Maraton pentru viață: 12 oameni au primit șansa la o nouă viață prin transplant

27 iunie 2023 | 0 comentarii |

Drama unor familii a fost transformată, de medici cu har și mâini de aur, în lacrimi de bucurie pentru 12 oameni a căror unică șansă la viață era primirea unui organ salvator.

 

Patru prelevări de organe au fost efectuate la Iaşi, Târgu Mureş, Cluj şi Oradea, în weekendul marcat de sărbătorile Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și Sânziene. Familiile a patru îngeri donatori, care au suferit un accident vascular cerebral sau au fost victime ale unor accidente de circulație, și au găsit puterea de a schimba propria dramă în lacrimi de bucurie pentru 12 oameni care se aflau la limita dintre viață și moarte, acceptând să le doneze organele și să salveze astfel alți semeni, necunoscuți, aflați în mare suferință, a anunțat Agenția Națională de Transplant (ANT).

Echipele de coordonare și prelevare de la Spitalul Clinic De Copii Sf Maria Iași, Spitalul Clinic Județean De Urgență Tg Mures, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, s-au mobilizat într-un efort extraordinar și au pornit resorturile pentru viață dincolo de moarte, într-un maraton pentru viață extraordinar, de 48 de ore, fără a ține cont că este weekend sau sărbătoare. A fost nevoie și de transport aerian în condiții de urgență, care a fost asigurat de SMURD, Inspectoratul General de Aviație al MAI, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, alături de Serviciile de Ambulanță.

 

Efortul lor a fost continuat de echipele de prelevare și a fost continuat de echipele de transplant din București, Cluj și Chișinău, care au făcut posibil ca viața să triumfe dincolo de moarte, iar 12 oameni aflați pe listele de așteptare au primit o nouă șansă la viață sau șansa la o viață mai bună, prin transplant de ficat, rinichi, cornee.

Două paciente au fost transplantate renal la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, șase pacienţi au fost transplantaţi renal la ICUTR din Cluj, alți trei pacienţi au fost transplantaţi hepatic la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti şi o pacientă transplantată hepatic în Moldova”, a transmis Agenția Națională de Transplant.

Organele au fost transportate cu elicoptere SMURD, dar și cu avioane de linie. „De obicei aceste zboruri sunt de preferat, atunci când condițiile meteo sunt la limită”, a explicat dr. Radu Zamfir, coordonatorul uneia dintre echipele de prelevare.

 

Maratonul pentru viață a pornit la Iași, unde o fetiță de doar cinci ani, din Vaslui a devenit înger salvator pentru mai mulți oameni. Fusese accidentată marți, 22 iunie, în timp ce se plimba cu bicicleta. 72 de ore au încercat medicii să-i salveze viața, însă leziunile craniocerebrale suferite în urma accidentului erau prea grave și copila a intrat în moarte cerebrală. „S-a comunicat familiei varianta de moarte cerebrală și donarea de organe, familia a acceptat. Au fost recoltați rinichii și ficatul”, a explicat Alina Belu, managerul Spitalul de Copii „Sf.Maria” din Iaşi, care a menționat că aceasta a fost a doua prelevare de organe de la un copil, în acest an.

Rinichii fetiței au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, unde două tinere de 24 si 29 de ani care erau de doi ani pe listele de așteptare au fost operate, iar ficatul a fost dus cu un elicopter SMURD la Chișinău, unde a fost transplantat unei femei de 47 de ani. „Pentru ficatul prelevat nu a fost găsit niciun pacient compatibil în România, a fost oferit Republicii Moldova, în baza acordului de colaborare în domeniul transplantului între cele două ţări– a precizat dr Guenadiy Watachki, directorul ANT.

 

Tot în acest weekend, mai multe echipe de medici de la Târgu Mureş, Bucureşti şi Cluj au prelevat ficatul, rinichii, os şi cornee de la o femeie în vârstă de 62 de ani, aflată în moarte cerebrală, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, care fusese internată în Secţia Clinică ATI, în urma unui anevrism rupt.

Ficatul prelevat a fost trimis la Bucureşti, la Institutul Clinic Fundeni, rinichii au ajuns la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj Napoca, corneea la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, iar osul a fost trimis la Banca de ţesut Colentina.

Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipe de la Institutul Clinic Fundeni pentru ficat, ICUTR Cluj pentru rinichi, Spitalul pentru Urgenţe Oftalmologice Bucureşti pentru cornee şi de la Secţia Clinică Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş pentru os.

 

Și la Oradea, un bărbat de 57 de ani, aflat în moarte cerebrală după un AVC Hemoragic, a oferit viață după moarte prin ficatul, rinichii și corneea care i-au fost prelevate și transplantate unor semeeni necunoscuți, aflați în suferință. Misiunea delicată de a fi alături de familie în acest moment deosebit de greu a fost iniţiat de echipa ATI – dr. Ștefania Sije, dr. Oana Antonia Popa, dr. Andreea Boloca, medici ATI, dr. Sorin Haidu (oftalmolog), as. ATI Mihaela Popovici, Gabriela Pușcaș și Otto Gergely, alături de cel care a obținut acordul familiei as. Petru Cotrău – coordonator transplant.

Efortul lor a fost preluat apoi de echipele de prelevare și împreună au făcut posibil ca gestul altruist al familiei donatorului să nu fi fost în zadar. Ficatul a fost prelevat de echipa Institutului Clinic Fundeni din București, condusă de dr. Radu Zamfir, iar echipa care a realizat intervenția de prelevare a rinichilor de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca a fost condusă de dr. Andrei Tomuța.

 

Cele trei transplanturi de ficat realizate la IC Fundeni au fost posibile datorită efortului, dedicării și profesionalismului echipelor de transplant coordonate de dr. Doina Hrehoreț și dr. Vlad Brașoveanu, iar cele 6 transplanturi renale realizate într-un adevărat maraton de 48 de ore la ICUTR Cluj au fost duse la bun sfârșit de echipa de transplant coordonată de conf. dr. Florin Elec, formată din medicii chirurgi Silviu Moga, Mihai Suciu, Liviu Constantin, Dan Pop și Dan Enache, medicii ATI Oana Antal, Horațiu Gribovschi și Robert Șimon, nefrologii Alina Elec și Adriana Muntean și echipa de laborator imunologie – dr. Luminița Loga și dr. Rauca Timoce.

Echipa de transplant a ICUTR mulțumește aparținătorilor donatorilor pentru puterea de a trece peste suferința pricinuită de moartea celor dragi și a accepta donarea ca un gest profund umanitar. Datorită gestului lor au primit o noua șansa la viață șase pacienți din Bihor, București, Cluj, Constanta, Hunedoara, cu vârsta între 52 și 61 de ani, care făceau dializă de 1-7 ani”, a transmis conducerea ICUTR.

De la începutul anului și până acum au fost 44 de donatori în moarte cerebrală și s-au efectuat 122 de transplanturi. Pe lista de așteptare sunt însă aproape 4.000 de bolnavi care au nevoie de inimă, ficat, rinichi sau plămâni.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*