Focar de gripă în Buzău, la o școală din comuna Smeeni

17 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

Nouă copii dintr-o clasă din satul Udați au fost diagnosticați cu gripă și au fost izolați la domiciliu, iar în urma anchetei epidemiologice, DSP Buzău a declarat acolo „focar de gripă” și a dispus măsuri specifice.

 

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Buzău a declarat primul focar de gripă din acest sezon, într-o școală din județ, după ce aproape jumătate dintre elevii dintr-o clasă cu predare simultană din ciclul primar, ai școlii generale din satul Udați, comuna Smeeni, au fost diagnosticați cu gripă. Autoritățile de sănătate publică au fost alertate după ce mai mulți copii din aceeași clasă au fost izolați la domiciliu, ca urmare a diagnosticării clinice sau prin testare rapidă cu gripă, iar conducerea școlii a constatat că numărul acestora crește pe zi ce trece.

Este vorba despre o clasă din mediul rural, unde copiii de vârste diferite, de la clasa întâi, până la clasa a VIII-a, învață într-un singur schimb, aici funcționând clase cu predare simultană. În urma diagnosticării cu gripă, clinic și cu teste rapide, a șapte copii, am intervenit pentru a verifica dacă acolo există risc de dezvoltare amplă a procesului infecțios”, a declarat dr. Carmen Scântei, epidemiologul șef al județului.

 

Dr Carmen Scantei

Medicii DSP au efectuat, marți, la școala din Udați, o anchetă epidemiologică și au recoltat probe pentru testare PCR. „Astăzi am recoltat probe și am făcut încă cinci teste PCR, pentru identificarea virusurilor gripale, sincițial și coronavirus și am descoperit încă doi copii la care s-a confirmat virus gripal. Am declarat acolo focar de gripă, primul din județul Buzău în acest sezon, și au fost dispuse mai multe măsuri de dezinfecție și prevenție, pentru ca virusul să nu se răspândească și mai mult”, a precizat dr. Scântei.

Copiii diagnosticați cu gripă urmează tratament la domiciliu și pot frecventa cursurile online, iar ceilalți merg în continuare la școală, însă sunt monitorizați. Băncile și celelalte obiecte de mobilier se dezinfectează de mai multe ori pe zi, s-au asigurat soluții dezinfectante pentru mâini, elevii și cadrele didactice poartă mască de protecție atât în timpul orelor cât și în pauze, iar clasele se aerisesc după fiecare oră de curs. De asemenea, s-a dispus monitorizarea copiilor și raportarea imediată, la DSP, a eventualelor cazuri diagnosticate clinic sau cu test rapid.

Totodată, specialiștii DSP și conducerea școlii atrag atenția părinților să nu-și trimită la cursuri copiii cu simptome de boală și comunice cu medicii de familie și cu cadrele didactice, pentru că numai printr-o bună comunicare între părinți, medicul școlar sau de familie și DSP se poate interveni cu promptitudine și pot fi prevenite eventualele focare de gripă care ar putea apărea în unitățile de învățământ.

 

La fel ca în toată țara, numărul infecțiilor respiratorii acute, al pneumoniilor și al cazurilor de gripă este, și în Buzău, cu mult mai mare decât în perioada similară a anului precedent și se menține pe un trend ascendent. La Spitalul Județean de Urgență Buzău se prezintă zilnic, la UPU, zeci de copii, iar în secția Pediatrie sunt internați 40, cu infecții respiratorii sau alte afecțiuni (virale, microbiene etc.), în timp ce cu gripă sunt 7 copii (niciunul din focarul de la Smeeni), internați în secția de Boli Infecțioase.

Am înregistrat o creștere importantă a cazurilor de infecții respiratorii, față de anul trecut. Avem 2.974 de infecții respiratorii acute, față de 426 în aceeași perioadă a sezonului precedent, 649 de pneumonii, față de 184 în 2022, și 133 de gripe în ultima săptămână. De la începutul monitorizării infecțiilor respiratorii în acest sezon gripal și până în prezent am înregistrat 624 de cazuri de gripă, din care 79 au necesitat internare, cele mai multe evoluând la copii cu vârste mici, la care se impune o monitorizare mai atentă. Au fost raportate 26.957 de infecții respiratorii (gripă clincă, IACRS și pneumonie), față de 16.731 în aceeași perioadă a sezonului precedent. Din fericire, cele mai multe cazuri sunt ușoare și nu avem niciun deces și nicio coinfecție cu SARS-CoV2”, a detaliat dr. Carmen Scântei.

 

Situația este similară în toată țara, iar în anumite județe lucrurile stau mult mai rău. Un sonaj realizat de World Vision România, la care au participat au 300 de cadre didactice din mediul urban și rural, arată că 20% dintre profesorii chestionați au răspuns că în prima săptămână de după vacanța de iarnă au identificat copii cu simptome de gripă, iar 24% dintre aceștia spun că în unitatea de învăţământ unde predau nu se asigură deloc măşti de protecție sau în că acestea sunt disponibile pentru mai puţin de o treime dintre copii şi personalul didactic.

De asemenea, 12% dintre cadre didactice declară că nu se asigură deloc dezinfectant sau pentru mai puţin de o treime din comunitatea şcolii, dar pe de altă parte, 96% au afirmat că au acces în şcoală la apă curentă şi săpun.

În aceste condiţii, 43% dintre profesori spun că sunt îngrijoraţi sau foarte îngrijoraţi să nu se infecteze cu virusul gripal, principalul motiv de îngrijorare fiind acela că pot transmite la rândul lor virusul familiei și mai ales copiilor sau vârstnicilor.

 

Reprezentanţii World Vision România le solicită autorităţilor locale să amplifice campaniile de informare despre riscurile gripei şi să asigure necesarul de măşti şi dezinfectant în toate şcolile, prioritizându-le pe cele vulnerabile, reamintind că Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii le-au recomandat părinţilor să verifice copiii dacă au simptome de gripă, iar dacă acestea se confirmă, să nu-i trimită la şcoală.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a sfătuit părinţii să nu trimită copiii în colectivitate atunci când au simptome de gripă  sau dacă sunt răciți. „Cred că este lucrul cel mai înţelept care va duce la scăderea semnificativă a numărului de cazuri”, a afirmat ministrul.

Totodată, ministrul a recomandat ca părinții să mergă cu copiii la spital doar dacă aceștia au „simptome persistente, febră mare, peste 39, cu dificultăţi în respiraţie recomandă apelarea la serviciul 112 sau prezentarea la o unitate de primiri urgenţe. Altfel, pentru o infecţie banală, normală, adresabilitatea la medicul de familie, izolarea şi tratament la domiciliu, simptomatic sau etiologic”.

Ministerul Sănătății recomandă ca în școli să se efectueze triajul elevilor la începerea programului fiecărei zile, să se utilizeze măşti de protecţie, să se informeze părinţii şi aparţinătorii legali despre semnele şi simptomele infecţiilor respiratorii, să se asigure materialele necesare dezinfecţiei periodice a mâinilor şi a suprafeţelor, să se aerisească periodic sălile de curs.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*