Noi măsuri în vederea asigurării disponibilității medicamentelor pentru nevoi speciale

22 iulie 2021 | 0 comentarii |

Un ordin emis de ministerul sănătății prevede o serie de obligații pentru distribuitorii care primesc autorizație pentru furnizarea acestor medicamente.

 

Ioana Mihaila

Cadrul legal pentru asigurarea disponibilităţii medicamentelor utilizate pentru rezolvarea unor nevoi speciale a fost modificat printr-un ordin semnat ieri de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, care urmează să fie publicat în Monitorul Oficial. Documentul introduce o serie de noi reglementări al căor scop este facilitarea accesului pacienților la aceste medicamente.

În primul rând, în actul normativ a fost introdusă o nouă procedură pentru acordarea autorizaţiei privind furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale. Ministrul Ioana Mihăilă precizează că, în acest mod „s-a creat cadrul legal pentru selectarea ofertei distribuitorului angro, având ca prim criteriu punerea pe piață a medicamentului în cel mai scurt timp a medicamentului propus”.

Intervalul de timp pentru punerea pe piață a medicamentului va fi stabilit de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) și va fi comunicat printr-un anunț postat pe site-ul propriu, după care va fi aleasă oferta cea mai convenabilă ca preț.

 

Modificările aduse cadrului legal deja existent introduc și o serie de obligații ce le revin distribuitorilor cărora li se acordă autorizația, astfel încât aceștia să asigure pe piață stocuri adecvate şi continue de medicamente pentru nevoi speciale.

În cazul în care un distribuitor nu va reuși să asigure disponibilitatea medicamentelor pentru nevoi speciale, ANMDMR va fi obligată, conform aceluiași ordin, să îi retragă autorizația.

De asemenea, ANMDMR are obligaţia de a transmite lunar, Ministerului Sănătăţii, un raport cuprinzând situaţia tuturor autorizaţiilor privind medicamentele pentru nevoi speciale în vigoare, cu evidenţierea informaţiilor referitoare la stoc, punerea efectivă pe piaţă a fiecărui medicament din această categorie, întreruperi sau orice alte probleme apărute în aprovizionare.

Ordinul semnat ieri de Ioana Mihăilă ar urma să fie publicat astăzi în Monitorul Oficial, după care noile prevederi vor intra în vigoare.

 


Adaugati un comentariu


 

*