Construcția Centrului de Mari Arși de la Târgu Mureș, în linie dreaptă

9 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății anunță că, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale, a finalizat licitația pentru construcția Centrului de Arși Gravi de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

 

Proiect Centru Arsi Tg Mures

Centrul de Mari Arși al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Târgu Mureș a ajuns în faza de debut a lucrărilor de construcție. Ministerul Sănătății (MS) a anunțat, astăzi, că prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale a finalizat licitația pentru realizarea noii unități medicale. Licitația a fost câștigată de asocierea de firme YDA Inșaat Sanayi ve Ticaret AS din Turcia (lider) și Synergy Construct SRL București (partener).

Noul centru va fi construit în proximitatea SCJU Tg. Mureș, cu care va fi conectat printr-o pasarelă funcțională și va avea 7 nivele ( subsol, parter și 4 etaje, plus etaj tehnic), dispuse pe o suprafață construită de 24.577 metri pătrați și va include: 5 paturi pentru pacienți critici mari arși, 10 paturi pentru terapie intermediară și pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă, secție ATI cu 57 de paturi, Bloc operator cu 25 de săli de operație distribuite pe două etaje, spații conexe – Sterilizare, Unitate de transfuzii sanguine, morgă, centru de formare, spații tehnice, spații administrative și logistice și relocare Heliport.

 

Proiect Centru Arsi Tg. Mures

Investiția se ridică la 322 de milioane de lei și va fi asigurată de Ministerul Sănătății, prin Banca Mondială. Proiectul are ca scop oferirea unui cadru modern și specializat pentru tratarea pacienților cu arsuri grave.

​Trei centre pentru mari arși – unul la Timișoara (centru pentru adulți), unul la Târgu Mureș (centru pentru adulți) și unul la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din București (centru pentru copii) ar urma să fie gata în anul 2025, declara ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pe 30 octombrie, la împlinirea a 8 ani de la incendiul din clubul Colectiv. Construcția și finalizarea centrelor pentru mari arși reprezintă o componentă importantă a proiectelor de investiții și de dezvoltare a sistemul sanitar din România, pe care le derulează Ministerul Sănătății în parteneriat cu autoritățile locale din întreaga țară. Responsabilitatea, profesionalismul și buna credință sunt principiile după care funcționează echipa actuală a Ministerului Sănătății, a afirmat ministrul.

 

Centru Mari Arsi Tg Mures -proiect

Lucrările de construcție la Centrul de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara au început în luna iunie a acestui an, dar se află încă în stadiul de fundație. Investiția va fi de 60 de milioane euro, iar noul centru va avea 12 paturi pentru pacienții critici cu arsuri severe și încă 6 paturi pentru recuperarea acestora, așa cum a precizat ministrul Rafila, în timpul unei vizite pe șantier.

La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” București, unde se va construi cel mai mare Centru de Mari Arși din țară și va fi dedicat copiilor, lucrările au început recent, cu demolarea construcțiilor în locul cărora se va construi noul centru. Valoare investiției se ridică la 77 milioane euro, iar noua unitate medicală va dispune de 15 paturi pentru pacienții arși critici (terapie intensivă), 10 paturi pentru pacienții intermediari și pacienții post-critici și 10 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă, toate pentru pediatrie.

Lucrările de construcție a centrului de la SCJU Târgu Mureș ar urma să înceapă înainte de finalul acestui an.

Potrivit ministrului Rafila „în total, România va avea suplimentar 26 de paturi de terapie intensivă destinate pacienților cu arsuri severe și 26 de paturi de terapie intensivă intermediară pentru pacienții arși”. Deocamdată, la nivel național sunt funcționale 34 de paturi de terapie intensivă destinate tratării pacienților cu arsuri severe.

 


Adaugati un comentariu


 

*