Județul Buzău, liber de Covid-19 după un an și patru luni de la primul caz

Incidența la nivelul județului este la acest moment de 0 la mie, după ce în ultimele 15 zile nu a mai fost confirmat niciun caz nou.

 

De o jumătate de lună, în județul Buzău nu a mai fost consemnat nici un caz nou de Covid-19, astfel că incidența cumulată la 14 zile a ajuns la 0 la o mie de locuitori. Este un moment pe care autoritățile și toți buzoienii îl așteptau de mult, fiind pentru prima dată în decurs de mai bine de un an, când în județ nu se mai consemnează cazuri noi în decurs de două săptămâni.

Primul caz de Covid-19 din județ a fost confirmat la începutul lunii martie a anului trecut, când o femeie care se întorsese recent din Italia a fost testată pozitiv la infecția cu SARS-CoV2. Până în mai, evoluția epidemiologică în județ nu a ridicat motive de îngrijorare, însă lucrurile au început să se complice odată cu apariția unui focar în cartierul Poștă din Buzău, care a fost și prima zonă carantinată din județ.

În acest aproape un an și jumătate, Buzăul a trecut și prin perioade mai dificile, când incidența a fost la cote mult mai ridicate, iar numărul locurilor disponibile în spitale și la secțiile ATI devenise insuficient față de numărul de pacienți grav afectați, în condițiile în care zilnic erau confirmate zeci de cazuri noi de îmbolnăvire. De la debutul pandemiei și până în prezent au fost confirmate 12.682 de cazuri de infectare, din care 12.142 de pacienți s-au vindecat, iar 439 au decedat.

Oficial, incidența cumulată la 14 zile a ajuns la 0 la mie în cursul zilei de ieri, iar raportarea pentru ziua de astăzi indică în continuare faptul că în județ nu au fost confirmate cazuri noi, însă în condițiile în care nu au fost efectuate testări, dat fiind faptul că la unitățile sanitare nu se mai prezintă pacienți cu simptomatologie specifică. Se încheie astfel perioada agitată în care județul a intrat odată cu debutul pandemiei, dar în condițiile în care se anunță un posibil val 4 al pandemiei, vigilența trabuie păstrată în continuare și mai ales este necesară continuarea vaccinării unui cât mai mare proccent din populație.

 

Silviu Iordache

Este un moment important, astfel că prefectul Silviu Iordache a transmis un mesaj buzoienilor cu această ocazie, mulțumindu-le pentru eforturile depuse în combaterea efectelor pandemiei în ultimele 14 luni și îndemnându-i totodată să se vaccineze, pentru a menține situația epidemiologică la nivelul la care se află acum. „Mulțumim buzoienilor pentru eforturile depuse pentru combaterea pandemiei în ultimele 14 luni. Acest lucru ne arată că suntem pe drumul cel bun, că putem reveni la viața de dinaintea pandemiei, când nu trebuia să stăm departe de cei dragi, când ne puteam mișca liber, fără mască, fără restricții. Eforturile pe care le-am depus împreună nu au fost în zadar, motiv pentru care începem să revenim la normalitatea pe care ne-o dorim cu toții. Putem renunța la restricții dacă cei care nu s-au vaccinat încă, aleg imunizarea. Este necesar să dăm în continuare dovadă de vigilență și coordonare. Trebuie să fim solidari și încrezători, să ne mobilizăm în scopul promovării informațiilor reale, să înțelegem și să valorificăm feedback-ul oferit de comunitate, să prevenim dezinformarea și să asigurăm diseminarea informațiilor corecte. Efectele vaccinării sunt vizibile și, astfel, putem evita un posibil nou val de infectări cu SARS-Cov-2, sau apariția și răspândirea unor mutații ale virusului, care suscită îngrijorare. De asemenea, vaccinarea rămâne soluția eficientă și sigură pentru a învinge pandemia cu care ne luptăm de un an și jumătate” este mesajul transmis de prefect.

 

Ca peste tot în țară însă, și la Buzău, evoluția favorabilă a situației epidemiologice este direct proporțională cu scăderea interesului pentru vaccinare. Acest interes scăzut se regăsește pentru moment doar în datele oficiale furnizate zilnic de comitetul de coordonare a activității de vaccinare și de autoritățile locale, însă efectele ar putea să devină vizibile la toamnă, când se prefigurează izbucnirea unui nou val de îmbolnăviri, ca urmare a răspândirii variantei Delta a virusului, cu originea în India. Experții sunt unanim de acord că cei mai predispuși la îmbolnăvire sunt cei care nu s-au vaccinat sau care nu au schema completă de imunizare, iar afirmațiile lor sunt confirmate de situația din Marea Britanie și alte țări unde noua tulpină a început deja să facă tot mai multe victime, după o perioadă de acalmie.

La nivelul județului Buzău au fost vaccinate cu cel puțin o doză aproape 150.000 de persoane. La data de 4 iulie, 79.251 de persoane fuseseră vaccinate cu prima doză și 70.742 au primit ambele doze, în unitățile medicale și la centrele de vaccinare. De menționat că în categoria persoanelor complet vaccinate sunt incluse și cele 4.771 de persoane care au primit vaccinul Johnson & Johnson și au dobândit astfel imunitate cu o singură doză.

Interesul buzoienilor pentru serurile le la Moderna și AstraZeneca a devenit aproape nul, marea majoritate a opțiunilor îndreptându-se către serurile de la Pfizer și Johnson & Johnson.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*