Un nou vaccin anti-HIV a trecut cu bine de faza testelor pe oameni

13 iulie 2018 | 0 comentarii |

Acesta este unul dintre cele cinci vaccinuri experimentale care au avut rezultate promiţătoare în testele de eficacitate efectuate pe oameni în cei 35 de ani de epidemie globală HIV/SIDA.

 

Un vaccin experimental, candidat pentru utilizarea în scop preventiv contra virusului HIV, a fost bine tolerat şi a generat răspunsuri imune comparabile şi fiabile împotriva HIV la indivizi umani adulţi şi la maimuţe, conform unui studiu publicat la sfârşitul săptămânii trecute.

Pe baza rezultatelor obţinute în faza 1 şi faza 2 a testelor clinice, în care au fost implicate aproape 400 de persoane adulte din Rwanda, Africa de Sud, Thailanda, Uganda şi Statele Unite, a fost iniţiată faza de testare 2b, pentru a se determina siguranţa şi eficacitatea vaccinului contra HIV în cazul a 2.600 de femei cu risc ridicat de contaminare cu acest virus. Acesta este unul dintre cele cinci vaccinuri experimentale împotriva HIV care au avut rezultate promiţătoare în testele de eficacitate efectuate pe oameni, în cei 35 de ani de epidemie globală HIV/SIDA, vaccinurile realizate anterior fiind, în general, limitate la anumite regiuni ale lumii.

Schemele terapeutice testate în cadrul acestui studiu se bazează pe vaccinuri  care preiau fragmente din diverse virusuri HIV şi le combină în vederea obţinerii de răspunsuri imune contra unei varietăţi de tulpini ale virusului.

 

Aproape 37 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc în prezent cu HIV/SIDA, iar anual sunt diagnosticate 1,8 milioane de cazuri noi. Oamenii de știință sunt unanim de acord că cea mai eficientă soluție împotriva răspândirii virusului ar fi un vaccin.

În cei 35 de ani de epidemie HIV, doar patru concepte de vaccin au fost testate pe oameni, dintre acestea doar unul dovedindu-şi eficacitatea contra virusului în cadrul unui test realizat în Thailanda. În acest caz, rata de infectare a scăzut cu 31%, însă efectul a fost considerat insuficient pentru ca produsul să fie propus în vederea utilizării generale.

Vaccinul testat recent a indus cel mai puternic răspuns imun înregistrat până în prezent în cazul oamenilor şi a oferit totodată cele mai bune rezultate la maimuţe, obţinându-se o protecţie totală împotriva SHIV – un virus similar cu HIV care infectează maimuţele – în cazul a două treimi dintre animalele vaccinate.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*