Ministerul Sănătății vrea sa facă în doi ani și jumătate ce nu a făcut în aproape șase ani de la Colectiv

România nu are nici acum un centru pentru îngrijirea și recuperarea marilor arși, dar autoritățile promit că vor construi trei, până în 2024.

 

Ioana Mihaila

În ședința de guvern de la jumătatea acestei săptămâni, ministrul Ioana Mihăilă a prezentat, la solicitarea premierului,  un raport cu privire la capacitatea statului român de a îngriji marii arşi. La finalul ședinței, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Monica Althamer, a prezentat public un rezumat al acestui raport, din care reiese că, deși au trecut aproape 6 ani de la tragedia din clubul Colectiv, România nu are nici măcar un singur centru pentru îngrijirea și recuperarea marilor arși. La acest moment, pentru pacienții cu arsuri grave există doar 24 de paturi în București, Iași și Timișoara, la nivel național fiind necesare cel puțin 70 de astfel de paturi. Din acest motiv, cazurile grave sunt transferate în străinătate, așa cum s-a întâmplat recent și cu victimele exploziei de la rafinăria din Năvodari. În același timp, pentru pacienții cu arsuri de gravitate medie sau mică sunt disponibile 300 de paturi.

Aproximativ 10.000 de pacienţi se prezintă anual la camerele de gardă pentru leziuni cu arsură, dintre aceştia 4.000 rămân internaţi pentru supraveghere de specialitate şi pentru tratament şi recuperare ulterioară. Din numărul total de pacienţi care se prezintă în spitalele noastre, 1.400 – 1.500 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu arsuri de gravitate medie sau severă. Este un număr foarte mare de pacienţi, chiar şi pentru ţările care se confruntă cu conflicte armate. România trebuie să gestioneze această situaţie cu număr redus de paturi destinate pacienţilor cu arsuri severe”, a explicat secretarul de stat.

 

În raportul Ministerului Sănătății este menționat și ordinul intrat în vigoare anul trecut, privind procedurile pentru transferul imediat al pacienţilor ce trebuie internaţi în centre de mari arşi din străinătate. Totodată, se precizează că începând din 2016 – după tragedia de la Colectiv – până la finele anului trecut, au fost transferați în străinătate 40 de pacienți cu arsuri grave, iar anul acesta, 12 pacienţi cu arsuri severe au fost transferaţi la solicitarea comisiilor de specialitate constituite la nivelul spitalelor, în baza ordinului de ministru elaborat în 2020.

Situația actuală va mai dura cel puțin doi ani și jumătate, perioadă  în care autoritățile promit că vor face ce nu s-a făcut în cei aproape șase ani scurși de la nefericitul eveniment de la clubul Colectiv, nemaipunând la socoteală perioada dinainte de 2015, când lucrurile au stat la fel sau chiar mai rău.

Concret, autoritățile promit că, până în 2024, în România se vor construi nu mai puțin de trei centre pentru tratarea și recuperarea marilor arși.

 

Moinica Althamer

Din raportul ministrului Ioana Mihăilă reiese că aceste proiecte deja sunt în derulare, printr-un program al Băncii Mondiale. Acestea au fost aprobate, având o valoare totală de aproximativ 190 de milioane de euro, iar cele trei centre ar urma să fie deschise la Timișoara, Târgu Mureș și spitalul de copii Grigore Alexandrescu din Capitală. În toamnă urmează să fie organizate licitațiile pentru atribuirea lucrărilor, iar până la finele lui 2024 cele trei centre ar trebui să fie gata.

Nu în ultimul rând, raportul se referă și la proiectul „Acţiuni prioritare arsuri”, derulat de Ministerului Sănătăţii. „În ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor cu arsuri – un tratament despre care ştim cu toţii, urmare a accidentului Colectiv, este costisitor – în sprijinul unităţilor care tratează arsuri, Ministerul Sănătăţii a gândit şi aplică din 2016 un proiect  prin care se suplimentează fondurile de care beneficiază spitalele, prin CNAS. Prin acţiuni prioritare, Ministerul Sănătăţii alocă între 7 şi 9 milioane de lei, din 2017 şi până astăzi. Astfel, din 2015 şi până în acest moment, a fost achiziţionată aparatură în valoare de 37 de milioane de lei, 21 de milioane de lei au fost investite în consolidarea clădirilor şi 114 milioane în dotări. De asemenea, 17 unităţi medicale beneficiază de fonduri prin acest program. Prin Banca Mondială au fost achiziţionate separat în 2018 și 2019 aparatură în valoare de 38 de milioane de lei”, a mai precizat secretarul de stat.

 


Adaugati un comentariu


 

*