Sindicaliștii din Sănătate amenință cu noi proteste

13 iulie 2018 | 0 comentarii |

Federația Sanitas avertizează Guvernul că impozitarea alocației de hrană la același nivel cu veniturile salariale va genera nemulțumiri ale salariaților.

 

Angajații din Sănătate sunt, din nou, nemulțumiți. Federația Sanitas avertizează Executivul că dacă va crește nivelul de impozitare a alocației de hrană (care înlocuiește bonurile de masă) peste 10%, cât s-a convenit la negocierile privind corectarea inechităţilor din sistemul sanitar generate de aplicarea noii legislații salariale, se va recurge din nou la proteste.

Reacția sindicaliștilor a apărut ca urmare a unei afirmații a ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici (se pare că au fost transmise spitalelor chiar notificări în acest sens), potrivit căruia indemnizaţia de hrană trebuie impozitată ca și când ar face parte din „venituri din salarii şi asimilate salariilor”, respectiv cu 45%. Acest fapt, susțin sindicaliștii, ar diminua foarte mult veniturile angajaţilor din sistemul sanitar, iar asta ar duce la nemulțumiri care vor genera noi proteste.

În aceste condiții, Sanitas transmite, printr-un comunicat de presă, că  s-a adresat premierului Viorica Dăncilă, printr-o adresă, în care i se solicită susţinerea punctului de vedere al sindicaliştilor şi a demersurilor lor pentru corecta încadrare fiscală a indemnizaţiei de hrană, în sensul impozitării ei cu 10%, conservând astfel veniturile salariaţilor din sistemul sanitar public de stat.

 

Potrivit reprezentanților Sanitas, OUG nr. 91/2017, care modifică art. 18 din Legea nr. 153/2017, a fost emisă la presiunile Federaţiei, tocmai pentru corectarea inechităţilor generate de aplicarea Legii salarizării unitare în sistemul sanitar public, iar acordarea indemnizaţiei de hrană a fost reglementată pentru a înlocui tichetele de masă, astfel încât salariaţii să nu înregistreze pierderi ale veniturilor. „Ținând cont de faptul că instituțiile sanitare au acordat deja aceste indemnizații de hrană de la data de 1 ianuarie 2018 cu impozitare de 10%,  iar noua impozitare ar fi de 45%, aplicat eventual şi retroactiv, ar diminua foarte mult veniturile angajaților din sistemul sanitar și ar duce din nou la nemulțumiri și, implicit, la proteste. Având în vedere caracterul excepţional impus de O.U.G. nr. 91/2017 pentru acordarea indemnizaţiei de hrană în vederea înlocuirii propriu-zise a valorii tichetelor de masă pentru intervalul 1 ianuarie – 30 noiembrie 2018, susținem în continuare că se impune aplicarea doar a impozitului în cotă de 10% asupra acestor sume pe perioada menţionată, în spiritul celor convenite cu reprezentanţii Guvernului”, se arată în comunicatul Sanitas, semnat de Leonard Bărăscu. Guvernul este avertizat că o nouă reducere a veniturilor salariaților din SĂNĂTATE, prin creșterea nivelului de impozitare, va duce inevitabil la reluarea protestelor și, implicit, la destabilizarea sistemului medical.

 


Adaugati un comentariu


 

*