Compromis între CNAS și medicii de familie și din ambulatoriu: contractele rămân neschimbate până la 30 iunie

18 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

În urma primei runde de negocieri între organizațiile profesionale și patronale ale medicilor și CNAS s-a stabilit că se mențin valorile punctelor pentru medicina primară și ambulatoriu până la 30 iunie, iar medicii de familie și din ambulatoriile de specialitate își vor prelungi contractele prin acte adiționale.

 

Valeria Herdea, presedinte CNAS

Conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a negociat joi, timp de câteva ore, cu reprezentanții medicilor de familie și din ambulatoriile de specialitate, modificările Contractului-cadru și a Normelor metodologice de aplicare a acestuia care au scos medicii în stradă și i-au determinat să amenințe că de la 1 februarie nu vor mai consultata decât contracost și nu vor mai elibera rețete și trimiteri, dacă se mențin noile prevederi pe 2024.

După mai multe ore de consultări și negocieri s-a ajuns la un acord prin care „părțile au convenit ca pentru semestrul I al anului 2024 să se mențină atât valorile punctelor per capita și pe serviciu din asistența medicală primară și ambulatorie de specialitate, cât și suma lunară orientativă pentru medicii stomatologi, care au fost valabile în semestrul al II-lea al anului 2023”, transmite CNAS.

„Avem dovada că dialogul poate rezolva chiar și cele mai complicate situații. E important să continuăm acest parteneriat pentru ca asigurații să nu aibă de suferit”, a declarat Valeria Herdea, președintele CNAS.

 

Reprezentanții Colegiului Medicilor din România (CMR) au explicat, într-o conferință de presă organizată imediat după negocieri, că valorile punctelor pentru medicina primară și ambulatoriu rămân aceleași ca în 2023, însă doar pentru primele 6 luni ale acestui an, iar până la 30 iunie, autoritățile trebuie să găsească soluții pentru a menține nivelul actual al tarifelor decontate, până la sfârșitul anului.

„În primul rând am reușit să menținem bugetul alocat în 2023, adică menținem valoarea punctelor negociate la Contractul-cadru din iulie 2023, nu scade valoarea punctului pentru ambulatoriu și medicina de familie, cum s-a dorit inițial. Dar… valabilitatea este numai până la 30 iunie 2024. Iar pentru spitale, s-a renunţat la cele trei ore pentru un pacient în spitalizarea de zi şi am revenit la contractul-cadru din 2023, care prevede două ore, ceea ce permite medicului să vadă mai mulţi pacienţi”, a precizat prof. dr. Daniel Coriu, președintele CMR.

Și Colegiul Medicilor Stomatologi din România a transmis că a reușit să obțină, în urma negocierilor cu CNAS, eliminarea scăderii cu aproximativ 50% a bugetului alocat pentru decontarea serviciilor stomatologice, astfel că în perioada ianuarie-iunie 2024 „bugetul alocat pentru decontarea serviciilor stomatologice se va menține la același nivel cu plafonul existent în 2023”.

 

Președintele CMR a menționat că, tot în legătură cu medicina de familie, s-a reușit „eliminarea penalităților la medicii care au liste mai mari de 2.200 de pacienți. De asemenea, s-a clarificat ce înseamnă decontarea unei singure consultații pe zi și, foarte important, CNAS a renunțat la punctul 19, care a creat foarte multe emoții negative în rndul colegilor noștri, care se referă la validarea serviciului de către membrii de familie ai pacientului”, a punctat prof. univ. dr. Daniel Coriu, care și-a exprimat convingerea că deși discuțiile au avut loc online și nu s-a semnat un document, acordul se va concretiza, considerând că „avem garanția unui partener serios”.

Medicii spun însă că pentru a renunța la prooteste și a semna contractul cu CNAS până la 30 iunie trebuie ca acordul convenit să fie transpus într-un act normativ, iar Hotărârea de Guvern cu tarifele decontate cabinetelor medicale să fie publicată în Monitorul Oficial, înainte de 1 februarie. În plus, medicii spun că nu vor accepta nici după 1 iulie ca veniturile să le fie diminuate, așa că vor continua negocierile.

 

Nu la fel de optimiști s-au arătat însă toți participanții la negocieri. Președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator (APMA), dr. Cosmin Alexandrescu, a afirmat că această situație reprezintă „doar un conflict înghețat sau amânat până la 1 iulie, după care nu știm ce va fi”, dar le-a mulțumit guvernanților că „au reușit, într-un timp atât de scurt, să-i unească pe medici. De data aceasta, toate categoriile corpului medical am fost umăr la umăr”, a afirmat președintele APMA, subliniind că în toate demersurile care au avut loc, un rol esențial l-a avut Colegiul Medicilor din România, atât la nivelul consultărilor cât și al negocierilor.

