Pfizer a dat România în judecată la Bruxelles, pentru că a refuzat să cumpere 28 de milioane de doze de vaccin anti-COVID

18 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

Autorităţile de la Bucureşti au fost notificate de compania Pfizer cu privire deschiderea unui litigiu pentru recuperarea unor sume de bani, având în vedere nefinalizarea achiziţiei de către partea română a 28 de milioane de doze vaccin anti-Covid19.

 

Pfizer şi BioNTech au înregistrat, la Bruxelles, o acțiune în instanță împotriva României, prin care cere ca țara noastră să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvern, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021, în discuție fiind peste 28 de milioane de doze de vaccin, în valoare de 500 milioane de euro, pe care statul român nu le-a mai achiziționat.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a confirmat că autoritățile de la București au fost notificate referitor la această acțiune a Pfizer și spune că „România va fi, evident, reprezentată la acest proces”, care are primul termen în februarie.

Constantin a explicat că „este vorba despre faptul că România a estimat un necesar pandemic pentru doze de vaccin, însă amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de către Ministerul Sănătăţii şi, în consecinţă, nici nu s-a putut face vreo plată, pentru că nu există acele doze încasate de către statul român”, menționând că într-o situație similară se află și Ungaria și Polonia, acționate în instanță de aceeași companie farmaceutică.

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat ulterior, că a primit notificarea Pfizer de acționare a României în instanță și România va fi reprezentată la Bruxelles, la finalul lunii februarie, la primul termen de judecată.

Este o situaţie care nu este neaşteptată, având în vedere că Pfizer a făcut acelaşi lucru şi cu alte două state membre ale Uniunii Europene, respectiv Polonia şi Ungaria. Nu puteam să mai comandăm restul de 28 de milioane de doze de vaccin care mai rămăseseră de livrat în cadrul acestui contract, în condiţiile în care în România interesul pentru vaccinare practic nu mai există. Cei de la Pfizer, am încercat să discutăm cu ei, am avut nenumărate întâlniri online atât cu ei, cât şi cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, dar n-am ajuns la un acord și am primit prin poştă notificarea acestei chemări în faţa instanţei la Bruxelles”, a afirmat ministrul Alexandru Rafila, care spune că România va încercă să se coordoneze cu Polonia, din punct de vedere al argumentelor, faţă de acest contract.

 

În decembrie 2023, procurorii DNA au anunțat că fostul premier Florin Cîţu și foştii miniştri ai Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă sunt cercetați penal pentru că au cumpărat, în repetate rânduri mai multe doze de vaccin decât avea nevoie țara noastră, deși aveau posibilitatea să refuze livrările suplimentare, cauzând astfel, statului român, un prejudiciu de peste 1 miliard de euro.

La nivelul Uniunii Europene, în momentul în care s-au semnat aceste contracte exista un contract cadru şi, periodic, Comisia Europeană oferea fiecărui stat membru o cotă-parte din tranşele de producţie. În termen de 5 zile trebuia să spui «DA, vreau să iau acea tranşă» sau «NU vreau să iau acea tranşă». Cred că unde a fost un pic de grabă sau poate mai multă grabă – nu ştiu, nu vreau să fac niciun fel de comentariu, situaţia atunci era poate diferită – a fost când s-au cumpărat pentru 2 ani în avans aproape 39 de milioane de doze de vaccin. Acea cantitate era enormă, asigura producţia pentru Pfizer, dar cantitatea în mod evident nu putea fi absorbită”, a explicat Alexandru Rafila.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*