Protest CNAS: Se sistează plățile către furnizorii de servicii medicale

9 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

„Începând cu data de 12 noiembrie 2023, angajații CNAS, membri ai Federației Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, afiliată Blocului Național Sindical, aflați în protest generalizat la nivel național pe perioadă nedeterminată, vor sista plățile către spitale și furnizorii de servicii”, a anunțat BNS.

 

După șase zile de protest în care au asigurat doar urgențele, angajații Caselor Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) s-au deplasat, astăzi, la București, pentru a protesta alături de colegii lor din Casa Națională de Sănătate (CNAS). Începând cu ora 10:00, protestatarii au pichetat sediul CNAS, dar și sediile caselor teritoriale, nemulțumiți de salarii și de condițiile de muncă. „Vrem salarii şi dreptate Caselor de Sănătate!”, „Nu plecăm, nu cedăm!”, „Vrem salarii decente!”, „Mereu sacrificaţi, niciodată respectaţi!”, au scandat protestatarii.

Prezent la protestul de la sediul CNAS, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Național Sindical (BNS), la care este afiliată Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate (FSCAS), a avertizat că dacă nu se găsesc „soluții imediate”, vor fi întârzieri foarte mari la plata serviciilor entităţilor contractante cu Casa de Asigurări. „Vor fi întârzieri foarte mari în plata serviciilor entităţilor contractante cu Casa. Discutăm de spitale publice, private, discutăm de lanţuri de farmacii, discutăm de firme care vor să-şi recupereze banii de concediile medicale pe care le-au plătit. Deci, întregul sistem va fi afectat”, a precizat liderul BNS.

 

În plus, Dumitru Costin a avertizat Guvernul și Parlamentul că funcționarii caselor de sănătate nu vor renunța la protest decât atunci când li se vor soluționa revendicările. O să rămânem aici. Oamenii continuă protestul în toată ţara până când se găseşte o soluţie”, a punctat liderul BNS, care a anunțat că „începând cu data de 12 noiembrie 2023, angajații CNAS, membri ai Federației Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, afiliată Blocului Național Sindical, aflați în protest generalizat la nivel național pe perioadă nedeterminată, vor sista plățile către spitale și furnizorii de servicii”, avertizând că riscul ca întregul sistem public de sănătate să se blocheze devine iminent.

În câteva zile, oamenii din spitale, angajaţii din toate spitalele din România, se vor duce la bancomate şi vor vedea că nu le-au fost alimentate cardurile pentru că oamenii ăştia nu mai fac nicio plată până când problema lor nu este rezolvată. Pentru că oamenii ăștia nu mai fac nicio plată până când problema lor nu este rezolvată”, a atenționat Costin.

 

Liderul BNS a subliniat că angajații caselor de sănătate „au nişte salarii din 2018, nu a mai crescut cu un leu leafa, muncesc de le sar ochii din cap. 2.500 de angajaţi fac munca pentru 4.000 şi nimeni nu vrea să rezolve această problemă, care nu înseamnă un efort care să dea România peste cap, în niciun caz. Banii sunt în bugetul Casei, nu au nevoie de suplimente”, susține Costin.

De altfel, și în comunicatul remis presei, la începul protestelor, s-a subliniat că „nu am cerut rectificări bugetare! Resursele financiare necesare salariilor noastre sunt insignifiante şi se regăsesc deja în bugetul CNAS datorită economiilor făcute la fondul de salarii pe parcursul acestui an. Atragem încă o dată atenţia că, în ultimii 4 ani, prin plecări voluntare, această instituţie a pierdut peste 25% din totalul salariaţilor din motive de politică salarială. Avem nevoie de o soluţie juridică pentru a putea plăti salarii corecte lucrătorilor din CNAS, CASMB, CAS judeţene şi OPSNAJ”.

 

La CJAS Buzău, spre exemplu, unde angajații au protestat, astăzi, în fața instituției, sunt doar puțin peste 50 de salariați, cu tot cu directorul general. Aceștia asigură activitatea în relație cu toți asigurații din județ și cu peste 4.000 de furnizori de servicii medicale. „Nu vrem decât să ni se recunoască munca și să fim plătiți corespunzător. Salariile noastre nu s-au mai majorat din 2018, dar volumul de muncă a crescut constatnt, iar costul vieții aproape s-a triplat. Funcționarii publici cu aceeași calificare, din alte instituții (cum ar fi APIA sau Agenția fitosanitară), au salarii duble față noi, care avem responsabilitatea funcționării sistemului public de sănătate. Deși în perioada pandemiei nu am pus lacătul pe ușă, ca alte instituții, ba chiar am muncit suplimentar, tot noi suntem cei ignorați! Salariile noastre sunt mai mici decât cele ale unei asistente medicale din spital… Am ajuns să nu ne mai putem susține familiile, să nu ne mai putem plăti ratele la bănci, așa că nu e de mirare că unii dintre colegi au plecat în alte instituții, unde le este recunoscută munca prestată”, susțin protestatarii.

 

Liderul BNS susține că a semnalat problema salarizării angajaților Casei Naționale de Asigurări Sănătate (CNAS), Caselor Județene de Sănătate și a municipiului București, precum și ai Casei de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (OPSNAJ), premierului Marcel Ciolacu, încă de săptămâna trecută, dar a vorbit și „cu Simonis, cu președintele Ciucă, cu toți, toată lumea știe, întrebați-i pe ei. Eu vă garantez acest lucru, i-am informat din timp și nu am vrut să se ajungă la această situație. Este vina lor că nu găsesc o soluție rapidă la această problemă. Nu te poți ascunde la nesfârșit”, a spus Costin. El susține că de șase zile n-a primt „nicio solicitare de întâlnire, să ni se spună: «Veniţi să discutăm, asta e soluţia pe care v-o propunem». Şase zile, plus încă două nelucrătoare în weekend, deci de 8 zile calendaristice în care nimeni din zona guvernamentală nu dă niciun semn de viaţă”.

