A fost deschis primul centru terapeutic dedicat copiilor abandonați

5 iulie 2021 | 0 comentarii |

Inițiativa aparține fraților Virgil și Vişinel Balan care și-au petrecut întreaga copilărie într-un orfelinat, dar au reușit să-și facă fiecare o carieră și să înființeze o asociație în sprijinul copiilor abandonați.

 

Între anii 2000 și 2010, aproximativ 39.500 de tineri au părăsit centrele de plasament și rezidențiale din România după împlinirea vârstei de 18 sau 26 de ani, iar legislația și programele de suport existente la acest moment nu reușesc să le acorde tuturor sprijinul de care au nevoie pentru a începe o nouă etapă importantă din viața lor.

Pentru a completa aceste lacune, doi frați care au trecut printr-o astfel de situație, fiind abandonați într-un orfelinat pe când erau copii, au pus bazele unei asociații și au reușit, prin forțe proprii, să înființeze primul centru terapeutic din România destinat copiilor și tinerilor abandonați. Este vorba de Vișinel și Virgil Balan, care provin dintr-o familie săracă cu 13 copii, din județul Bacău. Din cauza lipsei resurselor materiale, părinții i-au abandonat de la vârste fragede, cei doi frați au crescut la orfelinat, iar la vârsta majoratului s-au văzut nevoiți să ia singuri viața în piept. Au avut șansa de a găsi niște oameni care le-au dat o mână de ajutor, iar astăzi, Vişinel Balan este doctorand în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative și lucrează în calitate de consilier la Ministerul Tineretului şi Sportului,  în timp ce fratele său a îmbrățișat cariera de psiholog.

 

Cunoscând realitățile din centrele de plasament și problemele cu care se confruntă tinerii nevoiți să părăsească sistemul de protecție, cei doi frați au înființat organizația „Vocea Copiilor Abandonați”, cu scopul de a le oferi tinerilor din centrele de plasament cursuri de educaţie non-formală şi sesiuni de terapie, care ar trebui să existe în toate centrele de plasament rezidențiale, în familiile de asistență maternală, respectiv plasament familial. „Toți copiii aflați într-o situație de risc, la nivel național, trebuie să fie incluși în programe de terapie. Asta ne poate salva de la marile tragedii care au început să bântuie țara noastră”, spune Vișinel Balan.

Cel mai recent proiect al celor doi frați este centrul EDFORSO (Educație, Formare, Socializare), pe care l-au înființat cu resurse financiare proprii. Este, de altfel, primul centru terapeutic dedicat copiilor abandonați din țară, iar pentru a-și pune în practică intenția, au făcut un credit de nevoi personale pe care îl vor achita din veniturile proprii. Cu banii astfel obținuți au achiziționat o locuință și toate dotările necesare, căreia i-au dat destinația de centru terapeutic. Centrul a fost inaugurat zilele trecute în localitatea Chiajna, este dedicat copiilor abandonați ajunși la vârsta la care trebuie să părăsească centrele de plasament sau rezidențiale și este coordonat de terapeuți specializați în domeniul traumei. Fiecare tânăr va beneficia de terapie personalizată, în funcție de situația și starea în care se află.

 

Visinel Balan

Cu ocazia inaugurării, Vișinel Balan a precizat că activităţile desfăşurate în cadrul centrului vor fi de tipul celor întâlnite în sânul unei familii, iar printre beneficiari se vor număra copii și tineri care, în prezent, trăiesc pe străzi. „Aici, fie gătesc, citesc o carte, se joacă sau urmăresc un film, astfel încât să le fie creat copiilor un mediu în care să se simtă integraţi, iubiţi şi, mai ales, protejaţi. Cercetătorii în domeniul neuroştiinţei, precum David Eagleman, au demonstrant că un mediu lipsit de căldura familiei – care presupune hrană, iubire, activităţi specifice, suport psiho-emoţional, stimulare din punct de vedere cognitiv – conduce la un creier subdezvoltat, prezentând insuficienta dezvoltare a limbajului”, a declarat acesta.

Vișinel Balan a subliniat că, anual, circa 3.500 de tineri părăsesc centrele de plasament și centrele rezidențiale, iar mulți dintre ei „sunt condamnați la un al doilea abandon, de data aceasta din partea statului”.

 


Adaugati un comentariu


 

*