Un handbalist portughez vindecat de Covid-19, reinfectat la Buzău după vaccinare

În același timp, trendul ușor ascendent al numărului de îmbolnăviri începe să se simtă și la Buzău.

 

Sunt semne tot mai clare că ne aflăm la debutul valului al patrulea al pandemiei, fapt confirmat deja de specialiști și de autorități, pe baza cifrelor raportate în ultima perioadă, care indică o creștere ușoară a numărului de cazuri noi de Covid-19. Astfel, pentru prima dată în ultimele 5 săptămâni, a fost depășit din nou pragul de 100 de cazuri noi confirmate la nivel național, iar această creștere se simte și la Buzău, județ care ajunsese la începutul acestei luni la o incidență de 0 la mie, după ce nu fusese înregistrat nici un caz nou mai bine de două săptămâni.

E drept că „minunea” a durat doar câteva zile, până la confirmarea unui nou caz, însă în ultima săptămână a început să crească frecvența apariției de noi îmbolnăviri. Mai mult de atât, a fost confirmată și apariție tulpinii Delta în cazul a trei persoane, iar raportarea făcută azi consemnează un alt caz deosebit. Este vorba de o reinfectare, în cazul unui sportiv portughez care a semnat recent un contract cu echipa de handbal din Buzău, care s-a vindecat de Covid-19 la finele anului trecut, iar între timp s-a și vaccinat, după ce a trecut de perioada în care a avut imunitate naturală.

 

Handbalistul portughez a fost confirmat pozitiv pentru prima dată în luna octombrie a anului trecut, la acel moment nefiind prezent la Buzău A trecut prin boală și a dobândit astfel imunitate naturală, iar în cursul lunii trecute a decis să se vaccineze. A optat pentru vaccinul de la Johnson & Johnson, administrat într-o singură doză, însă spre surpriza sa, în cursul zilei de ieri, a fost din nou confirmat pozitiv, ceea ce înseamnă că, s-a reinfectat.

Sportivul intră astfel în rândul celor mai puțin de 1% dintre vaccinați care s-au infectat după ce au primit vaccinul, însă, la fel ca și ceilalți aflați în aceeași situație, a făcut o formă ușoară, fiind asimptomatic. A fost evaluat la secția UPU a Spitalului Județean de Urgență, iar medicii buzoieni au decis că nu necesită internare, prescriindu-i un tratament de susținere, la domiciliu. Dacă nu ar fi fost sportiv de performanță și nu ar fi fost nevoit să se testeze pentru intrarea în lotul de handbal, cel mai probabil că nici nu ar fi știut că s-a reinfectat, fiind asimptomatic.

 

În prezent, acesta se află izolat la domiciliu, iar autoritățile de sănătate publică efectuează azi ancheta epidemiologică. Totodată probele recoltate au fost trimise la București pentru secvențiere, urmând a se stabili cu ce tulpină s-a produs reinfectarea. De menționat este și faptul că, zilele trecute, copilul său în vârstă de 7 luni fusese confirmat cu Covid-19, dar nici în cazul lui nu a fost necesară internarea.

În ultimele24 de ore, la nivelul județului au mai fost confirmate alte trei cazuri noi de infectare, fiind vorba de pacienți tineri, cu vârste între 4 și 30 de ani. Deși incidența la nivelul județului este în continuare la un nivel liniștitor, situația se poate schimba într-un interval scurt de timp, dacă va continua să crească numărul cazurilor confirmate zilnic. Tot in ultimele 24 de ore au fost testate 294 de persoane la nivelul județului. Niciunul din cei patru pacienți depistați pozitiv nu a fost internat, fiind vorba de forme ușoare ale bolii, iar cele 9 paturi ATI disponibile la Spitalul Județean și cel din Râmnicu Sărat sunt în continuare libere.

În total, de la debutul pandemiei 12.595 de persoane au fost confirmate cu Covid-19 în județ, dintre care 12.146 s-au vindecat, iar 439 au decedat. La acest moment, în izolare la domiciliu sunt 5 persoane, iar alte 601 sunt plasate în carantină.

 


Adaugati un comentariu


 

*