DGASPC Buzău și Crucea Alb-Galbenă au lansat un proiect de aproape un milion de euro pentru sprijinirea adulților cu dizabilități

Finanțarea este asigurată integral din granturi norvegiene, iar activitățile de furnizare a serviciilor sociale vor continua și după perioada de implementare a proiectului.

 

Astăzi a avut loc, la sala D. Filipescu a Consiliului Județean Buzău, lansarea oficială a proiectului  „ÎMPREUNĂ – suport comunitar pentru persoanele adulte cu dizabilități”, implementat la nivelul județului de către DGASPC Buzău, în parteneriat cu fundația Crucea Alb-Galbenă. Valoarea totală a proiectului este de 968.211 euro, iar finanțarea este asigurată integral din granturi norvegiene, prin programul „Dezvoltare locala, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”.

La conferința organizată cu ocazia lansării proiectului, Loredana Dorobanțu, directorul DGASPC Buzău, a precizat că în cadrul acestui program au fost depuse peste 100 de proiecte, iar cel propus de instituția pe care conduce a fost selectat printre primele șase, obținând unul din cele mai bune punctaje, ceea ce i-a asigurat accesul la finanțare din granturile norvegiene.

Loredana Dorobanțu a adăugat că scopul proiectului este creșterea accesului persoanelor adulte cu dizabilități la servicii integrate, furnizate în acord cu nevoile individuale, într-o zonă din județ în care aceste servicii sunt inexistente în prezent. Această zonă include comunele Stâlpu, Merei Pietroasele și Ulmeni, iar grupul țintă este constituit din 105 adulți cu dizabilități, din cele 675 de persoane aflate în aceeași situație, care locuiesc în aceste localități.

 

Petre Emanoil Neagu

Pe lângă asigurarea suportului necesar acestor persoane, proiectul lansat astăzi își propune și dezvoltarea profesională a grupului de specialiști care desfășoară activități în sfera asistenței adulților cu dizabilități. Nu în ultimul rând, un alt obiectiv important al proiectului îl reprezintă acordarea de sprijin familiilor persoanelor cu dizabilități în soluționarea problemelor legate de îngrijirea acestora.

Pentru îndeplinirea acestor obiective, la Stâlpu se va înființa o locuință de tip protejat și un centru de zi, care vor oferi servicii și activități integrate persoanelor cu dizabilități aflate în centrul DGASPC din localitate, cât și celor din comunitate. Pentru acordarea acestor servicii, 40 de specialiști în acordarea serviciilor de asistență socială vor participa la cursuri și sesiuni de instruire în domeniul serviciilor medico-sociale destinate persoanelor cu dizabilități.

Directorul DGASPC a mai precizat că, în paralel, 120 de membri ai familiilor persoanelor cu handicap vor participa la cursuri și sesiuni de instruire pe aceeași temă, beneficiind totodată și de servicii de consiliere.

Prezent la evenimentul de lansare a proiectului, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu i-a felicitat pe inițiatorii proiectului pentru obținerea finanțării și i-a asigurat de tot sprijinul administrației locale.

 

Bogdan Bordeiu, Loredana Dorobantu

Despre implicarea în proiect a fundației Crucea Alb-Galbenă a vorbit reprezentantul fundației, Bogdan Bordeiu, care a precizat că activitatea voluntarilor se va axa în principal pe instruire și consiliere medicală. Astfel, instruirea personalului de specialitate cu privire la îngrijirea persoanelor cu dizabilități va fi efectuată de voluntarii de la Crucea Alb-Galbenă, care se vor implica și în instruirea familiilor beneficiarilor acestor servicii. Totodată, Crucea Alb-Galbenă va face evaluarea nevoilor persoanelor din grupul țintă și va asigura consilierea medicală a acestora și a membrilor familiilor lor.

Nu în ultimul rând, fundația va participa la elaborarea unui ghid de bune practici, care va include o secțiune dedicată îngrijirii la domiciliu a persoanelor cu dizabilități și o listă completă a serviciilor medicale care pot fi accesate la nivelul județului Buzău.

Perioada de implementare a proiectului este de 35 de luni, însă și după finalizarea acesteia, DGASPC va continua activitățile de furnizare a serviciilor sociale în cadrul locuinței protejate și a centrului de zi ce vor fi înființate. Locuința protejată va avea o capacitate de 10 locuri, în timp ce în centrul de zi vor fi disponibile 30 de locuri, iar toate cheltuielile necesare asigurării serviciilor vor fi suportate din bugetul DGASPC Buzău.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*