Mii de membri Sanitas din toată țara au luat cu asalt Capitala

15 iunie 2022 | 0 comentarii |

120 de buzoieni din sistemul medical și asistență socială s-au alăturat miilor de sindicaliști ai Federației Sanitas din toată țara și au protestat, miercuri, la Guvern, nemulțumiți de inechitățile salariale pentru anumite categorii de personal.

 

Federația Sanitas a organizat, astăzi, unul dintre cele mai mari proteste din ultimii ani, în București. Potrivit Sanitas, la miting au fost prezenți 10.000 de angajați din Sănătate și Asistență socială din toată țara (alte surse susțin că au fost în jur de 7.000), iar mitingul de astăzi a fost „cel mai mare post-pandemie”.

Sindicaliști din toată țara s-au adunat în Piața George Enescu, iar la ora 10.00 au dat start protestului. După o oră, sindicaliştii s-au încolonat și au plecat spre Piaţa Victoriei, unde au protestat până la ora 13.00, în faţa Guvernului, suflând în vuvuzele şi agitând pancarte pe care era scris „Eroi în pandemie, sclavi în civilie”, „Fie pace sau război, greul îl ducem tot noi”, „Pensii speciale voi vă daţi, Legea 153 nu o respectaţi”, „Stabilirea sporului de condiţii prin raportare la salariul de bază aflat în plată” etc. Protestatarii au strigat în fața Guvernului: „Nu cerem nimic în plus, ci doar să se aplice legea!”, subliniindu-și astfel nemulțumirea față de inechitățile salariale cu care sunt „tratate” de Guvern anumite cateorii de angajați din Sanatate și Asistență socială.

 

Din Buzău au participat la protest 120 de sindicaliști din toate spitalele publice și din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), dar au existat și filiale din orașe mai mari care au ajuns la protest cu 700-800 de membri, pentru a susține revendicările angajaților din Sănătate și Asistență socială.

Potrivit liderului buzoian al Sanitas, Ștefan Mihai, protestul are la bază multe erori ale Gvernului „care în loc să armonizeze legislația și să o facă unitară, a venit cu legi noi care se aplică noilor angajați, iar cei vechi, deși au mai multă experiență și în multe cazuri sunt singurii care pot interveni în situații dificile, au rămas în urmă cu drepturile salariale, pentru că li se aplică majorările progresiv. Corect ar fi ca salariile de bază să fie cele prevăzute de legea salarizării pentru anul 2022 și nu la nivelul anului 2018, așa cum sunt acum, iar raportarea tuturor sporurilor la salariile de bază în plată, iar plata gărzilor să fie aplicată la nivelul tarifului orar al normei de bază. Cea mai dificilă situație există însă în domeniul asistenței sociale, deși personalul din aceste structuri muncește uneori în condiții extrem de dificile”, a explicat Ștefan Mihai.

 

Principalele revendicări ale Sanitas se referă laaplicarea corectă şi în totalitate a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate drepturile salariale cuvenite angajaţilor din Sănătate şi din Asistenţă socială: creşterea salariilor de bază, aplicarea sporurilor şi plata gărzilor la salariul de bază aflat în plată etc.; asigurarea finanţării voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat, pentru angajaţii din Sănătate; eliminarea din Legea-cadru nr 153/2017 a plafonului de 30% care limitează acordarea sporurilor, compensaţiilor, primelor, indemnizaţiilor şi a altor drepturi salariale pentru angajaţii din Sănătate şi Asistenţă socială; rediscutarea cu partenerii sociali a obiectivelor asumate de autorităţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în ceea ce priveşte buna guvernanţă în sectorul public, cel puţin cele referitoare la principiile care vor sta la baza reformei sistemului public de salarizare”.

 

Federația SANITAS spune că protestul a fost organizat în semn de protest față de inechitatea cu care guvernanții tratează categoriile profesionale din Sănătate și Asistență socială. „În timp ce 10.000 de membri SANITAS își manifestau public nemulțumirile în Piața Victoriei, reprezentanții Federației SANITAS au depus o listă de revendicări la guvern și au solicitat o întâlnire imediată cu partea guvernamentală”, transmite conducerea Sanitas.

Delegația Sanitas a fost primită la Guvern de către secretarul general al guvernului, Marian Neacșu, și de Mihnea Claudiu Drumea, consilier al premierului, care s-au angajat, în numele Executivului, ca „problemele legate de aplicarea Legii 153/2017, inclusiv eliminarea plafonului de 30% care limitează acordarea sporurilor, compensațiilor, primelor, indemnizațiilor și a altor drepturi salariale pentru angajații din cele două domenii să reprezinte subiectul unei întâlniri ce va avea loc în perioada imediat următoare, întâlnire care va fi prezidată de premierul României”, susține Sanitas.

