Cele două documente care le restrângeau drepturile medicilor stomatologi, anulate de Ministerul Sănătății

7 iulie 2023 | 0 comentarii |

Ministrul Alexandru Rafila a anunțat, după întâlnirea cu reprezentanții colegiului profesional și patronatul medicilor stomatologi, că cele două documente care le restrângeau drepturile medicilor vor fi anulate și se va reveni la situația anterioară.

 

Câteva sute de medici stomatologi din toată țara au protestat, astăzi, împotriva conducerii Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR), pe care o acuză că a adoptat două decizii care le restrâng drepturile la profesie și afectează mai mult de jumătate dintre cei 27.000 de medici stomatologi din țară, din aproximativ 15.000 de cabinete medicale, dar și pacienții cărora li se limitează accesul la servicii stomatologice.

Protestatarii au cerut revocarea celor două decizii şi demisia Biroului Executiv Naţional al CMSR, limitarea numărului de mandate în conducerea organizației profesionale şi publicarea stenogramelor şedinţelor în care s-a discutat despre adoptarea respectivelor decizii.

Ministerul Sănătății a convocat conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din România și pe cea a Patronatului Medicilor Stonatologi din România (PMSR), pentru a fi luate „măsurile legale pentru ca în viitor să se evite situațiile similare celei care a dus la decizia CMSR, fără avizul Ministerului Sănătății și a afectat negativ modul de exercitare a profesiunii de medic stomatolog” și promite că se va asigura că „alegerile pentru conducerea CMSR care urmează să aibă loc în acesta toamnă” vor fi transparente, a transmis Ministerul Sănătății.

 

Semnale de alarmă în  toată țara

 

Situația creată în urma publicării celor două decizii ale CMSR în Monitorul Oficial, pe 21 iunie, a fost semnalată încă de săptămâna trecută de medicii afectați, iar astăzi, odată cu protestele din București, au manifestat și medicii stomatologi și asociațiile studențești ale Facultăților de profil din alte orașe universitare.

Pe 26 iunie, Patronatul Medicilor Stomatologi a depus, la Ministerul Sănătăţii şi la Colegiul Medicilor Stomatologi din România, notificări cerând „revocarea de urgenţă” a celor două decizii publicate în Monitorul Oficial, despre care afirmă că afectează medicii stomatologi şi pacienţii acestora.

Patronatul a lansat şi o petiţie online, intitulată ÎMPREUNĂ PENTRU PACIENŢII NOŞTRI, prin care solicita retragerea „de îndată” a celor două decizii, dar şi dezbaterea publică a acestor reglementări în cadrul întregului corp profesional al stomatologilor din România. Medicii spun că, prin deciziile publicate deja în Monitorul Oficial, pacienții ar trebui să plătească pentru o singură problemă doi, trei sau patru medici, iar costurile procedurilor stomatologice, și așa mari, s-ar tripla. Favorizate sunt centrele stomatologice mari, care ar urma să fie sprijinite foarte consistent de statul român, iar dacă deciziile CMSR nu vor fi abrogate, sănătatea orală a oamenilor cu venituri reduse va fi „distrusă”. „Ce ai putut să faci în ultimii 20 de ani ca medic stomatolog, peste noapte constați că nu ai mai putea face; doar dacă ai vreo 4 rezidențiate. Asta ne-a bulversat pe toți și de aceea am luat atitudine”, a subliniat dr. Cristian Vlad, președintele PMSR.

 

Proteste fără precedent

 

Dr Adrian Bistriceanu

Pe 28 iunie, medicii stomatologi Mihaela Cuțui – Timișoara, Fazakas Szabolcs – Covasna, Denisa Pandrea – Brașov și Adrian Bistriceanu – Buzău au depus la Ministerul Sănătății, în numele colegilor lor afectați de diciziile CMSR, o notificare prin care au cerut anularea / revocarea deciziei CMSR.

Peste 7.000 de medici din toată țara au semnat petiția lansată de PMSR, iar astăzi, câteva sute dintre ei au protestat în fața sediului CMSR și a Ministerului Sănătății.

CMSR a decis să anuleze ilegal și fără niciun temei juridic diplome de licență ale medicilor din România. Diplomele noastre de licență ne garantează studiile, dreptul profesional. Noi am făcut medicină generală 3 ani, după am făcut specializarea stomatologie”, a subliniat medicul buzoian Adrian Bistriceanu.

Medicii spun că, potrivit deciziilor CMSR, „medicii care vor să facă sigilări de dantură, carii mai complicate sau detartraj, trebuie să urmeze un rezidenţiat şi să se specializeze ca endodonți, pedodonți sau chirurgi”. În tot județul Constanța sunt 6 medici care au voie să facă profilaxia copiilor. Pentru extracție chirugicală la pacientul cu afecțiuni asociate, în contract cu casa, este un singur medic în tot județul”, a arătat dr. Daniea Bîca Fiuntea, din Constanța.