Dr. Alexandrescu a menționat că medicii din ambulatoriu au cerut creșterea punctului per serviciu, pentru că ambulatoriu „este o componentă extrem de importantă. Să nu uităm că în specialitățile medicale se lucrează cu multă aparatură. Un ecograf costă 30.000 de euro, un endoscop cu toată linia costă 100.000 de euro, iar acești bani nu-i are niciun medic în buzunar, așa că pentru a-și putea achiziționa aparatura trebuie să facă credt la bancă. Iar ca să poți face un credit trebuie să ai o anumită predictibilitate a veniturilor”, a afirmat preedintele APMA, atrăgând atenția că dacă situația de la începutul acestui an se va repeta, „nu va mai exista sistem de asigurări de sănătate în România”, ci „vor mai exista doar spitale, dar în aceste condiții nu știm cât vor rezista”.

 

Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și secretar general CMR, a ținut să precizeze că în ciuda disconfortului creat de modificarea Contractului cadru și a normelor de aplicare, cel mai bun lucru pe care l-a observat în ultimele zile a fost acela că atât medicii cât și pacienții au demonstrat că „atunci când apar anumite amenințări din afară, suntem capabili să reacționăm într-un mod cât se poate de unitar, astfel încât anumite greșeli care ne pot afecta, să poată fi corectate”, iar „mesajul nostru, al medicilor din românia, să fie unul cât se poate de categoric”, pentru că trebuie înțeles că medicii, pentru a putea oferi servicii medicale de calitate, trebuie să facă investiții majore, atât în aparatură, cât și în personalul cu care lucrează. „Trebuie să spunem că acei bani care se acordă per capita sunt absolut necesari pentru asigurarea funcționării cabinetului. Și să nu uităm că sunt medici care profesează în acele zone «deșertificate», rurale, unde au mai mulți pacienți pe liste tocmai pentru că acoperă activitatea care ar trebui asigurată de 2-3 medici, iar depunctarea lor nu ar fi dus decât la plecarea din acele zone”, a punctat medicul, adăugând că acordul încheiat joi cu CNAS nu înseamnă neapărat sfârșitul protestelor organizate de medici în mai multe orașe de țară, care nu sunt organizate de către Colegiul Medicilor.

 

Reprezentanții spitalelor au subliniat însă că și unitățile sanitare cu paturi s-au trezit, la 1 ianuarie, cu bugetele diminuate, scăderile de volume și de contracte fiind de 20-30 chiar și 50%, lucru despre care s-a vorbit mai puțin. Pentru a se corecta aceste anomalii și a se ajunge la un echilibru între venituri și cheltuieli, atât în ceea ce privește internările de zi cât și pentru internările continue, dr. Laszlo Lorenzovici a lansat această temă de discuții în cadrul consultărilor de astăzi ale organizațiilor profesionale și patronale ale medicilor cu CNAS și speră că va fi discutată, analizată, negociată și rezolvată în perioada următoare, admițând inclusiv necesitatea reorganizării spitalelor.

La consultările și negocierile de joi, care s-au desfășurat on-line, au participat reprezentanți ai organizaţiilor patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din asistența medicală primară, cea ambulatorie de specialitate, din medicina dentară și din asistența medicală spitalicească, precum și ai Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Stomatologi din România și Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

 

Potrivit CNAS, valoarea punctului per capita va rămâne 12 lei, valoarea punctului pe serviciu medical în asistența medicală primară este 8 lei, cea a punctului pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate va fi în continuare 4,5 lei, iar suma lunară orientativă pentru medicii stomatologi rămâne 6000 lei.

De asemenea, au fost eliminate penalitățile care s-ar fi impus medicilor de familie cu liste de peste 2.200 de pacienți, a fost retrasă propunerea potrivit căreia validarea serviciului trebuie realizată de către membrii familiei (rude de grad I sau II) și se va menține definițiea spitalizării de zi – minimum 2 ore/ pacient (și nu 3 ore, cum era propus) și maximum 12 ore, astfel că medicul poate să vadă mai mulți pacienți pe un pat de spitalizare de zi și s-a clarificat ce înseamnă decontarea unei singure consultații pe zi, precizează instituția, într-un comunicat.

În următoarele luni vor fi organizate și controale, pentru a lămuri și dacă s-au raportat sau nu, în vederea decontării, servicii inexistente oferite pacienților.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*