 

Sindicaliștii spun că li s-au dat asigurări că „acele creșteri salariale prevăzute de la 1 iulie 2022 prin legea de aprobare a O.U.G. 130/2021 vor fi acordate tuturor categoriilor de angajați din Sanatate și Asistență socială, ale căror salaii nu sunt la nivelul maxim prevăzut delegea salarizării (infirmieri, brancardieri, personal tehnic, personal TESA, personal muncitor etc.)”, iar legea recent adoptată de Parlament în acest sens se află în acest moment în proces de promulgare.

Ei susțin însă că „aceste creșteri nu reprezintă decât o mică parte din ceea ce se cuvine de drept angajaților prin Legea 153/2017”, iar „singurul element pozitiv al acestui act normativ este faptul că se aplică tuturor, fără discriminare”, de aceea au solicitat o „întîlnire la cel mai înalt nivel”, pentru a se discuta toate revendicările pe care le-au înaintat Guvernului. Li s-a promis că în perioada următoare, premierul și miniștrii de resort vor încerca să găsească o soluție cu care să fie de acord toate părțile.

 

Referitor la revendicarea de a li se asigura finanțarea voucherelor de vacanță de la bugetul de stat, sindicaliștii au primit promisiunea că aceasta va fi prezentată premierului, împreună cu posibile soluții de rezolvare.

În ceea ce privește solicitarea de a regândi principiile de reformare a sistemului public de salarizare asumate de guvernanți prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), președintele Sanitas, Leonard Bărăscu, spune că „în urma discuțiilor de astăzi, considerăm că am deschis o cale reală de dialog social cu partea guvernamentală, astfel încât să avem certitudinea că noua lege a salarizării va fi una echitabilă. Sanitas a argumentat că o politică și o lege nouă de salarizare nu vor putea fi puse în aplicare fără consultarea partenerilor sociali, pe tot parcursul construcției lor. Mai mult, am avertizat că, indiferent de ceea ce și-au asumat guvernele anterioare prin PNNR, noi, Sanitas nu vom permite ca noua lege să ducă la scăderi ale veniturilor celor pe care îi reprezentăm”.

 

Leonard Bărăscu susține că, în ultimii doi ani, „guvernele României au încălcat sistematic Legea salarizării prin blocarea creşterilor salariale. Decizia a lovit în categoriile de angajaţi cu cele mai mici salarii din sistem: infirmieri, brancardieri, îngrijitori, personal TESA, personal auxiliar, personal tehnic etc. De cel puţin patru ani, aceiaşi guvernanţi alimentează inechitatea generată de calcularea sporurilor în sistemul de sănătate şi în cel de asistenţă socială. Majoritatea categoriilor profesionale au sporul pentru condiţii de muncă aplicat la salariul din 2018. Acelaşi mod de calcul se aplică şi pentru celelalte tipuri de sporuri – cel pentru munca de noapte, pentru munca în zilele de sâmbătă, duminică şi în sărbătorile legale, precum şi pentru plata gărzilor. Este o încălcare gravă a principiilor de drept al muncii. Dacă ai un salariu de bază în plată, toate celelalte drepturi salariale trebuie să se raporteze la el! Nu cerem nimic în plus faţă de ce prevede legea! Vrem ca oamenilor pe care îi reprezentăm să li se recunoască valoarea muncii şi să fie trataţi corect şi echitabil din punct de vedere salarial”.

 

Federația „Solidaritatea Sanitară” și-a exprimat SOLIDARITATEA cu protestul colegilor de la Federația Sanitas și a transmis, printr-un comunicat, că revendicările protestului „sunt îndreptățite și legitime, ele fiind aceleași cu cele apărate în stradă de Federația „Solidaritatea Sanitară” în cadrul protestelor anterioare. Aceste revendicări au fost prezentate și argumentate în mod consecvent de FSSR reprezentanților Guvernului în cadrul negocierilor purtate până acum. Făcând parte din acțiunile complementare ale celor două federații sindicale reprezentative la nivel de sector sanitar, actualul protest se situează în continuare Mitingului național al lucrătorilor din sănătate și a protestului continuu organizat de FSSR, aflat încă în desfășurare. Având în vedere rezultatele de până acum ale acestor acțiuni, FSSR consideră că, în actualul context inflaționist, creșterea salariilor de bază cu 1/4 (din diferența dintre salariile de bază existente în decembrie 2021 și cele prevăzute de legea salarizării pentru anul 2022), măsură deja adoptată de Parlament (legea fiind transmisă la promulgare), este doar prima dintre măsurile ce trebuie adoptate urgent în sprijinul angajaților din sănătate, subliniază Comitetul director al federației „Solidaritatea Sanitară”.

 

Sursă foto: Federația Sanitas/ Sanitas Buzau


Adaugati un comentariu


 

*