Peste 100 de tineri din sistemul de protecție, ajutați de DGASPC Buzău să se integreze social

29 iunie 2023 | 0 comentarii |

Aflați în situaţia de a părăsi definitiv sistemul de protecţie după împlinirea vârstei de 18 ani, aceștia au beneficiat de consiliere şi formare profesională, în cadrul proiectului „Anticameră pentru viaţă”, derulat în ultimii doi ani, cu fonduri europene. 

 

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Buzău anunță că proiectul „Anticameră pentru viață”, demarat în luna aprilie 2021, implementat cu fonduri europene, a ajuns la final. Prin acest proiect, peste 100 de copii şi tineri au beneficiat de servicii integrate prin care și-au putut continua studiile, au fost ajutați să-și găsească un loc de muncă. Proiectul a inclus și o componentă medicală, în cadrul căreia peste 70 de tineri au fost sprijiniți să acceseze servicii medicale.

Destinat tinerilor care au părăsit sistemul de protecție al copilului în ultima perioadă sau se pregătesc să-l părăsească, „proiectul a presupus un lucru esenţial pentru tineri şi anume asigurarea de găzduire şi suport pe perioada aceasta de tranziţie, participarea la diferite cursuri de formare profesională în diferite profesii care au fost alese după dorinţa şi abilităţile pe care tinerii le au, asigurarea de acces la servicii de natură medicală de care tinerii aveau nevoie şi integrarea loc în comunitate, socializare, excursii, tabere”, a explicat, într-o conferință  de presă, directorul DGASPC Buzău, Loredana Dorobanţu.

 

Loredana Dorobantu

Pe parcursul celor doi ani de derulare a proiectului, 50 de tineri au beneficiat de cursuri de formare profesională, la finalul cărora au obţinut diplome de specializare în diverse meserii care să le faciliteze accesul pe piaţa muncii.

Ne-am preocupat de includerea lor pe piaţa muncii şi a fost un efort susţinut al colegilor mei pentru ca tinerii să îşi găsească locul de muncă pe care şi-l doresc şi pe care îl merită şi suntem bucuroşi că la capătul acestei perioade de doi ani am reuşit să oferim acest sprijin. Au fost pregătiţi în meserii diverse, cursuri de calificare de diferite niveluri, tineri care au absolvit cursuri de maseur sau de terapeuţi din sfera de recuperare, frizerie, coafură, dar şi meserii tehnice, inclusiv IT”, a mai spus directorul DGASPC Buzău.

 

Pentru 40 dintre tineri, DGASPC a putut asigura, prin acest proiect, și sprijin financiar, prin servicii de tip „prima cameră”, în scopul asigurării unei locuinţe şi a plăţii utilităţilor, după ieşirea din sistemul de protecţie.

Legislaţia a suferit în ultima perioadă o serie de modificări şi există un sprijin destul de important financiar care se acordă tinerilor la părăsirea sistemului de protecţie, există o perioadă în care ei sunt pregătiţi pentru acest lucru, iar cei care nu vor să părăsească sistemul şi vor să îşi continue studiile pot să beneficieze de serviciile sistemului până la vârsta de 26 de ani. Avem studenţi, avem şi masteranzi, avem tineri care nu reuşesc din prima, dar spre bucuria noastră reuşim să le oferim suport pe termen lung”, a completat Loredana Dorobanțu.

Proiectul, în valoare de 2,9 milioane de lei, a fost cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*