Medicii de familie amenință cu protest național

18 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

Liderii organizațiilor profesionale și patronale ale medicilor de familie și ale medicilor din ambulatoriul de specialitate au anunțat că pe 23 ianuarie va avea loc un protest național, în toate județele, împotriva modificărilor contractuale.

 

După ce au protestat în București și în câteva județe fără a fi băgați prea mult în seamnă, medicii de familie și medicii din ambulatoriul de specialitate din toată țara au decis să organizeze un protest național. „Organizațiile patronale și profesionale ale medicilor de familie, împreună cu organizația profesională a medicilor din ambulatoriul de specialitate, au hotărât organizarea unui protest național, împotriva modificărilor condițiilor contractuale actuale impuse de CNAS”, transmite Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF).

Medicii spun că noile condiții contractuale le diminuează „drastic” veniturile cabinetelor – cu 30% până la 50% -, ducând la imposibilitatea funcționării cabinetelor, în contextul în care finanțarea ar fi la nivelul anului 2019, iar taxele și impozitele sunt la nivelul anului 2024. În acest context, dacă nu se vor găsi soluții de „corectare” a situației, riscul închiderii unor cabinete devine iminent, iar din această cauză, medicii sunt deciși ca de la 1 februarie să nu mai încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce ar însemna că cel puțin o parte dintre pacienți nu vor mai putea beneficia de consultații și trimiteri gratuite pentru investigații și nici rețete compensate.

 

Pe data de 23 ianuarie, la ora 13.00, în fiecare reședință de județ vor avea loc mitinguri prin care medicii vor să atragă atenția guvernanților „cu privire la importanța și validitatea solicitărilor noastre, în așa fel încât să se evite, în ultimul moment, punerea în pericol a sănătății românilor”, transmit organizațiile.

Medicii speră ca la protest să participe un număr cât mai mare dintre cei afectați de reducerea bugetului alocat medicinei primare și de scăderea punctelor pe baza cărora se calculează valoarea serviciilor medicale, pentru că „numai împreună putem să câștigăm respectul pe care îl merităm!”, se menționează într-un comunicat semnat de dr. Angela Mazdrag, președinte  Uniunea Patronatelor Independente din Medicina de Familie (UPIMF), dr. Luminița Zane, președinte Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), dr. Cosmin Alexandrescu, președinte Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA) și dr. Dina Mergeani, președinte Societatea Națională a Medicilor de Familie (SNMF).

 

Astăzi, reprezentanții Colegiului Medicilor din România și ai organizațiilor profesionale și patronale ale medicilor de familie și ale medicilor din ambulatoriu participă la consultări și negocieri cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Din partea Colegiului Medicilor, la întâlnire participă o echipă formată din prof. univ. dr. Daniel Coriu (președinte), dr. Gindrovel Dumitra (secretar general), dr. Gheorghe Borcean (vicepreședinte), dr. Călin Bumbuluț (vicepreședinte) și Răzvan Vulcănescu (expert politici de sănătate).

Grupul de lucru CMR Spitale și Ambulator este format din prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț (Spitalul Municipal de Urgență Moinești, Bacău), conf. univ. dr. Simin Aysel Florescu (Spitalul „V. Babeș”, București), dr. Mihai Adrian Mleșnițe (ICUTR, Cluj), ec. Ioan Mureșan (Spitalul de Boli Infecțioase Cluj), dr. Cosmin Alexandrescu (Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator), prof. univ. dr. Dorel Săndesc (SCJU ,,Pius Brînzeu” Timișoara) și dr. Mirela Oniceanu (Colegiul Medicilor Suceava), reprezentant al Grupului de lucru CMR Medicină de familie, precum și reprezentanți ai altor organizații, între care Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED), care a anunțat că are o listă de propuneri.

 

Pe 15 ianuarie, Colegiul Medicilor din România a propus retragerea proiectului și suspendarea calendarului de consultări cu organizațiile reprezentative ale medicilor, care ar trebui să înceapă în 18 ianuarie. „Având în vedere importanța și necesitatea unei abordări coordonate în ceea ce privește finanțarea sistemului medical din România, solicităm retragerea de urgență a proiectelor publicate de CNAS în transparență decizională și suspendarea calendarului întâlnirilor cu organizațiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical organizate în vederea consultării/negocierii referitoare la acestea, programate pentru data de 18 ianuarie 2024”, a transmis CMR, într-un comunicat.

În plus, reprezentanții organizației profesionale și-au exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la situația în care se află întreg sistemul medical românesc, în contextul în care finanțarea reală se reduce în 2024 cu 30% pentru medicina de familie, cu 27% pentru ambulatoriul de specialitate și cu 50% pentru servicii stomatologice.

 


Adaugati un comentariu


 

*