Facultatea de Farmacie a UMFST Târgu Mureș deschide prima farmacie universitară din țară

8 iulie 2023 | 0 comentarii |

Farmacia univesitară „Gaudeamus” va avea propriul laborator de cercetare și va dispune de un sistem de avertizare în cazul în care substanțele din medicamente pot interfera și pot afecta pacientul. 

 

Odată cu împlinirea a 75 de ani de existență, Facultatea de Farmacie a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”(UMFST) din Târgu Mureș marchează o premieră națională, prin care speră să crească atracția către această profesie, a tinerei generații. Între proiectele majore prezentate de conducerea facultății se numără deschiderea, în această toamnă, a farmaciei universitare „Gaudeamus”, unică la nivel național, şi a unui centru de îngrijiri dermato-cosmetice, în care vor fi folosite produse proprii, naturale, cu extracte din plantele deţinute în Grădina Botanică universitară. 

Un jubileu înseamnă o aducere aminte a trecutului, un pios omagiu adus profesorilor care au pus bazele Facultății de Farmacie și care au depus eforturi deosebite pentru ca noi să fim astăzi o facultate cu nume și renume în arealul național și poate chiar internațional”, a transmis prof. univ. dr. Daniela-Lucia Muntean, decanul Facultății de Farmacie, într-o conferință de presă organizată cu ocazia aniversării a 75 de ani de la înființarea Facultății de Farmacie și a Grădinii botanice universitare.

 

Prof. Daniela Lucia Muntean

Farmacia universitară va funcționa după aceleași reguli ca una tradițională, dar va îmbina armonios tehnologia cu grija pentru pacient și va reprezenta un model de practică farmaceutică și bază pentru stagiul de specialitate al studenților și dispune de un sistem prin care este consolidată siguranța eliberării medicamentelor, cu ajutorul unui program specializat care va avertiza dacă substanțele din medicamente pot interfera și pot afecta pacientul. Pe lângă proprii farmaciști, aici vor activa și cadre didactice și studenți, iar în cadrul farmaciei universitare va funcționa și un laborator propriu de cercetare.

„Sperăm, prin această farmacie, să devenim un model de farmacie aşa cum noi îl concepem şi cum îl predăm studenţilor noştri în timpul pregătirilor pe parcursul celor 5 ani. De asemenea, pentru că avem şi studenţi la Cosmetică medicală şi tehnologia produsului cosmetic, intenţionăm, de altfel suntem destul de avansaţi, deschiderea unui centru de îngrijiri dermato-cosmetice unde să folosim produsele proprii, produse naturale cu extracte din plante pe care le avem în Grădina Botanică, un centru de cultură și educație tărgmureșeană, dar şi contractate cu alte centre de producţie de plante medicinale. Sunt foarte multe proiecte în care avem întreaga susţinere a conducerii Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţă şi Tehnologie”, a mai spus prof. univ. dr. Daniela-Lucia Muntean.

 

Şeful lucrări dr. farm. Marius Cherecheş, disciplina Industria medicamentului şi management farmaceutic, a explicat că proiectul Farmacia Gaudeamus este unic la nivel național și „este inovativ din două perspective: în primul rând este centrat pe pacient şi, în al doilea rând, îmbină foarte bine tehnologia cu grija pentru pacient, în sensul că vom încerca să automatizăm procesele repetitive şi de rutină pentru ca farmaciştii să aibă mai mult timp pentru a se ocupa de pacient. Vom sprijini munca farmaciştilor cu soluţii software pentru identificarea potenţialelor interacţiuni medicamentoase. În al doilea rând, acest caracter universitar al farmaciei va fi dat de prezenţa imediată şi permanentă a cadrelor didactice şi a studenţilor în funcţionarea farmaciei. Deci va fi o farmacie operată cu personal, inclusiv cadre didactice din facultate, iar studenţii vor face practica acolo. Vom avea acolo şi un laborator unde vom prelucra şi rezultatele cercetărilor din centru de cercetări de plante medicinale şi alte formule inovative pe care ulterior dorim să le împărtăşim celorlalţi colegi farmacişti din ţară. Va fi o farmacie-pilot pentru testarea unor servicii farmaceutice noi”, a detaliat Marius Cherecheş, subliniind că noua tendinţă în practica farmaceutică este de a implica farmacia şi farmacistul în îngrijirea pacientului, iar noua farmacie doreşte crearea unor standarde „de bună practică prin care să re-desenăm modul de exercitare al profesiei, în contextul în care „asistăm la o mercantilizare excesivă a exercitării profesiei de farmacist şi credem că este datoria noastră de corp universitar să reîncercăm să punem lucrurile în matca lor.

 

Viitorul centru de îngrijiri dermato-cosmetice al UMFST Târgu Mureş va fi funcţional după deschiderea farmaciei, ambele proiecte fiind interconectate: „Acest centru este prognozat să fie, exact ca şi farmacia, un centru de practică, de învăţământ aplicat pentru studenţii la cosmetică, la cosmetică medicală şi tehnologia produsului cosmetic şi masteranzii de acolo. Centrul va oferi şi servicii către populaţie: va fi primul centru care va oferi servicii cu personal calificat, pentru că ştiţi că în Europa orice serviciu oferit în domeniul sănătăţii unui pacient trebuie să fie oferit de o persoană calificată, ori studenţii noştri sunt extrem de bine pregătiţi. A fost şi un program de succes acest program de cosmetică medicală. Şi ne-am gândit că este oportun să facem acest lucru (…) Acolo vom avea nişte produse care vor fi elaborate în colaborare cu un centru de cercetări din Australia. Deci vom aduce ceva nou”, a mai precizat decanul Facultății de Farmacie a UMFST.

Tot din această toamnă, Facultatea de Farmacie a UMFST Târgu Mureș își extinde oferta educațională cu un program de studii de licență – Asistență de farmacie (extensia Bistrița) și un program de studii de masterat – Medicamentul de la uz la abuz. Farmacovigilență și reglementare.

În sprijinul activității didactice și de cercetare pentru studenți, masteranzi, doctoranzi și cadre didactice, În cadrul Grădinii botanice universitare a fost realizat Centrul de Cercetări pentru Plante Medicinale și Aromatice, care oferă infrastructura necesară celor pasionați de lumea plantelor și, în același timp, se constituie într-un centru de microproducție pentru produse vegetale inovative.

 

Sursă foto: UMFST

 

 


Adaugati un comentariu


 

*