 

Deciziile CMSR, „nelegale”

 

Dr Claudia Ciupitu

Aceeași solicitare a fost transisă CMSR și de Colegiul Medicilor Stomatologi (CMS) Buzău, care a subliniat „nelegalitatea” celor două documente. Consiliul Județean al CMS Buzău s-a întrunit luni, 3 iulie, în ședință extraordinară, iar în urma discuțiilor, la care au participat și aproximativ 50 de medici din județ, s-a redactat o adresă care a fost transmisă CMSR, prin care s-a exprimat dezacordul față de cele două decizii care „ne afectează pe toți” și prin care s-a solicitat ABROGAREA / ANULAREA acestor decizii „prin aceeași modalitate juridică prin care au fost adoptate”.

Conducerea organizației profesionale a medicilor stomatologi buzoieni subliniază că „modalitatea de adoptare a acestor decizii a fost una nelegală, ele nefiind votate în ședința din 19 mai a Consiliului Național, când a avut loc doar analiza, dezbaterea și aprobarea regulamentului electoral și analiza competențelor specialităților medico-stomatologice, urmând ca aceste competențe să fie analizate, discutate și aprobate în ședința din 7 iulie. În acest context, este evident că cele două decizii publicate în Monitorul Oficial din data de 21 iunie încalcă prevederile art. 534 din Legea 95/2006 a Sănătății, așa că sunt nelegale”, a explicat președinta filialei Buzău a Colegiului Medicilor Stomatologi, dr. Claudia Ciupitu.

 

Sănătatea și chiar viața pacienților, în pericol 

 

Medicii stomatologi buzoieni au subliniat, de asemenea, că eliminarea unor competențe afectează drepturile medicilor, obținute în urma unor examene, și activitatea cabinetelor medicale cât și accesul pacienților la servicii medicale care, în unele situații, pot fi vitale.

„Prin aceste decizii se elimină NEJUSTIFICAT un număr de competențe ale medicului stomatolog, reglementate prin decizia 49/2012, acestea fiind date EXCLUSIV și fără nicio justificare, în sarcina medicilor specialiști, punând medicul stomatolog în situația de a suspenda actul medical într-un moment în care pacientul se află într-o situație de urgență survenită în timpul manoperelor pentru care are competență și punând astfel în pericol sănătatea, integritatea sau chiar viața pacientului. Un alt aspect deosebit de important este lipsa unui studiu de impact asupra activității medicilor stomatologi aflați în situația de a nu-și mai putea exercita profesia, întrucât competențele lor, ca profesioniști, au fost drastic reduse. În plus, nu se poate neglija faptul că începând cu anul 1997, promoțiile de absolvenți ai facultășilor de Stomatologie nu au mai avut dreptul de a susține examenul de secundariat și s-a susținut examen pentru obșinerea dreptului de liberă parctică, anterior,  absolvenții studiind, profesând și susținând examene exact în domeniile și pentru materiile pentru care ulterior aveau competențe și care prin aceste decizii le sunt luate”, se mai arată în decizia adoptată de Colegiul Medicilor Stomatologi Buzău și transmisă CMSR.

 

Redobândirea drepturilor cu orice preț 

 

În ședința Colegiului Medicilor Stomatologi Buzău s-a stabilit, de asemenea, că dacă nu vor fi ABROGATE/ ANULATE cele două decizii ale CMSR, și nu vor fi păstrate drepturile medicilor stomatologi, medicilor stomatologi specialiști și ale medicilor stomatologi primari, așa cum au fost reglementate prin Decizia 49/2012, a Consiliului Național al CMSR, se vor adresa instanțelor de judecată „în vederea anulării celor două decizii” publicate în M.Of. din 21 iunie 2023.

Din 1997 și până în iunie 2023, medicii stomatologi au practicat toate aceste competențe care reprezintă un drept recunoscut, precaticat și perfecționat și care acum este înlăturat instantaneu. Prin examenul și obținerea Diplomei de licență se confirmă încă o dată dreptul absolvenților de a profesa în această specialitate, inclusiv de practicare a competențelor pentru care au fost pregătiți și evaluați prin examenul respectiv. Apoi, există COMPETENȚELE suplimentare pe care mulți dintre noi le-am obținut prin propriul efort și implicare și care sunt avizate de Ministerul Sănătății, prin documente valabile la acest moment, dar care intră în contradicție cu cele două decizii care limitează aceste competențe”, a mai spus dr. Claudia Ciupitu, menționând că dacă solicitarea CMS Buzău de ABROGARE/ SUSPENDARE a aplicării celor două decizii, se va apela la instanță pentru redobândirea drepturilor medicilor stomatologi.

