabrici de reciclare.

În prezent, GreenGroup se situează pe primul loc în Europa în privința reciclării PET-urilor, cu o capacitate totală de procesare de 150.000 de tone PET/an. Totodată, este cel mai mare producător european de fibre sintetice din PET reciclat, producând anual peste 80.000 tone. Fibrele sintetice poliesterice au multiple aplicații în industrii precum auto, textilă și a produselor de igienă”, a explicat Constantin Damov.

Prim-ministrul a apreciat rolul grupului de reciclare în susținerea economiei circulare și a valorificării deșeurilor, subliniind dublul avantaj al reciclării – protejarea mediului și obținerea de materii prime din reciclat pentru producție industrială.

 

* Green Group este unul dintre cei mai importanți jucători în domeniul reciclării în Europa și are o contribuție importantă în recuperarea materialelor provenite din deșeuri și este un pilon important al economiei circulare în România.

Este cel  mai mare grup integrat de reciclare a deșeurilor din Europa de Est și cumulează investiții în industria verde de peste 200 de milioane de euro, având o capacitate instalată de reciclare și producție de peste 460.000 tone anual.

Din Green Group fac parte: GreenTech, GreenFiber, Green WEEE, GreenGlass Recycling, Eltex Recycling și Green Resources Management.

 

Sursă VIDEO: Guvernul României

 


Adaugati un comentariu


 

*