Centrele rezidenţiale destinate vârstnicilor, adulţilor cu dizabilităţi şi copiilor, verificate de autoritățile de control

10 iulie 2023 | 0 comentarii |

Instituţiile publice cu atribuţii de control din toată țara verifică, în această săptămână, mii de centre rezidenţiale destinate vârstnicilor, adulţilor cu dizabilităţi şi copiilor care funcționează în prezent în județe și în Capitală.

 

În urma întâlnirii pe care premierul Marcel Ciolacu a avut-o duminică, la Guvern, cu mai mulţi miniştri şi şefi de instituţii, în legătura cu situația bătrânilor bătuți, înfometați și umiliți în căminele din Ilfov, prefecții au primit sarcina să verifice toate centrele rezidenţiale destinate vârstnicilor, adulţilor cu dizabilităţi şi copiilor din țară.

În Capitală, în cadrul unei ședințe operative coordonată de prefectul Diana-Anca Artene, la care au participat reprezentanți ai Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, DSP, DSVSA, ITM, Direcţiei Generale de Poliţie din Bucureşti, Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor şi ISU Bucureşti-Ilfov, au fost stabilite cinci comisii mixte care vor controla, în această acestei săptămână, 207 centre rezidenţiale de pe raza municipiului Bucureşti.

În cazul în care, pe parcursul controalelor, se vor constata aspecte de natură penală, instituţia va sesiza Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului, în vederea dispunerii cercetărilor de către organele judiciare”, se menționează într-un comunicat al autorității locale.

 

În județul Buzău, luni, în urma ordinului emis de Ministerul Afacerilor Interne, s-au constituit echipe de control formate din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, DSP, DSVSA, OPC, ITM, AJPIS, ISU şi IPJ și au fost declanaşate controale în centrele rezidenţiale de bătrâni, copii şi persoane cu dizabilităţi. Primele acțiuni au avut loc la Căminul de bătrâni Aldeni, aflat în relaţie contractuală cu Primăria Sector 3 Bucureşti, și la Căminul de bătrâni de la Pârscov.

În echipă cu directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu, prefectul Daniel Țiclea a mers în control de la Căminul de bătrâni de la Aldeni, unde în urmă cu nouă ani, o anchetă a Centrului de Resurse Juridice (CRJ) scotea la iveală situaţii similare celor constatate recent la căminele de bătrâni din Voluntari. „Am început cu Aldeni pentru că aici persoanele cu dizabilităţi sunt în exclusivitate contractate cu Primăria Sector 3 Bucureşti, şi ne-am gândi că fiind acelaşi furnizor, e cel important să verificăm felul în care beneficiarii sunt îngrijiţi aici. Colegii mei subprefecţi coordonează acelaşi tip de acţiuni la Pârscov, tot la o locaţie privată, care are grijă de beneficiari din Bucureşti. Eu nu ştiu cum era acum şapte sau nouă ani, recunosc, aseară m-am documentat şi am citit despre ce a fost aici şi astăzi, la 8.30, când colegii mi-au propus să începem de aici, recunosc că am venit cu inima strânsă. Mă bucur că s-a infirmat”, a declarat prefectul Daniel Ţiclea, la finalul controlului.

 

La Căminul din Aldeni sunt îngrijiți bătrâni și persoane cu dizabilități, inclusiv copii, mjoritatea din București. Căminul a fost închis în 2014, după ce Centrul pentru Resurse Juridice a publicat un raport despre „ororile” care se petreceau în acest centru de asistență socială, între care abuzuri asupra asistaților care erau obligați să muncească, bătăi, relaţii sexuale între asistaţi, iar bolnavii erau sedaţi de cel puțin trei ori pe zi, în mod abuziv, ori erau puşi la muncă în folosul directorului de la vremea respectivă.

Colaborarea era foarte greu de realizat cu acel om; nu ne-am putut înțelege niciodată, datoriile nu le plătea… A fost nevoie să vină doamna Răpițeanu și să găsim o soluție pentru ca acest centru să meargă în continuare”, a spus Petrică Mârzea, primarul comunei Cernătești.

În 2018, centrul de asistență socială și-a reluat activitatea de asistență socială pentru vârstnici și persoane cu handicap. A fost înlocuită conducerea, o parte din personal și s-au făcut lucrări de modernizare, pentru a recâștiga încrederea beneficarilor.

 

La finalul controlului, prefectul de Buzău a declarat că nu au fost identificate nereguli. „Principalul obiectiv, din punctul meu de vedere, este verificarea respectării demnităţii omului, a beneficiarului acestor servicii. Stând de vorbă cu ei, m-am uitat să văd dacă arată ca oameni hrăniţi, dacă au sau nu escare, dacă sunt îngrijiţi din punct de vedere al igienei şi dacă condiţiile care le sunt oferite respectă demnitatea umană. Pot fi de acord că atunci când este anunţat un control se poate da o mână de var, se pot schimba nişte lenjerii sau chiar beneficiarii pot primii nişte haine noi și curate, dar ne-am fi dat seama imediat. Nu poţi face un beneficiar să arate mai hrănit în trei zile, nu-i poţi face braţul să arate tonifiat sau normal în trei zile. Dacă în tot judeţul Buzău aş constata ce am constatat aici, aş ieşi extrem de sigur pe mine şi aş spune că în judeţul Buzău, beneficiarii acestor servicii sunt respectaţi. Am văzut cantine decente, spaţii îngrijite, aerisite, oameni cu probleme grave dar a căror demnitate este respectată”, a mai spus prefectul Daniel Ţiclea.

Marţi, verificările sub coordonarea Instituţiei Prefectului judeţului Buzău continuă la centrele şi azilele din Râmnicu Sărat, municipiul Buzău, Haleş, Berca şi Pănătău. Până la finalul săptămânii vor fi controlate peste 50 de aşezăminte de ocrotire socială publice sau private în care sunt copii, bătrâni sau persoane cu dizabilităţi.

 

La nivel național, mai multe cămine din București și din țară au fost închise în urma neregulilor găsite în timpul controalelor efectuate de autorități. 446 de servicii sociale au fost verificate luni, dintre care 4 au fost închise, iar la alte 22 s-a decis suspendarea activității pe perioadă determinată, cele mai multe în București (10) și Giurgiu (7), dar și în Ilfov, Timișoara, Constanța, Mureș.

În București, conducerea DGASPC Sector 4 a fost demisă, urmare a deficienţelor constatate de comisia de control la una dintre locaţiile unde erau găzduiţi şase minori aflaţi în grija acestei direcţii. Locaţia a fost închisă, iar minorii au fost relocaţi în alte spații „conforme”, pentru ca toate deficienţele constatate să fie remediate în regim de urgenţă. Tot în Capitală au fost închise alte 2 centre sociale în Sectorul 1 și 2 în Sectorul 6.

Într-un centru pentru vârstnici din Timișoara, rezidenții erau hrăniți cu mâncare expirată și cazați într-o mizerie de nedescris, iar căminul a fost închis și rezidenții au fost mutați la alte azile din oraș. În Mureș, un cămin a fost închis din cauza problemelor de igienă și a cabinetului medical neracordat la apa curentă, la Eforie Nord, 2 cămine de bătrâni au fost închise pentriu că funcționau fără autorizație, iar în Bistrița-Năsăud a fost închis un centru social.

Rezultatele acțiunilor de control vor fi centralizate și comunicate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*