Sindicaliștii Sanitas Buzău au protestat la Ministerul Muncii

25 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

Delegația buzoiană a Sanitas, formată din angajați ai Spitalului Județean de Urgență Buzău, Spitalului de Psihiatrie Săpoca și DGASPC s-a alăturat celor 250 de colegi din toată țara și au cerut soluționarea revendicărilor, în caz contrar amenințând cu greva generală. 

 

Angajații din Sănătate și Asistență socială și personalul TESA din spitale continuă să-și stige nemulțumirile în stradă. Aproximativ 250 de membri Sanitas din toată țara au protestat joi, 25 ianuarie, timp de două ore, în fața Ministerului Muncii, conform calendarului de proteste anunțat încă de săptămâna trecută, când au pichetat Ministerul Finanțelor.

Protestatarii sunt nemulțumiți de inechitățile salariale și nedreptățile la care sunt supuși și cer, printre altele, majorarea salariilor cu minim 20% pentru toate categoriile profesionale care lucrează în Sănătate și Asistență Socială. Reprezentanții Federației Sanitas au anunțat, de asemenea, că va avea revendicări şi acţiuni comune cu Federaţia „Solidaritatea Sanitară” pentru a susţine,în faţa autorităţilor statului, nevoile salariaţilor din sănătate”.

 

Din partea Sanitas Buzău, la protestul de astăzi au participat 14 reprezentanți ai salariaților nemulțumiți din Sănătate și Asistență socială.

„Suntem 14 buzoieni care ne-am alăturat colegilor din toată țara membri ai Federației Sanitas, la protestul de la Ministerul Muncii. Este vorba despre salariați din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău, de la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca și de la Direcția Generală de Asistență Socială și Pentru Protecția Copilului (DGASPC). Cu toții avem același fel de revendicări și nu mai suntem dispuși să muncim cât pentru doi, pentru un salariu înjumătățit față de cele ale altor colegi din sistem. Nu cerem decât ceea ce ni se cuvine, pentru că de cinci ani încoacem anumite categorii de personal din Sănătate și Asistență socială au fost de fiecare dată exceptate de la majorările salariale acordate altor colegi, deși activitatea unora nu se poate defășura fîră contribuția celorlalți. De această dată suntem deciși să merge până la capăt, așa cum s-a stabilit și în Consiliul Național al Sanitas”, a precizat Grațiela Constantin, liderul Sanitas Buzău.

 

Federaţia Sanitas a transmis că, în urma unui apel lansat către toate organizaţiile sindicale din sănătate şi asistenţa socială, cărora le-a cerut să se alăture acţiunilor programate pentru soluţionarea revendicărilor membrilor de sindicat, Federația Solidaritatea Sanitară a decis să susţină acţiunile care promovează revendicările angajaţilor din aceste domenii.

„Cele două federaţii reprezentative din sănătate, Federaţia SANITAS şi Federaţia «Solidaritatea Sanitară», au decis să susţină împreună, în faţa autorităţilor statului, nevoile salariaţilor din sănătate! Astfel, în perioada care urmează, cele două organizaţii vor avea revendicări şi acţiuni comune! Pentru prima dată cele două federaţii îşi unesc forţele pentru a atrage atenţia asupra gravităţii situaţiei salariaţilor din sistemul sanitar românesc!”, a transmis Federaţia SANITAS.

Sindicaliștii  spun că dacă doleanțele lor nu își vor găsi rezolvarea, acțiunile de protest vor continua joi, 1 februarie, la Ministerul Sănătății.

 

Consultari Guvern-Sanitas (foto:gov.ro)

Biroul de presă al Guvernului a anunțat că premierul Marcel Ciolacu și sindicaliștii Sanitas s-au întâlnit astăzi, la Palatul Victoria, pentru o nouă serie de discuții. La consultări au participat reprezentanţi ai Federaţiei Sanitas, viceprim-ministrul Marian Neacşu, consilierii de stat în Cancelaria Prim-Ministrului Carmen Orban şi Minel Ivaşcu, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alexandru Rogobete şi secretarul de stat în Cancelaria Prim-Ministrului Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului. Discuţiile au vizat cele două paliere ale revendicărilor comunicate anterior de reprezentanţii Sanitas, şi anume, necesarul de posturi în unităţile sanitare şi salarizarea personalului din sistemul de sănătate.

 

În urma discuţiilor cu premierul Marcel Ciolacu s-a convenit asupra ajustării schemelor de personal şi deblocării de posturi în urma unei evaluări a necesarului de personal, cu prioritate în spitalele universitare şi în centrele spitaliceşti judeţene cele mai aglomerate, transmite Guvernul, într-un comunicat de presă.

Această evaluare va figura, de altfel, pe agenda unei noi întâlniri ce va avea loc săptămâna viitoare şi la care vor fi invitaţi și manageri de spitale şi ai centrelor spitaliceşti judeţene, conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi reprezentanţi al ministerelor cu atribuţii în această direcţie.

În ceea ce priveşte revendicările salariale, a existat un acord asupra unei creşteri a fondului de salarii cu 15% pentru sectorul sanitar, în prima jumătate a acestui an.

Reprezentanții Sanitas spun că deblocarea celor aproape 8.000 de posturi în sistemul public de sănătate rezolvă doar o parte a problemei, iar dacă problemele de natură salarială nu vor fi rezolvate corect, lipsa de personal se va adânci, iar profesioniștii vor alege să plece din sistem.

 

Valeria Herdea, presedinte CNAS

În paralel cu revendicările sindicatului Sanitas, din care fac parte în special angajații din spitale, și-au exprimat nemulțumirile și medicii cu cabinete individuale – medici de familie, medici de ambulator și medici stomatologi.

Reprezentanții acestora au fost primiți la negocieri Valeria Herdea, noul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Reprezentanții medicilor ar fi reușit să obțină, pentru anul 2024, modificarea unui proiect elaborat de CNAS și revenirea bugetului pentru decontarea serviciilor cabinetelor la nivelul din anul 2023.

Dr. Herdea a spus că a găsit „la CNAS o situație complicată, puternic grevată de mișcări de protest în mai multe orașe din România și cu perspectiva iminentă a blocării activității din medicina primară și de ambulatoriu, începând cu data de 1 februarie, dar s-a declarat convinsă că putem aborda cu bună credință și înțelepciune toate provocările”.

 


Adaugati un comentariu


 

*