O nouă metodă de diagnosticare a cancerului hepatic

Oamenii de ştiinţă din China au identificat noi biomarkeri ai cancerului hepatic, cu ajutorul cărora au dezvoltat o metodă eficientă de diagnosticare a acestei boli.

 

Cancerul de ficat este una dintre cele mai des întâlnite şi mai letale maladii pe plan mondial şi cele mai multe dintre cazuri se află deja în stadii avansate atunci când sunt diagnosticate. Din acest motiv, ca și în cazul altor afecțiuni oncologice, identificarea timpurie a cancerului hepatic este deosebit de importantă pentru salvarea sau prelungirea vieţilor pacienţilor.

Ținând cont de aceste aspecte, un grup de cercatători de la Institutul de Nutriţie şi Sănătate din Shanghai şi de la Academia Chineză de Ştiinţe a identificat noi biomarkeri care asigură o diagnosticare rapidă a cancerului hepatic, ce poate fi realizată prin observarea alterării procesului de metilare a ADN-ului din sânge. Aceștia au analizat în mod sistematic caracteristicile procesului de metilare a ADN-ului pentru 375 de mostre prelevate de la pacienţi cu cancer hepatic, 50 de mostre prelevate de la pacienţi cu ficat sănătos şi pentru 3.780 de mostre prelevate de la pacienţi cu alte tipuri de cancer.

 

Cercetătorii chinezi au selectat biomarkerii potenţiali ai cancerului hepatic şi au alcătuit apoi un model de predicţie computerizată. Rezultatele au arătat că acest model a avut o rată de 92% în ceea ce priveşte detectarea cu succes a cancerului de ficat. Studiul cercetătorilor chinezi oferă astfel o nouă soluţie pentru diagnosticarea timpurie a cazurilor de cancer hepatic, iar studii suplimentare, bazate pe rezultatele acestei cercetări, au fost deja demarate.

Cancerul de ficat este adeseori lipsit de simptome, mai ales în stadiile incipiente ale bolii. Statisticile arată că aproape jumătate din cazurile de cancer la ficat pot fi prevenite, dacă se acordă mai mare atenţie stilului de viață. În acest sens trebuie să se țină cont de faptul că un consum frecvent de alimente bogate în grăsimi şi excesul de alcool sunt principalele cauze care duc la îmbolnăvirea ficatului.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*