Colegiul Medicilor Buzău susține medicii de familie și din ambulatoriu în „războiul” cu CNAS
Președintele organizației profesionale locale, dr. Dragoș Porumb, spune că valorile punctelor per capita și per serviciu calculate penttru a fi decontate medicilor de familie și din ambulatoriu sunt „diminuate arbitar”, iar această situație pune în pericol acordarea serviciilor medicale.
Medicii de familie și cei din ambulatoriul de specialitate din Buzău, la fel ca și colegii lor din întreaga țară, au anunțat că de la 1 februarie nu vor mai semna contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, după ce fondurile alocate acestor categorii de furnizori de servicii medicale și valorile punctelor per capita și per serviciu s-au diminuat „drastic” în coparație cu anul 2023. Medicii spun că aceste diminuări ar duce la scăderea veniturilor cu 30% până la 50%, ceea ce ar face imposibilă funcționarea cabinetelor de medicina familiei și a celor din ambulatoriul de specialitate, în contextul în care finanțarea ar fi la nivelul anului 2019, iar taxele și impozitele sunt la nivelul anului 2024.
Medicii de familie spun chiar că există riscul închiderii unor cabinet în județ dacă se menține această scădere drastică a finanțării și sunt deciși ca de la 1 februarie să nu mai încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, sau vor semna contracte doar pe o perioadă scurtă, limitând însă numărul de consultații, ceea ce va însemna că cel puțin o parte dintre pacienți nu vor mai putea beneficia de consultații și trimiteri gratuite pentru investigații și nici rețete compensate.
Colegiul Județean al Medicilor Buzău transmite că se solidarizează cu medicii de familie și medicii din ambulatoriul de specialitate și îi susține, după ce au luat act cu surprindere de valorile punctelor de capitație și servicii pentru anul 2024, în funcție de care se stabilește suma pentru plata serviciilor medicale contractate, furnizate, raportate și validate în medicina primară, precum și de valorea punctului în funcție de care se decontează de către CJAS serviciile medicale acordate în ambulatoriul de specialitate, constatând valori diminuate arbitrar de catre CNAS, fără consultarea reprezentanților cabinetelor medicale beneficiare ale acestor plăți.
„Pentru medicina primară, valorile sunt de 6,2 lei pentru un punct per serviciu și 7,7 lei pentru un punct la stabilirea plății per capita, iar pentru ambulatoriul de specialitate, valoarea valoarea punctului pentru un serviciu medical este de numai 3,3 lei. Această scădere a valorii punctului, în cazul furnizării de servicii medicale în medicina primară, corelată cu nivelul inflației și obligațiile de plată a personalului angajat, dotarea cu medicamente și matariale sanitare a aparatului de urgență de la nivelul cabinetului, precum și datoriile către bugetul consolidat al statului conduce inevitabil spre diminuarea venitului medicului raportat la venitul anului 2023 cu aproximativ 50%”, a explicat pentru Sănătatea Buzoiană, președintele Colegiului Medicilor Buzău, dr. Dragoș Porumb.
Medicii din ambulatoriul de specialitate au lansat și o petiție, semnată deja de peste 11.200 de medici, prin care cer CNAS și Guvernului „să renunțe la falimentarea Ambulatoriului de specialitate din România, anulând decizia prin care s-a stabilit valoarea punvtului pe țară la 3,3 lei pentru consultațiile de specialitate”, să nu-i mai umilească și să fie plătiți corect pentru munca prestată.
„Va fi afectata activitatea în cabinetele medicale din toate specialitățile: oftalmologie, obstretică-ginecologie, psihiatrie, ORL, cardiologie, diabet și nutritie, boli interne, dermatologie, etc. pentru că noi nu avem salarii, așa cum au medicii din spitale, noi primim doar contravaloarea consultațiilor efectuate. Plățile făcute de Casele Județene de Asigurări de Sănătate, sau CASMB pentru serviciile medicale pe care noi le prestăm, se constituie în Venitul Cabinetului, din care trebuie să plătim asistenta medicală, alte categorii de angajați, chiria și întreținerea spațiului de cabinet și în plus să ne achiziționăm aparatură și echipamente medicale care costă zeci sau sute de mii de euro, cu tva 19%”, susțin medicii din ambulatoriu, subliniind că la fel de afectați sunt și medicii de familie, deși 80% din populație se tratează în cabinetele medicilor de familie și a medicilor specialiști din ambulatoriu.
Președintele CJM Buzău atrage atenția că diminuarea drastică și inexplicabilă a veniturilor medicilor de familie precum și a medicilor specialiști care își desfășoară activitatea în ambulatoriul de specialitate „conduce, inevitabil, la reducerea numărului de medici care contractează servicii medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, cu implicații negative incalculabile asupra sănătății populației Romaniei”, menționează dr. Dragoș Porumb.
Aceasta fiind situația, Colegiul Județean al Medicilor Buzău, împreună cu medicii de familie și medicii din ambulatoriul de specialitate solicită „instituirea imediată a consultărilor între CNAS și organizațiile medicilor, inclusiv a organizațiilor patronale ale medicilor de familie și ale specialiștilor din ambulatoriul de specialitate, astfel încât o decizie, pe care o credem pripită și în orice caz neproductivă, să nu producă deteriorarea stării de sănătate a populației la un nivel ireparabil”, se menționează într-un comunicat al organizației profesionale.