 

Sindicaliştii susţin că decizia de a protesta pe o perioadă nedeterminată survine ca urmare a faptului că, după luni de zile de dialog şi de aşteptare, au constatat că pentru cei mici ca număr, în ciuda răspunderilor sociale majore pe care aceştia le au, nu se găsesc soluţii, însă sunt găsite „soluţii satisfăcătoare şi imediate” pentru cei mari, de ordinul zecilor de mii de salariaţi.

Oamenii pe care îi vedeţi aici, şi poate pe unii dintre ei îi blamaţi, cu toate că sunt plătiţi prost pentru munca complexă şi responsabilităţile pe care le au, au avut grijă să nu aibă de suferit nicio gravidă, să nu aibă de suferit niciun bolnav de cancer, să nu aibă de suferit niciun bolnav care are nevoie de oxigen. Tot ce a însemnat urgenţe au procesat şi le-au rezolvat pentru că nu vor să-şi bată joc de oameni dar, în momentul în care ajungi în această situaţie disperată, ce-ţi rămâne altceva de făcut? Am încercat să găsim o soluţie civilizată, fără scandal, fără conflicte sociale, fără consecinţe în plan social pentru alţii”, a atras atenția liderul BNS.

 

Dumitru Costin a explicat că proiectul de lege prin care ar urma să se majoreze salariile angajaţilor Caselor de Asigurări de Sănătate se află la Camera Deputaţilor (decizioală), dar deși nu este nevoie decât „de un minut, un singur minut” pentru vot, actul normativ este ținut „la sertar”.

A trecut prin toate comisiile, a luat toate avizele, are nevoie doar să fie pus pe ordinea de zi şi votat”, susține liderul BNS, care amintește că actul normativ „a fost de două ori pe ordinea de zi, o dată în ultima săptămână a sesiunii parlamentare de primăvară, când era pe locul 1 pe agendă şi a fost dat jos şi a mai fost pus o dată în luna septembrie şi din nou a fost dat jos, fără nicio explicaţie”.

Liderul sindical spune că proiectul de lege prevede majorări salariale pentru toţi angajaţii Casei de Asigurări de Sănătate, însă acestea „sunt diferenţiate, în sensul în care unii pot avea creşteri salariale de 20%, alţii pot avea creşteri salariale de 30%. Este un mecanism care trebuie raportat la politica de salarizare de la nivelul Secretariatului General al Guvernului. Există creşteri diferenţiate per individ. Nu este o chestie generală pentru toată lumea”, a explicat Dumitru Costin.

 

Protestele angajaţilor din CNAS, CASMB, OPSNAJ şi CAS au demarat în data de 2 noiembrie şi sunt susţinute de Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, afiliată la Blocul Naţional Sindical (BNS). „Protestele angajaţilor din cadrul CNAS/ CAS judeţene se desfăşoară în toate judeţele ţării. Protestul a început de joi, 2 noiembrie şi continuă pe perioadă nedeterminată. La acest moment, în toate judeţele ţării, angajaţii protestează fie în birouri prin întreruperea lucrului, fie în faţa instituţiilor”, au transmis, miercuri, reprezentanţii Blocului Naţional Sindical.

BNS, FSCAS şi conducerea CNAS au încercat rezolvarea problemelor de salarizare din această instituţie, promovând un proiect de lege pentru a genera suportul legislativ necesar corecţiilor salariale, în condiţiile în care salariaţii din aceste instituţii nu au beneficiat de niciun fel de creştere salarială din 2018 până în prezent. Aceasta, în ciuda faptului că, în perioada pandemiei de COVID-19, instituţia a funcţionat la capacitate maximă cu toţi salariaţii săi, pentru a putea să asigure finanţările necesare tuturor furnizorilor de servicii de sănătate implicaţi, se arată în comunicatul BNS.

 

Protestatarii au atras atenția că odată cu asumarea răspunderii Guvernului pe Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, peste 100 de salariaţi din CNAS, CASMB, OPSNAJ şi CAS judeţene au migrat către alţi ordonatori de credite din sistemul public.

Acest fenomen aduce grave atingeri funcţionării CNAS, CASMB, OPSNAJ şi CAS judeţene privind relaţia cu cei peste 40.000 de furnizori de servicii de sănătate punând în pericol: decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii (ex: spitale, farmacii); asigurarea cu medicamente şi materiale sanitare din Programele Naţionale de Sănătate pentru pacienţii cu boli cronice; creşterea exponenţială a perioadelor de procesare şi decontare a concediilor medicale; scăderea capacităţii de interacţiune cu populaţia beneficiară de servicii publice de sănătate”, afirmă reprezentanţii organizaţiei sindicale.

Începând cu data de 2 noiembrie, activitatea cu publicul a Caselor de Asigurări de Sănătate a fost perturbată, inclusiv procesarea documentelor venite de la furnizorii de servicii, de la companii (concedii medicale) şi din programele naţionale de sănătate, asigurându-se doar urgențele (serviciile pentru duplicarea cardurilor de sănătate, aprobări pentru aparate de oxigen, stome sau servicii necesare gravidelor ori persoanelor cu dizabilități), pe perioada protestului, între orele 08.00-09.00 și 16.00-17.00.

 


Categorii: Actual, Anunturi

Adaugati un comentariu


 

*