Angajații CJAS Buzău au protestat, timp de două ore, în fața istituției

10 iulie 2023 | 0 comentarii |

Odată cu ei, angajații Caselor Județene de asigurări din toată țara au protestat prin întreruperea lucrului, timp de două ore, nemulțumiți de salarii și de condițiile de muncă. 

 

După medicii din spitale și medicii stomatologi, angajații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și ai caselor teritoriale au întrerupt, astăzi, timp de două ore, activitatea cu publicul. Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, afiliată la Blocul Național Sindical (BNS) a informat că luni, 10 iulie, în intervalul orar 10.00-12.00, toți angajații Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și ai Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS) județene, a municipiului București și Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Singuranței Naționale și a Autorității Judecătorești (OPSNAJ) vor protesta prin întreruperea lucrului timp de două ore.

„Principalul motiv al protestului este reprezentat de salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea și complexitatea activității prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat și reducerea drastică a numărului total de angajați, la nivel național, în ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane, se arată într-un comunicat al Federației Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, afiliată la BNS, care solicită Guvernului măsuri „imediate pentru rezolvarea problemelor semnalate”.

 

Simona Anghel

Toți funcționarii CJAS Buzău prezenți astăzi la lucru, aproximativ 35, au întrerupt lucrul și ieșit în curtea instituției, chiar dacă au fost nevoiți să suporte privirile criticile ale asiguraților care aveau probleme de rezolvat și care nu înțelegeau de ce trebuie să aștepte și care este rostul acestui protest.

Jr. Simona Anghel, în calitate de reprezentant al funcționarilor publici din cadrul CJAS Buzău, aleasă în cadrul Federației Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, spune acțiunea este o formă de protest a angajaților caselor de asigurări de sănătate din toată țara, care au „salarii foarte, foarte mici, care nu au mai fost actualizate de 7 ani, în raport cu responsabilitățile foarte, foarte mari pe care le avem. În plus, vreau să subliniez că în ciuda faptului că suntem puțini față de volumul mare de muncă pe care trebuie să-l asigurăm, noi susținem, practic, activitatea CNAS și sistemul de sănătate pentru a funcționa la nivel județean”.

Sindicaliștii spun că își doresc „să găsim soluţii viabile şi să reîntregim sistemul de asigurări de sănătate cu specialişti corect plătiţi, astfel încât să putem continua să oferim servicii de calitate populaţiei şi să asigurăm condiţii decente de trai şi de muncă angajaţilor din sistem”.

 

Simona Anghel a exemplificat volumul mare de activitate subliniind cănoi contractăm, validăm, verificăm și decontăm serviciile realizate de toți furnzorii din sistemul de sănătate, respectiv, a spitalelor, a medicilor, farmaciștilor a tuturor unităților medicale publice și private aflate în contract cu Casa, dintre care unele au filiale în toată țara, cum ar fi Clinica Sante, iar dacă noi nu ne facem treaba, oamenii nu și-ar putea primi salariile. În plus, tot noi asigurăm verificarea, validarea și decontarea concediilor medicale și asigurăm și alte activități fără de care sistemul de sănătate, practic, s-ar bloca. Acesta este și unul dintre motivele pentru care nimeni nu vine la noi să se angajeze. Să nu uităm că, în timpul pandemiei, în timp ce toată lumea aplauda eroii din spitale, noi nu am închis o oră această instituție, am fost oamenii din spatele eroilor pe care-i vedea toată lumea și care, pe bună dreptate meritau aplaudați, dar noi am fost uitați”, a mai spus lidera protestatarilor, subliniind că în cazul în care revendicările lor nu-și vor găsi soluționare, protestele vor continua, conform prevederilor legale.

 

Programul Naţional de Sănătate asigură tratamentul a 2 milioane de persoane grav bolnave, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la 54 miliarde lei, cel mai mare din ţară din sistemul public

În câteva exemple, subliniem volumul impresionant de activitate desfășurat anual în sistemul CNAS/CAS. Astfel, în vederea decontării, se verifică aproximativ 8.500.000 de certificate medicale, 54.000.000 de rețete și 5.700.000 de bilete de trimitere către laboratoare. De asemenea, se decontează 113.000.000 de servicii de medicină primară, 37.000.000 de consultații în ambulatorii clinice și 8.000.000 de servicii medicale spitalicești. Programul Național de Sănătate asigură tratamentul pentru 2.000.000 de bolnavi gravi, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la suma de 54 miliarde de lei, cel mai mare din țară din sistemul public”, își motivează sindicaliștii, protestul. Potrivit acestora, în aceste condiţii, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus de la 4.028 la doar 2.815, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea şi responsabilitatea activităţii.

 

Având în vedere această situație critică, reprezentanții sindicali solicită „cu fermitate soluționarea problemelor expuse la nivelul CNAS și a Caselor Județene și atrag atenția că întârzierea rezolvării problemelor și întreruperea activității prin declanșarea conflictului de muncă va avea consecințe grave, precum:

• Nedecontarea prestaţiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale (spitale, laboratoare, etc.);

• Va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat, al voucherelor de vacanţă, etc.;

• Va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienţii cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naţionale de sănătate, pentru care medicaţia este vitală;

• Serviciile furnizate de angajaţii CAS, cum ar fi eliberarea formularelor, cardurilor naţionale/europene, procesarea cererilor pentru dispozitive medicale şi eliberarea adeverinţelor, nu vor putea fi prestate;

• Cererile de recuperare a sumelor reprezentând concedii medicale depuse de angajatori nu vor fi plătite.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*