Distracție și recomandări pentru minivacanța de 1 Mai
Medicii ne sfătuiesc să mâncăm cumpătat, să ne protejăm de căpușe, să facem cât mai multă mișcare și să fim precauți dacă practicăm sporturi extreme, iar pompierii, să prevenim incendiile.
Weekendul prelungit cu minivacanța de1 Mai și vremea frumoasă anunțată de meteorologi pentru această perioadă va scoate foarte mulți buzoieni din casă. Temperaturile anunțate pentru această perioadă se vor situa în jurul valorilor de 26-27 de grade Celsius, așa că este de aşteptat ca românii să meargă în număr mare pe litoral, la pensiunile montane care le-au pregătit tot felul de surprize, dar și la picnic, în zonele montane și în cele cu verdeață din jurul localităților urbane sau în locurile de agrement organizate în aer liber.
În acest context, medicii ne atrag atenția să ne bucurăm de aer, de soare, de iarbă verde și să facem mișcare, dar să evităm excesele alimentare și de alcool, chiar dacă mititeii și berea sunt tradiționale de 1 Mai „Muncitoresc”. De semenea, dacă iețim la iarbă verde ni se atrage atenția să nu uităm că trebuie să ne protejăm de căpușe, care sunt tot mai prezente mai ales în iarba înaltă, pentru a evita riscul de a deveni victimele mușcăturii lor.
De asemenea, inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău, avertozează petrecăreții să aibă grijă cu grătarele și ne informează că au fost angrenaţi într-o serie de activităţi de prevenire și control în zonele turistice din județ, în scopul asigurării nivelului de protecţie şi siguranţă a cetăţenilor, precum şi pentru eliminarea riscurilor ce pot vulnerabiliza populaţia.
Așadar, medicii ne atrag atenția că, dacă mergem la mare nu este cazul să exagerăm cu statul în soare, pentru că deși nu sunt temperaturi foarte ridicate, pielea noastră nu este încă adaptată și putem face insolație. Nici intrarea în apa mării nu este tocmai indicată în această perioadă, mai ales pentru cardiaci, pentru că apa este destul de rece, iar trecerea bruscă de la 25 la 12-14 grade celsius poate fi periculoasă. În ceea ce privește alimentația, e bine să avem în vedere că, deși potrivit tradiției, pofta de grătare cu mici, friptură și bere e mare, excesele pot transforma o sărbătoare ce se vrea plină de energie într-una dezastruoasă.
„Chiar dacă e sărbătoare, nu înseamnă că trebuie să mâncăm non-stop, iar în meniu e bine să fie incluse legume și fructe. În plus, e bine de știut că deși constituie mâncarea tradițională de 1 mai, majoritatea mititeilor din comerț nu sunt sănătoși, au mulți aditivi și conservanți și multă sare, de aceea e bine să nu mâncăm decăt de poftă. Iar o salată de crudități înainte de a mânca micii ar fi indicată. În plus, dacă tot punem grătarul în funcțiune, putem pune la frigare și niște legume, iar ca desert, în loc de prăjituri cu mult zahăr și tot felul de creme (care pe deasupra se și strică dacă e cald), putem pune pe grătar niște fructe pe care le lăsăm să se înmoaie puțin, adaugăm un strop de scorțișoară și gata și desertul. Și, cel mai important, dacă tot e vremea bună și suntem în aer liber, e bine să nu uităm să facem mișcare: plimbări în pădure, mers cu bicicleta, înot, volei, fotbal, jogging și câte și mai câte, împreună cu prietenii ori familia”, ne sfătuiește medicul de familie Carmen Nistor.
Pentru buzoienii curajoși și dornici de adrenalină, Clubul Green Adventure organizează, în perioada 28 aprilie-1 mai, SuperRafting, pe râul Buzău. Organizatorii pomit distracție și aventură pe măsură, iar din încasările făcute, doneaza 10% pentru proiecte ecologice și sociale: ecologizare, împăduriri, sprijinirea proiectelor de salvare a pădurilor și a râurilor, înfințarea cluburilor de copii pentru cultivarea spiritului civic și ecologic…
Pentru liniștea participanților, care vor plăti 200 de lei/persoană/tură, organizatorii dau asigurări că oferă condiții de maximă siguranță și o experiență 100% placută și inedită. Totodată, asigură echipament complet (bărci de rafting de ultimă generație, costume de neopren, încălțăminte de neopren, veste de salvare și căști), iar ghizii lor dețin licențe internaționale – International Rafting Federation (standard de ghidare și siguranță în rafting), Rescue 3 (standard de salvare în condiții de white water), fiind singura firmă din România care are licențe British Canoe Union White Water Safety & Rescue (standard de intervenție și salvare in white water). Totodată, asigură jocuri acvatice, pauză de ciocolată și distracție în apă, dar și sesiune de poze pe întreg traseul, iar opțional, filmări cu camere GoPro.
