DGASPC Buzău a lansat proiectul „Anticameră pentru viață”

Acesta este finanțat din fonduri europene și are ca scop acordarea de sprijin copiilor și tinerilor care au părăsit sau urmează să părăsească sistemul de protecție instituționalizată.

 

Loredana Dorobantu

Astăzi a avut loc lansarea oficială a unui nou proiect pe care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția copilului (DGASPC) Buzău îl derulează cu fonduri europene, beneficiind și de cofinanțare din partea Consiliului Județean.

Este vorba de proiectul „Anticamera pentru viață”, având ca obiectiv principal integrarea socioprofesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție specială. Valoarea totală a proiectului este de aproape 3 milioane de lei, cea mai mare parte din această sumă provenind din fonduri europene. Totodată, Consiliul Județean va contribui cu 2% din valoarea proiectului, punând la dispoziție suma de 58.393 de lei. Prin acest proiect se dorește întărirea capacității DGASPC Buzău de a furniza programe de servicii integrate de sprijin pentru susținerea procesului de  tranziție al copiilor și tinerilor, de la sistemul instituționalizat la servicii la nivelul comunității, prin Serviciul de integrare socio-profesională și vocațională.

Cu ocazia lansării proiectului, directorul general al DGASPC, Loredana Dorobanțu a precizat că acesta se adresează unui număr de 96 de copii și tineri care au părăsit sistemul de protecție instituționalizat începând cu 2016, sau care urmează să părăsească acest sistem, ce vor avea parte de un program de servicii integrate care să îi ajute să ducă o viață independentă.

 

Totodată, copiii și tinerii care au prăsit sistemul în ultimii patru ani sau care o vor face în viitorul apropiat, vor beneficia de sprijin pentru a-și putea găsi un loc de muncă, ceea ce le va asigura un venit care să le permită să se descurce în afara centrelor de protecție socială în care au crescut.

Programul are și o componentă mai specială, denumită „Prima Cameră”, prin intermediul căreia 40 de tineri din sistemul instituționalizat sau care au părăsit deja acest sistem, vor beneficia de sprijin financiar în vederea asigurării unei locuințe sau a plății utilităților.

Managerul de proiect, Valentina Neagoe, spune că aceste obiective vor fi atinse printr-o serie de activități care vor fi derulate în perioada celor 30 de luni de desfășurare a proiectului.

 

Astfel, pentru cei 96 de beneficiari, vor fi organizate ateliere de viață independentă și vor fi asigurate servicii de consiliere care să îi ajute să se integreze mai ușor. Vor fi asigurate și  activități de tip mentorat, în cadrul cărora se vor acorda servicii de acompaniere, suport individualizat și de grup, în vederea facilitării integrării sociale pentru 20 copii și tineri care urmează să părăsească sistemul instituționalizat de protecție specială sau l-au părăsit începând cu 2016.

Tot în cadrul proiectului, se va elabora un ghid de bune practici cu privire la acordarea de servicii integrate destinate tinerilor și copiilor care au părăsit sau urmează să părăsească sistemul de protecție, cu scopul prevenirii marginalizării, iar din grupul țintă vor fi identificați cinci tineri care vor fi formați să devină speakeri motivaționali.

Proiectul include și o componentă medicală, în cadrul căreia 70 de copii și tineri vor beneficia sprijin pentru a accesa servicii stomatologice, oftalmologice și de medicină generală. Nu în ultimul rând, 50 de copii și tineri vor urma cursuri de formare profesională care să îi ajute să găsească mai ușor  un loc de muncă după ce părăsesc sistemul de protecție.

 


Adaugati un comentariu


 

*