Dr. Adina Bratie: Sindromul ovarelor polichistice afectează tot mai multe femei tinere

28 iunie 2023 | 0 comentarii |

Este una dintre cele mai frecvente tulburări endocrine care apare ca urmare a unui dezechilibru hormonal la nivelul ovarelor și afectează femeile cu vârste între 20 și 40 de ani.

 

Sindromul de ovar polichistic (SOP) este o afecțiune hormonală care apare în timpul perioadei reproductive a femeii și presupune apariția, la nivelul ovarului, a mai multe chisturi mici, pline cu lichid, care pot duce la infertilitate, precum și la o serie de probleme serioase de natură cardiacă ori diabet, așa că este foarte important să fie diagnosticat și monitorizat în permanență.

Oamenii de știință nu au reușit să identifice cauzele apariției acestei afecțiuni, dar se pare că predispoziția genetică este una dintre ele, femeile care au în familie cazuri de sindrom de ovare polichistice prezentând un risc mai mare să dezvolte, la rândul lor, această afecțiune endocrină. Și insulina în exces afectează ovarele și poate declanșa acest sindrom, odată cu creșterea nivelului producției de androgeni, hormoni care afectează ovulația.

Pacientele cu sindromul ovarului polichistic au menstruațiile neregulate, mai rare sau cu o durată mai lungă și pot prezenta o cantitate mai mare de hormon androgen (hormonul masculin), dar în urma administrării unui tratament adecvat se reduce intensitatea simptomelor cu care vine la pachet cu acest sindrom.

 

Cauze și factori de risc 

 

Dr. Adina Bratie, medic specialist Obstetrică-ginecologie în cadrul Maternității Buzău precizează că tot mai multe femei cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani suferă de sindromul ovarelor polichistice. Studiile privind incidența acestei boli arată că între 4 și 20% dintre femeile de vârstă reproductivă din întreaga lume suferă de sindromul ovarelor polichistice, aceasta fiind una dintre cele mai frecvente tulburări endocrine în rândul femeilor.

Adesea, simptomele încep în anii adolescenței. Dacă nu este descoperită și tratată la timp, boala poate duce la complicații grave, precum infertilitate, boli cardiovasculare, diabet sau chiar cancer. Deși, până în acest moment, cauza exactă nu a fost complet elucidată, între factorii de risc care cresc probabilitatea ca o femeie să dezvolte această afecțiune se pot aminti istoricul familial și excesul de insulină determinat de rezistența țesuturilor la aceasta sau inflamația cronică. În Buzău avem din ce în ce mai multe femei tinere diagnosticate cu SOP. Aproximativ 40% dintre pacientele pe care le-am consultat au fost diagnosticate cu SOP”, explică medicul chirurg obstetrician.

 

Simptomele sindromului ovarelor polichistice

 

Simptomele ovarelor polichistice pot fi blânde, uneori chiar insesizabile, însă pe măsură ce boala evoluează, se accentuează. „Femeile care ajung la medic prezintă, de obicei, acnee, predispoziție către îngrășare, pilozitate excesivă pe față și pe corp (hirsutism), podoabă capilară fragilă, ciclu menstrual neregulat, sângerare abundentă în timpul ciclului menstrual și dureri puternice, probleme de fertilitate, depresie sau chisturi de dimensiuni reduse pe ovare, evidențiate ecografic. Aceste simptome devin evidente la câțiva ani de la pubertate“, arată dr. Bratie.

Comparativ cu femeile de aceeași vârstă, femeile cu SOP prezintă o incidență mai mare a obezității, un risc crescut de apariție a diabetului zaharat de tip 2, de dislipidemii, boală cardiovasculară și chiar de cancer endometrial, atrage atenția, medicul. „Infertilitatea este, de asemenea, o problemă frecventă a femeilor cu SOP, fiind consecința ciclurilor menstruale neregulate. De asemenea, în timpul sarcinii există un risc mai mare de a dezvolta diabet gestațional, hipertensiune arterială indusă de sarcină sau naștere prematură“, mai spune medicul.

 

Diagnostic și tratament

 

Pentru diagnosticarea sindromului ovarelor polichistice, pacienta se va adresa medicului de familie, unui medic ginecolog sau endocrinologului, căruia trebuie să-i aducă la cunoștință toate simptomele pe care le are și să furnizeze datele corecte cu privire la ciclul menstrual, pe care ar fi cel mai bine să le noteze, și detalii despre simptomele resimțite, medicamentele pe care le ia etc. Examinarea clinică și paraclinică pot identifica problemele de la nivelul ovarelor. O ecografie transvaginală ajută la identificarea chisturilor de dimensiuni reduse, iar analizele de sânge pot depista nivelul de hormoni din sânge.

Odată stabilit diagnosticul, „alegerea tratamentului depinde de dorința pacientei și de severitatea disfuncției endocrine. Astfel, pacientele care își doresc o sarcină vor beneficia de cu totul altă abordare față de adolescentele cu menstre neregulate și acnee. La pacientele obeze cu SPO, modificarea stilului de viață, prin dietă și exerciții fizice, este esențial. Există mai multe variante de tratament: anticoncepționale orale combinate sunt prima linie de tratament în cazul ciclurilor menstruale neregulate; agenți de sensibilizare la insulină prescriși la femeile cu valori modificate ale glicemiei; tratament pentru fertilitate; tratament pentru îndepărtarea părului excesiv”, detaliază dr. Adina Bratie.

 

Dr. Adina Bratie, scurtă fișă biografică

 

??????????????

Dr. Adina Bratie este absolventă a Facultății de Medicină din cadrul UMF „Gr. T. Popa’’ Iași, iar pregătirea în specialitate, pe perioada rezidențiatului, a parcurs-o la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Voda” Iași.

Din anul 2020, profesează în a Secția Obstetrică Ginecologie II a Spitalului Județean de Urgență Buzău și se dovedește a fi un medic tânăr cu perspective frumoase. Este calmă, caldă și inspiră încredere în ciuda tinereții. Dornică să acumuleze cât mai multe informații și experiență, se pregătește permenent și este la curent cu noutățile în profesia sa, pe care spune că a ales-o pentru că a considerat că i se potrivește cel mai bine.

Este pasionată, dedicată și se perfecționează continuu. În perioada 15-17 iunie, dr. Adina Bratie a participat la o conferință internațională cu tema „Viitorul în chirurgia minim-invazivă”, la Valencia, Spania. „A fost un moment perfect pentru noi, tinerii chirurgi care ne dorim să ne dezvoltăm abilitățile chirurgicale prin ateliere, intervenții chirurgicale live și prelegeri ale unor experți de renume internațional în domeniul chirurgiei OG minim invazive”, consideră medicul.

 


Adaugati un comentariu


 

*