În cazul în care avem ghinionul să fim mușcați de căpușe, medicii ne recomandă să ne prezentăm la medic, pentru a beneficia de asistență medicală specializată. Foarte importantă este însă prevenția, de aceea doctorii ne oferă o serie de recomandări de care este bine să ținem cont atunci când ieșim la iarbă verde. „Este important ca persoanele care merg la iarbă verde, mai ales dacă aceasta este înaltă, să nu renunțe la încălțăminte, să poarte pantaloni lungi pentru protejarea picioarelor, dar și celelalte zone ale corpului să fie protejate. Nu este indicată așezarea direct pe iarbă, ci pe o pătură. Dacă simțim sau observăm că am fost mușcați de căpușe este important să ne prezentăm la Secția de Boli Infecțioase sau la Unitatea de Primiri Urgențe cea mai apropiată. Nu se recomandă smulgerea căpușei prin metode descoperite pe internet, pentru că există riscul ca aceasta să rămână înfiptă în piele, lucru care poate conduce la infectare”, ne sfătuiește medicul Lhuana Zissu, directorul Serviciului de Ambulanță Prahova.
În caz de infectare, Boala Lyme netratată poate produce erupție cutanată, în zona unde a avut loc mușcătura de căpușă. Ulterior, erupția se extinde, iar la câteva săptămâni sau chiar luni apar dureri la nivelul mușchilor și articulațiilor, palpitații, amețeală ori dificultăți de respirație. În ultima etapă poate fi afectat sistemul nervos, se poate instala meningita și paralizia, iar în cazurile grave, boala poate conduce chiar la deces.
În cazul în care însă vor avea probleme urgente de sănătate, buzoienii trebuie să știe că Serviciul Județean de Ambulanță și SMURD au program normal de lucru în aceste zile, iar solicitările se vor primi prin Serviciul unic de urgență 112. La datorie sunt și medicii de la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Buzău și de la Compartimentul de Primire Urgențe al Spitalului Municipal Rm. Sărat, dar și în celelalte spitalele din județ, prin camerele de gardă, se preiau urgențele și se acordă asistența medicală, așa că buzoienii nu sunt în pericol de a nu primi îngrijiri, la nevoie. Totodată, Centrele de Permanență din Vernești, Vintilă-Vodă și Berca sunt la dispoziția celor care au nevoie de ajutor medical, iar Direcția de Sănătate Publică asigură, în această perioadă, serviciu de permanență, pentru a putea interveni, la nevoie, în cazurile în care s-ar ivi un focar de infecție sau în alte situații în care se impun măsuri de sănătate publică.
Pentru buzoienii care în această perioadă vor avea nevoie de medicamente, trei farmacii (VEZI AICI CARE) asigură liniile de gardă, astfel încât nu vor fi probleme dacă o durere de măsea sau un puseu ferbril le vor deranja minivacanța.
În ceea ce privește prevenirea incendiilor, conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău ne informează că a decis ca începând de sămbătă, până miercuri, la Mărăcineni și Tisău să funcționeze două puncte de intervenţie nou înființate, în vederea reducerii timpului de răspuns la intervenţii. Totodată, peste 200 de pompieri sunt pregătiți să intervină în sprijinul comunităților în cazul apariției unor situații de urgență, în zonele în care vor fi organizate evenimente publice de amploare, principalele priorităţi fiind acordarea ajutorului medical de urgenţă şi stingerea incendiilor.
Pentru a evita producerea unor evenimente ce se pot solda cu consecinţe grave, celor care doresc să petreacă timpul liber în mijlocul naturii „la iarbă verde”, li se recomandă să pregătească focul pentru prepararea mâncării doar în locuri special amenajate, să nu lase copiii să se joace cu focul, să nu lase niciodată focul nesupravegheat, să menţină curăţenia și să nu arunce hârtiile, resturile de mâncare şi sticlele la întâmplare, să stingă focul sau cărbunii încinşi înainte de a pleca, cu apă sau pământ.
Toate acestea fiind spuse, nouă nu ne rămâne decăt să vă dorim o minivacanță plăcută, fără evenimente medicale sau de altă natură, nedorite.