Ministrul Rafila, prezent la inaugurarea Unității pentru mari Arși și a Blocului operator al Clinicii de Cardiologie din Craiova

15 aprilie 2022 | 0 comentarii |

Consiliul Județean Dolj a inaugurat, vineri, Unitatea Funcțională de Arși (UFA) și blocul operator al Secției de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Clinicii de Cardiologie. 

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vizitat, vineri, infrastructura de sănătate din Dolj și s-a declarat mulțumit de felul în care se prezintă spitalele craiovene, dar a recunoscut că eforturile pentru servicii medicale mai bune trebuie să continue, mai ales că unele disfunționalități din sistem sunt cauzate de proceduri sau sincope în legislație. Dimineață, ministrul a vizitat Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, despre care a declarat că este „într-un fel motorul asigurării infrastructurii umane din această zonă, o foarte frumoasă universitate, care dispune de spații didactice și de cercetare și de dezvoltare a abilităților profesionale ale viitorilor medici”.

Totodată, ministrul Rafila a anunțat că, așa cum le-a spus și celor de la universitate, se lucrează la „o regândire a sistemului de sănătate din România și unul dintre centrele regionale ale Institutului Național de Sănătate Publică vrem să-l facem la Craiova, astfel încât să fi mult mai bine pregătiți din punct de vedere urgențelor de tip pandemic și de coordonare a activităților de sănătate publică, dar și în ceea ce privește o evaluare corectă a nevoilor de servicii de sănătate din această regiune”.

 

Însoțit de președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, de primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, de rectorul Universității de Medicină și Farmacie, prof. univ. dr. Dan Ionuț Gheonea, și de managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova, dr. Eugen Georgescu, ministrul Sănătății, a participat, după aceea, la inaugurarea celor mai recente investiții din domeniul medical realizate de comunitatea locală.

Am inaugurat astăzi Unitatea Funcțională de Arși, prima secție destinată pacienților cu arsuri medii și grave realizată în ultimii ani în România, care funcționează în cadrul Unității de Primiri Urgențe a SCJU Craiova, dar și cele două săli de operații ale Secției de Chirurgie Cardiovasculară, din cadrul Clinicii de Cardiologie, a declarat președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, care a precizat că noua structură destinată pacienților arși este dotată cu trei paturi de Terapie Intensivă de ultimă generație și echipamente moderne, care asigură monitorizarea funcțiilor vitale ale pacienților, precum și posibilitatea de ventilație mecanică. În cadrul Unității de Arși vor funcționa două săli de operație pentru pacienții cu arsuri de până la 30% din suprafața corpului. Investiția a fost realizată de Consiliul Județean Dolj, printr-un proiect cu fonduri europene de peste 20 de milioane de lei, iar din bugetul propriu al județului s-au alocat, în plus, 320.000 de lei pentru dotările Unității Funcționale de Arși.

 

Au fost apoi inaugurate două săli de operație în cadrul Blocului Operator al Secției de Chirurgie Cardiovasculară, care vor oferi medicilor craioveni posibilitatea efectuării unor intervenții pe cord, care nu s-au putut efectua până acum la Craiova, dar care nici nu se vor putea realiza foarte curând, în primul rând pentru că, spune ministrul Rafila, Secţia de chirurgie cardiovasculară din cadrul SCJU Craiova, din motive mai puţin obiective, nu este funcţională, pentru că nu s-a aprobat încă structura acestei unităţi care are nu numai dotare, ci şi competenţă profesională şi este nevoie de astfel de intervenţii de urgenţă în această zonă”.

Ministrul Sănătății a subliniat însă că „între Timişoara şi Bucureşti, Craiova este locul în care centrele de excelenţă din domenii de vârf ale medicinei, cum ar fi şi chirurgia cardio-vasculară, care trebuie să se dezvolte tocmai pentru că serviciile de urgenţă trebuie să fie alături de oameni”.

Secția are 5 paturi de Terapie Intensivă și 25 de paturi destinate pacienților post-anestezie. Consiliul Județean Dolj a contribuit cu 1,7 milioane de lei (2/3) la dotare.

 

Centrul oncologic Sf Nectarie

La inaugurarea Centrului de Oncologie „Sf. Nectarie”, dezvoltat de medicul Michael Schenker și prihooncologul Ramona Schenker, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost prezent alături de reprezentanți ai administrației locale și județene, iar la final au susțiut o conferință de presă.

Centrul se adresează pacienților din întreagă țară și „a pus Craiova pe hartă”, așa cum s-a exprimat Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, care a subliniat că „pacientul trebuie să știe că nu va plăti în situația în care are nevoie de serviciile unității sanitare (oncologie și radioterapie), chiar dacă spitalul este privat”.

Ministrul Rafila a declarat că este impresionat de ceea ce am văzut aici la dumneavoastră, la Centrul de Oncologie Sfântul Nectarie. Este un exemplu de bună practică și dincolo de această clădire, de dotările specifice unui centru de tratament oncologic, foarte important este că aveți o resursă umană calificată care poate să ofere servicii medicale de calitate pacienților din țara noastră”.

Centrul de Oncologie „Sfântul Nectarie” din Craiova este o investiție realizată cu fonduri proprii, iar în cadrul acestuia funcționează și Clinica de Radioterapie, dotată cu aparatură performantă, care asigură cele mai moderne uvestigații – IMR și ARC Rapid.

 

În cadrul conferinței de presă, ministrul Rafila a anunțat că în iulie sau august se va semna contractul pentru proiectarea Spitalului Regional Craiova.

Mă gândesc cu foarte multă speranţă şi încredere la viitorul spital regional din Craiova. În momentul de faţă s-a terminat perioada de precalificare, 5 din cele 11 oferte pentru proiectarea acestui spital au fost selectate şi informaţia pe care o am de la colegii mei care se ocupă de acest lucru este că în luna iulie sau august se va semna contractul pentru proiectarea acestui spital. Ştiţi bine că la celelalte două spitale, Iaşi şi Cluj, acest lucru deja s-a întâmplat. Trebuie să intre şi Craiova în linie dreaptă în ceea ce priveşte dezvoltarea Spitalului Regional care este important atât pentru locuitorii regiunii, cât şi pentru personalul medical”, a declarat Rafila.

Referindu-se la vizita pe care a făcut-o la Spitalul Municipal, aflat în administrarea Primăriei, ministrul Rafila a spus că a găsit o infrastructură de foarte bună calitate, un spital foarte modern, dar a semnalat că are „un compartiment de Primiri Urgențe care în mod inexplicabil nu face parte din Programul care finanțează astfel de unități, cu toate că funcționează de zece ani și primește nu mai puțin de 14.000-15.000 de pacienți în fiecare lună”, așa că a reiterat intenția de a pune în aplicare „o gândire integrativă care trebuie să fie coordonată de Ministerul Sănătății” – idee care a generat criticii dure din partea lui Raed Arafat și a medicilor urgentiști.

 


Adaugati un comentariu


 

*