 

Conducerea CMSR își recunoaște „greșeala”

 

Ecaterina Ionescu, presedinte CMSR

În urma protestului medicilor stomatologi, conducerea CMSR a transmis Ministerului Sănătății și colegiilor teritoriale, pe 5 iulie, o adresă prin care susține că în textele celor două decizii s-au strecurat mai multe „greșeli de transcriere” și „lipsesc o parte dintre competenţele votate şi aprobate în şedinţa Consiliului national al CMSR din data de 19 mai”, deși în notificarea CMS Buzău se subliniază că acestea nu au fost aprobate și votate, dovadă fiind faptul că „analiza, discutarea și aprobarea competențelor specialităților medico-stomatologice” se află pe ordinea de zi a ședinței CN din 7 iulie. În plus, CMSR recunoaște că „Ministerul Sănătăţii este cel care aprobă curricula şi specialităţile”, deci, că și-a depățit competențele.

După ședința de astăzi, medicii buzoieni au fost informați că „s-au abrogat în unanimitate deciziile 4 și 5”, punându-se la dispoziția participanților de ședința Consiliului Național deciziile 49 și 50 din 2012 și au reprezentat „unicul punct de discuție aflat pe ordinea de zi a ședinței de astăzi”. „S-a adăugat la sintagma «medic dentist» cea de «medic stomatolog» și s-au fgăcut schimbări doar privind aducerea la zi a legislației în vigoare. S-au votat cele două decizii care vor înlocui deciziile din 2012 și din iunie 2023, a precizat președinta CMS Buzău, dr. Claudia Ciupitu, subliniind că CMS Buzău și-a atins obiectivele transmise Colegiului Național.

 

Deciziile CMSR, anulate

 

Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a convocat, în această după-amiază, la sediul MS, conducerile CMSR și PMSR și a transmis că deciziile, care au fost adoptate fără o consultare prealabilă a autorităților, vor fi anulate, anunțând totodată că „orice discuție, pe viitor va fi prospectivă, nu retrospectivă. Scopul final este îmbunătățirea calificării prefesionale și a calității asistenței medicale”. Ministrul a subliniat că decizia CMSR, care ar fi afectat mii de medici stomatologi „s-a întâmplat printr-o decizie care a fost luată fără consultarea Ministerului Sănătăţii, drept care astăzi (vineri – n.r.), la sfârşitul şedinţei extraordinare a conducerii Colegiului Medicilor Stomatologi în România, i-am invitat la sediul ministerului împreună cu reprezentanţii Patronatului din domeniul Stomatologiei”.

După o oră de discuții, conducerea Colegiului Stomatologilor și-a recunoscut greșeala, iar ministrul Alexandru Rafila a anunțat că am anulat cele 2 decizii care au fost adoptate în urmă cu puțin timp și s-a revenit la situația celor existente până atunci, iar anularea va fi publicată în Monitorul Oficial.

 

Trei concluzii pentru medicii stomatologi

 

Ministrul Sănătății a menționat, la conferința de presă care a urmat întâlnirii cu reprezentanții CMSR și PMSR, că s-au desprins trei concluzii, cea mai importantă fiind revenirea la situaţia anterioară. „Decizia care a produs nelinişte în rândul medicilor stomatologi a fost anulată de Colegiul Medicilor Stomatologi şi se revine la situaţia anterioară, respectiv funcţionarea în baza unei alte decizii din anul 2012 în ceea ce priveşte competenţa profesională. Al doilea lucru pe care l-am stabilit a fost ca de acum încolo toate aceste decizii care privesc dreptul de liberă practică şi competenţele pe care le au medicii în general, nu ne referim neapărat la medicii stomatologi, să fie luate de Ministerul Sănătăţii cu avizul Colegiilor Profesional, aşa este normal, aşa sunt prevederile din Legea 95. Iar cel de-al treilea lucru pe care l-am stabilit, de asemenea în conformitate tot cu prevederile Legii 95, este că Ministerul Sănătăţii se preocupă de legalitatea organizării alegerilor în cadrul Colegilor Profesionale şi în acest sens vom desemna observatori atât la procesul electoral în sine, cât şi la numărătoarea voturilor, care să nu existe niciun fel de dubii referitoare la corectitudinea şi transparenţa procesului de alegeri în colegiile profesionale”, a punctat Alexandru Rafila.

Deciziile au fost confirmate de președintele CMSR, prof. univ. dr. Ecaterina Ionescu, și de vicepreședintele PMSR, dr. Anda Tiron.

 


Adaugati un comentariu


 

*